• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

Tomograful lui Sabin / Etc...

Dacă plecăm de la premiza că fiecare dintre noi este, într-un fel sau altul, centrul propriului său univers, TOT ceea ce este în jurul nostru poate fi considerat „etc.”. Pentru majoritatea, universul se opreşte la vârful nasului sau la o lungime de braţ. Din restul cunoaştem cât vrem şi arareori cât putem, dar niciodată asemenea detalii nu ne vor opri să ne dăm cu părerea sau chiar să intervenim pentru a decide, mai ales pentru alţii.

Este o perversitate de tip sadic, proprie doar speciei noastre. Într-un asemenea scenariu este imposibil de ierarhizat ce trebuie să avem în comun, ce anume ar putea fi acceptat ca subiect de interes sau prioritate... În 5 decembrie 1995 a fost pornit primul computer tomograf în Baia Mare.

În cei 20 de ani scurşi de atunci, au beneficiat de această investigaţie, considerată atunci de înaltă performanţă, sute de mii de pacienţi. Pe măsură ce tehnologia medicală a progresat şi cunoştinţele profesionale au crescut, mai ales datorită internetului, examinarea a devenit una de rutină, în special odată cu apariţia medicinii de urgenţă de tip nou, şi va rămâne principalul mijloc de investigare până la liberalizarea accesului nerestricţionat la examinările RM, inclusiv de urgenţă, probabil atunci când sistemele PET-CT sau SPECT vor deveni de uz comun şi vor sta şi ele la coadă acolo unde se manufacturează aruncarea în derizoriu.

Oamenii, inclusiv medicii, cred, de cele mai multe ori, că A FI INFORMAT  ajunge, iar efortul de a parcurge drumul până la A ŞTI poate fi utilizat în scopuri mult mai lucrative. S-ar putea să ne trezim în situaţia de a fi întrebaţi, la intrarea în „atelier” (postură pe care în cel mai sincer mod nu o doresc absolut nimănui şi ştiu exact ce spun): vreţi la aparate sau vreţi un medic? Am văzut cu stupoare un medic care a făcut „dezvăluiri” incredibile despre infecţiile nozocomiale pe care le-am învăţat acum 40 de ani şi care probabil voia să-l termine pe director sau să câştige capital de imagine, am văzut presa naţională în care „investigatori” dubioşi manipulează oamenii avizi de adevăr... Să le fie ruşine tuturor!

Când credeţi că se va face ordine, că profesionalismul va lua hăţurile din labele incompetenţei, isteriei, nesimţirii? Păi vedeţi, nu e mai simplu atunci să aveţi grijă de voi? La primul tur de scrutin pentru alegerile noului Consiliu al Colegiului Medicilor Maramureş au votat doar 90 de persoane...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.