• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 27 Septembrie , 2014

Tomograful lui Sabin / Dar din dar

A fost odată ca niciodată un mare dirijor, pe nume Arturo Toscanini, unul dintre cei mai extraordinari muzicieni ai sfârşitului de secol 19 şi jumătate de secol 20, care a trăit 90 de ani.

A avut o memorie fotografică şi a fost un perfecţionist pătimaş, rob al detaliilor şi planurilor sonore orchestrale, în repetate rânduri director al Scalei din Milano apoi al Metropolitan Opera New York, New York Philarmonic Orchestra, iar între 1937-1954, primul director al NBC Symphony Orchestra. A fost odată ca niciodată un compozitor, şi apoi mare dirijor, pe nume Ionel Perlea, născut la început de veac, undeva în Bărăgan. Deşi în şcoală a avut doar 8 la muzică, la 29 de ani devine dirijor al Operei din Cluj, apoi al Operei din Bucureşti, Operei din Roma şi al Teatro alla Scala din Milano. Deja celebritate mondială, a cântat cu Metropolitan Opera din New York şi apoi cu San Francisco Opera Company. A fost dirijor invitat al NBC Symphonic Orchestra, iar Arturo Toscanini l-a desemnat urmaş al său, dăruindu-i propria baghetă pe care Perlea o va folosi la Connecticut Symphony Orchestra şi Manhattan School of Music.

Deşi braţul drept îi va paraliza după un accident vascular cerebral, va învăţa să dirijeze doar cu mâna stângă, obţinând nenumărate elogii. A fost odată ca niciodată un compozitor şi dirijor pe nume Nicolae Boboc, născut la Hunedoara în 1920, al cărui nume va rămâne pentru totdeauna legat de Filarmonica Arad, dar mai ales de Opera din Timişoara.

În semn de preţuire, cu ocazia înregistrării Variaţiunilor pe o temă proprie, Ionel Perlea îi va dărui în 1955 bagheta făcută cadou de Toscanini.

 

A fost odată ca niciodată un băiat care s-a născut tot în 1955, la Baia Mare, un băiat cu care am copilărit pe strada acum numită G.Bilaşcu. El a absolvit Liceul de Arte în 1974 şi apoi a urmat Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţiile compoziţie şi dirijat. Acum este dirijor de talie internaţională, stabilit la Opera din Timişoara, iar la sfârşitul vieţii sale, Nicolae Boboc i-a dăruit bagheta Toscanini-Perlea. Numele său este Gheorghe Costin, om excepţional, prieten drag, cetăţean de onoare al Municipiului Baia Mare.

Aţi ştiut?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.