• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Septembrie , 2017

Tomograful lui Sabin / Ouroboros

Am primit asta de la un prieten care trăiește de foarte mulți ani într-o țară de oameni harnici și ordonați, unde a devenit celebru, dar care, mai nou, suferă crâncen din cauza schimbărilor brutale de paradigme sociale și mai ales cultu­rale: „Bănuiesc că știi deja, dar cred că nu e o pierdere prea mare de vreme să mai citești a doua oară, sau a oricâta oară, să te poți mira în liniște și să constați că nu numai pământul e rotund, dar și timpul. Cum de nu a observat nimeni până acum acest lucru? Dar să n-o spunem cu voce tare, pentru că ne vor auzi. Nu de alta, dar să nu fim obligați cumva și noi să ne otrăvim. Sau poate pentru că deja vorbim  prea mult, ne vor fi în continuare otrăvite zilele, câte le mai avem. Spunea Socrate, cu 400 de ani înainte de Hristos: prea mulți dintre copiii din ziua de azi iubesc cu patimă luxul.
Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă totală de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii, nu se gândesc decât la ei înșişi. Nu au pic de respect pentru părinţi dar nici pentru străini. Vorbesc ca şi cum doar ei ar şti totul iar ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Fetele, sunt mult prea directe, adesea vulgare, lipsite de modestie şi extrem de nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte... Sunt însă mult mai puțini cei ce ştiu că, atunci când Socrate spunea toate acestea, Atena tocmai se prăbuşise deja din cauza acestei realităţi sociale decadente, moleşită de prea multă bunăstare, pierduse toate războaiele şi era ruinată.
Când  Socrate le-a pus în faţă aceasta oglindă, soluţia imediată a fost... condamnarea lui la surghiun, singura alter­nativă fiind sinuciderea. Iar el a preferat sinuciderea! Şi astfel, în mod paradoxal s-a demonstrat, din nou, că toate lucrurile inteligente spuse sau făcute vreodată au pe revers și  unicul fenomen nemuritor și neperisabil din patrimoniul universal: prostia gloatei. Iar când, după 2500 de ani, s-a rejudecat  procesul, iar filosoful care a plătit cu viaţa pentru învăţătura şi activitatea sa nonconformistă a fost achitat în 2012, într-un proces simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocaţi şi apărători ai drepturilor omului, nu putem constata decât că... am ajuns din nou acolo de unde am plecat. Spunea Socrate: acolo unde există respect, există și frică, dar nu există respect chiar peste tot unde este frică, deoarece frica este mult mai răspândită decât respectul... În rest, doar gânduri bune!”...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.