• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 22 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Octombrie , 2013

Tomograful lui Sabin / Echitate

„…Evident, există un imperiu mediatic-militaro-industrial care acţionează în serviciul clasei corporatiste transnaţionale pentru protejarea capitalului internaţional. Mişcarea de tip Occupy a dezvoltat o mantră ce se adresează marii inegalităţi de putere şi bogăţie dintre cel mai bogat, un procent al lumii, şi noi, restul, 99%.

În timp ce mantra celor 99% serveşte în mod categoric ca şi mijloc motivaţional pentru o implicare deschisă, există puţine informaţii despre componenţa celor 1% şi despre modul în care aceştia menţin puterea mondială. Cu toate că un număr însemnat de studii academice au avut ca subiect elita din SUA, doar în ultima decadă şi jumătate au început să apară cercetări asupra clasei corporatiste transnaţionale.

Cartea autorului Leslie Sklair, The Transnational Capitalist Class, publicată în 2001, este una din primele lucrări ce a abordat ideea existenţei unei interconexiuni în cadrul acelui un procent al capitalismului global. Sklair a demonstrat cum globalizarea a conferit corporaţiilor transnaţionale roluri internaţionale lărgite, originea acestora devenind mai puţin importantă în comparaţie cu acordurile internaţionale dezvoltate de Organizaţia Mondială a Comerţului şi de alte instituţii internaţionale.

 

În anul 2000, Sklair publica într-o lucrare academică: clasa capitalistă transnaţională poate fi analitic împărţită în patru mari segmente: 1.proprietarii şi administratorii corporaţiilor transnaţionale precum şi asociaţii locali ai acestora; 2. birocraţii şi politicienii; 3. specialiştii internaţionali; 4.elitele de consum-comercianţii şi media…

Este de asemenea important de semnalat că această clasă capitalistă transnaţională şi fiecare dintre componentele sale nu acţionează la unison în toate privinţele. S-a estimat că averea totală mondială este de până la 200 trilioane de dolari Europa şi Statele Unite deţinând aproximativ 63 %.

Pentru a face parte din jumătatea cea mai bogată a lumii, după ce au fost scăzute datoriile, un adult are nevoie doar de 4.000 $ în bunuri.

Un adult are nevoie de mai mult de 72.000 $ pentru a fi inclus în top 10% al deţinătorilor de avere la nivel mondial, şi mai mult de 588.000 $ pentru a fi membru în top 1%. În 2010, cei aflaţi în top 1% cei mai bogaţi oameni la nivel mondial au ascuns în diverse locaţii pe glob, în conturi bancare secrete, scutite de taxe, între 21 şi 32 trilioane de dolari. În acest timp, cealaltă parte, mai puţin bogată, a populaţiei globului deţinea însumat sub 2% din averea globală”…

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.