• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Decembrie , 2016

Tomograful lui Sabin / NO upgrade available!

Cândva, nu foarte demult, lăcrimam lângă catafalcul meritocraţiei „tradiţionale”, până când, un tânăr postrevoluţionar cinic s-a milostivit de mine şi mi-a devoalat, în cuvinte rudimentare (şi asta nu pentru a fi cât mai inteligibil, ci pentru că nu avea altele la el) noile paradigme ale meritocraţiei vasalităţii, a vulnerabilităţilor generatoare de şanse de progres personal şi, mai ales, pe cea a cârdăşiei, eufemistic denumită „colaborare / cooperare reciproc avantajoasă”. 

M-am adaptat, exclusiv de nevoie, în sensul că deja demult îmi întorc privirea, îmi deturnez auzul şi atenţia, fără a reuşi să-mi păcălesc însă mintea. Nu vom mai reuşi niciodată să scăpăm de ghiolbăneală şi de megalomania scroafelor căţărate prin toţi copacii, pentru că... „suntem, fiecare dintre noi, posesorii unui potenţial psihologic şi relaţional structurat în jurul a două tipuri de componente: unele pozitive, care vor acţiona ca nişte adevărate stimulente ce pot contribui la iluminarea vieţii noastre şi altele negative care pot deveni limitări sau constrângeri capabile să ne îngreuneze şi să ne întunece existenţa. Ansamblul acestora ne structurează până în profunzime personalitatea şi modelează relaţiile noastre cu lumea şi cu ceilalţi.

Când una dintre dominante este accentuată, ea se poate transforma în comportamente patologice şi riscă să se permanentizeze sub forma unor trăsături de caracter. Ar fi de datoria fiecăruia să ne dezvoltăm o anumită responsabilitate în a ne conştientiza componenta dominantă...

Sadicul sau masochistul găsesc plăcere în inducerea suferinţei, indiferent de consecinţe, istericul are gesturi şi expresii corporale exagerate, teatrale, disproporţionate în raport cu elementul declanşator, reactivitatea emoţională este falsă iar toleranţa la frustrări este foarte scăzută;  paranoidul prezintă o stare recurentă de neîncredere, sentimente de persecuţie, respingere, excludere sau negare, prudenţă excesivă; fobicul manifestă o reducere considerabilă şi de lungă durată a capacităţii de relaţionare ce poate evolua în forme cu impact social şi blocaje redutabile în viaţa cotidiană; obsedatul este dominat de control, cu tendinţa maniacă de a aranja, de a verifica, de a organiza totul în detaliu, fără pic de fantezie.

La narcisist, eul invadează întregul spaţiu existenţial, acesta nu mai poate ieşi din sine şi nu mai ţine cont de celălalt, este dominat de importanţa propriei persoane şi cere să fie recunoscut ca excepţional, reducând totul la el însuşi. La fel ca şi sadicul, perversul, care este însă mult mai abil, simte  plăcere în a face rău si a produce suferinţă dar are un  mod deosebit  de a intra în relaţia abuzivă de dominare cu celălalt, reducîndu-1 la statutul de obiect, adeseori prin mijloace non-verbale. Parazitul se ataşează de cineva care i se pare suficient de generos şi solid pentru a răspunde nevoilor sale şi foloseşte modalităţi extrem de ingenioase de manipulare...Este evident că nu orice exprimare devine comunicare, nu orice relaţie evoluează în ataşament, nu orice schimb se transformă într-un angajament”... Dacă vă preocupă viitorul, vă recomand să urmăriţi filmul „Idiocracy”, măcar vă faceţi o idee despre ce ne aşteaptă...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.