• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 August , 2015

Tomograful lui Sabin / Gelu

S-a născut în Bucureşti, la 30 august 1941, într-o familie de artişti. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, cu Petre Ştefanescu Goangă şi Aurel Alexandrescu. Recunoaşte că hotarâtor a fost studiul particular cu maestro Rina del Monaco soţia şi profesoara marelui tenor Mario del Monaco.

Şi-a început cariera solistică la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, iar în 1970 a debutat la Opera Română, unde a activat până în 1980 ca prim solist. Din 1980 trăieşte în Germania. Între 1980-1987 a fost prim solist al Teatrului de stat din Wiessbaden unde a creat roluri ca: Filip în „Don Carlos”, Landgraful în „Tanhäuser”, Daland în „Olandezul zburător”, Moise, Sarastro în „Flautul fermecat”, Mefisto în „Faust” şi altele. Din 1987 pâna în 1991 a fost prim solist la Teatrul de Stat din Saarbrücken, unde a interpretat: Baronul Ochs din „Cavalerul rozelor”, Boris din „Lady M.”, Fassold, Fafner, Wotan, Drumeţul şi Hagen din „Inelul Nibelungilor”, Barak din „Femeia fără umbră” şi multe altele.

În 1991 a debutat la Teatro alla Scala din Milano în „Lady M.”, o coproducţie cu Opera Bastille din Paris sub conducerea lui Myung-Whun Chung. La Scala a cântat în ianuarie 1993 în „Don Carlos” unde a interpretat rolurile Marelui Inquisitor şi călugarul în 10 spectacole dirijate de Ricardo Muti şi puse în scenă de Franco Zeffirelli.

În decembrie 1993 a cântat tot la Scala Messa Glagolitica, dirijată de Riccardo Chally, iar în ianuarie 1994 a interpretat Dr. Faust din opera „Îngerul de foc” de Prokofiev, 8 spectacole sub bagheta maestrului Riccardo Challi.

În aprilie 1994 a primit titlul de Profesor Universitar de canto la facultatea de muzică „Robert Schumann” din Düsseldorf.

A interpretat peste 150 de roluri din diverse opere: baroc, clasic, romantic, contemporan, are în repertoriu peste 200 cantate şi oratorii din toate epocile şi nenumărate lieduri. A cântat pe toate marile scene ale lumii, pe toate continentele, sub bagheta marilor dirijori: Igor Marchevici, Herbert von Karajan, Waclav Neuman, Riccardo Muti, Riccardo Chally, Lawrence Foster, Myung–Whun Chung, Jiri Kout, G.Gelmetti şi mulţi alţii. Numeroase înregistrări radio, tv, CD, DVD, LP pe toate continentele, premii fără număr pe toate continentele, ordine, medalii, titluri onorifice...

Prieten cu Pavarotti, Domingo şi mulţi alţii. Un nume mare al culturii universale, un mare român, un povestitor desăvârşit, un mare OM... prietenul meu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.