• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Martie , 2017

Tomograful lui Sabin / Net

(continuare)

Deci, internetul, în ultimă instanță nu a fost gândit să dea oamenilor informația de care aceștia au nevoie, ci doar aceea pe care și-o doresc! Din păcate, între cele două este o diferență colosală. Aceeași rețea care a fost gândită să ne facă să ne simțim bine de fiecare dată când ne deschidem laptopul, este aceeași care ne deconectează unii de ceilalți și pe toți de realitatea însăși. Cu cât o marfă oarecare este mai abundentă pe piață, interesul pentru aceasta și, implicit, valoarea acesteia scad, nu mai este căutată.
Oare nu se întâmplă același lucru și cu informația? Dacă azi citesc un articol despre cât de nocive sunt cerealele manipulate genetic, mâine voi găsi altele 3 care să îl combată iar peste încă o zi, alte două articole care să le ridice în slăvi calitățile și beneficiile. Abundența de informații contradictorii mă enervează, mă fac cinic și negativist, mă oftică și acesta se pare că este mai nou genul de răspuns pentru orice. Iar când acest gen de neîncredere este extrapolat și asupra sistemului politic... avem o problemă serioasă deoarece democrația se bazează pe încredere, domnia legii presupune și necesită încredere.
Dacă ne pierdem încrederea în institu­țiile fundamentale, acestea fie se vor prăbuși, fie se vor gangrena... Iar internetul a ajuns cel mai profitabil instrument de generare, diseminare și consolidare a neîncrederii deoarece accesul la informație nu-i luminează pe oameni ci îi derutează, îi face confuzi și neîncre­zători, îi face să apeleze la instinctele primare și tribalism, îi întoarce la egocentrism și egoism, la tendința de a se izola și a se descurca singuri fără a mai interacționa cu ceilalți. Evident că salturile tehnologice au produs întotdeauna perturbări, până când sistemele vechi au putut fi înlocuite de cele noi, mai eficiente. Dar ceea ce se întâmplă pe palierul politic nu este o astfel de perturbare. Aceasta ar presupune că există un sistem cu performanțe și eficiență superioare care urmează să ia locul demo­crației, că haosul este generat de un nivel superior de ordine și nu de unul mai inferior, ori în prezent suntem perturbați nu de cei mai avansați și inteligenți dintre noi ci de cei mai de jos pentru că teh­nologia realizează o uniformizare nesă­nătoasă, care nu este dublată de respon­sabilitate. Ne-au trebuit mii de ani de educație pentru a ne suprima instinctele primare, narcisismul și impulsurile de
a-i măcelari pe toți cei care sunt oricât de puțin mai altfel decât noi. Am învățat să respectăm știința, dez­baterea publică, argumentele raționa­le și multe altele... a fost bine vreo 200 de ani.

Internetul și toate „emanațiile” acestuia nu ne scapă de tribalism și nici de instinctele primare ci, dimpotrivă, ni le bagă în ochi și în minte în fiecare clipă și teribilele consecințe deja se văd. Azi suntem cu toții pesimiști și temători, nu contează din ce țară suntem, ce ideologie împărtășim sau ce cultură ori religie practicăm, pretutindeni și pentru aproape oricine, rahatul este cât casa! Și asta acum, când războiul, crimele violente, autoritarismul sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, iar educația, speranța de viață și calitatea acesteia sunt la cel mai ridicat nivel dintotdeauna.
Oricum nu contează deoarece aproape toți cred că lumea se duce dracului, că sun­tem fără speranță. Iar dacă se în­tâmplă asta, este pentru că ne-am pierdut gustul pentru adevărata informație, pe lângă refuzul de a mai gândi, lăsându-ne manipulați. Este mult mai comod.
(După M. Manson)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.