• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Aprilie , 2017

Tomograful lui Sabin / Prioritate

Am  constatat, oarecum cu surprin­dere, că se mai pensionează  o genera­ție de medici și am sentimente am­bigue despre acest moment, plecate de la faptul că niciodată nu am acceptat  sintagma „nu există om de neînlocuit”. Poate că, pentru prestația profesională și intelectuală, se pot găsi oricând succedanee, dar „nota personală” este unică și cel mai adesea aceasta, alături de talentul medical, este cea care dă consistență amintirilor, fie acestea plăcute sau neplăcute.
Cred că acești oameni vor fi printre „ultimii mohicani” ai unui mod tradițional de prac­tică medicală ce va dispărea și la noi din peisaj în maximum 10-15 ani, practică bazată pe cunoaștere aprofun­dată, gândire logică, pragmatism, efi­ciență și eficacitate, eleganță și ținută. Nu încerc să fiu patetic, nu încerc să pun nimic și pe nimeni în antiteză cu orice contraargumente ați avea.
Țin minte cum, la începutul activității mele profesionale, ascultam zilnic nemulțu­mirile unui reputat medic șef de secție, excepțional profesionist, de un pragmatism remarcabil, dublat de de­dicație și ținută impecabile, față de generația mea.
Nu ripostam, ascultam și încercam cu toții să ne punem la punct, învățând în fiecare zi să ne asumăm responsabilități, iar de câte ori a fost cazul, să ne sacri­ficăm timpul personal, să ne schimbăm prioritățile pentru că asta a cerut întotdeauna, și cere și acum, atât profesia, cât și pacientul. Au trecut peste 30 de ani de atunci și am ajuns în cu totul alt loc decât am fi crezut vreodată. Banul și interesele au fost lăsate să pătrundă în sistem până la profunzimi inacceptabile și au determinat schimbări majore. Nimeni nu este mai fericit sau mai mulțumit, nici pacienții și nici medicii, deoarece nici unii, nici alții nu primesc, în continuare, ceea ce sunt convinși că li se cuvine.

Bugetele dedicate, alocate, atrase și de care mai vreți, au crescut exponențial dar nimeni nu știe sau nu dorește să spună limpede CÂT de mari au fost și, mai ales, PENTRU CE au fost utilizate. Am auzit că subiectul se va da ca temă de examen la Artă tea­trală pe unul din biletele cu divagația. La o analiză sinceră și lucidă, sistemul nu pare de fapt mai eficient ci doar mai închis și mai cinic ca niciodată, chiar dacă pe dinafară o fi mai frumos colorat și, pe moment, poate, mai bine mirositor și mai dezinfectat. Dar dacă ați arunca o privire și asupra tendin­țelor globale, voi cei capabili să ajungeți cu mințile voastre în spatele cortinei groa­se a circului mediatic, ați avea infinit mai multă grijă de sănătatea voas­tră, cel mai prețios bun din dotare, și ați sufla și în iaurt, prin mască bineînțeles, înainte de a-l savura cu lingurița de unică utilizare. Sănătate!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.