• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Noiembrie , 2016

Tomograful lui Sabin / Avusăi un vis.

Concepţia lui Freud despre vis îl limitează la interesul clinic, adică la efortul terapeutic pe care îl întreprinde psihanaliza atunci când specialistul are de-a face cu pacienţi nevrotici. Totuşi, orice om, chiar şi aceia ce nu au nevoie de suport psihologic/psihiatric, visează.

Unii sunt chiar interesaţi de visele lor şi le interpretează cu ajutorul unor chei de vise. Tradiţia populară şi chiar cea cultă acordă visului semnificaţii premonitive şi, pentru mulţi oameni,visul rămâne un purtător semnificativ de mesaj, oameni interesaţi de autocunoaştere, de posibilitatea de a-şi înţelege propriile reacţii dar şi pe cele ale semenilor lor, de a putea să se controleze în aşa măsură încât să evite cât mai multe potenţiale evenimente existenţiale negative.

În majoritatea situaţiilor, tentativa de interpretare şi chiar discuţiile despre vise se limitează la anumite superstiţii şi indicaţii extrase din cheile viselor, finalizate cu etichetări de genul „e de bine/e de rău”.

Trecând pe un palier mai concret, în primul rând, visul nu poate fi interpretat fără asociaţiile libere ale visătorului. Apoi, visul nu trebuie niciodată interpretat pornind de la faţada lui, adică de la forma pe care o capătă atunci când ni-l reamintim la trezire deoarece acest conţinut manifest nu este decât o expresie deformată a conţinutului latent, format din ideile visului sau dorinţele refulate ale visătorului, izvorâte din psihicul inconştient.

Aşadar, visul este întotdeauna expresia deghizată a unei dorinţe refulate, realizare mentală de altfel remarcabilă. Se naşte atunci întrebarea legitimă dacă e valabilă aserţiunea: spune-mi ce visezi ca să îţi spun ce colcăie în subconştientul tău?

Sau, pe un palier mai intim, la cei ce au şi un nivel de instruire peste medie, o asemenea cunoaştere prin devoalarea a ceea ce se ascunde în spatele viselor noastre ne poate ajuta să fim... altfel, adică mai aproape de un ideal, mai mult sau mai puţin mărturisit ori recunoscut?

Nu mă pricep, nu e meseria mea, dar înclin să fiu de acord cu acest mod de abordare deoarece am ajuns să visez ziua, cu ochii deschişi şi scrâşnind din dinţi la ceea ce văd şi aud în jurul meu. Iar ţie, moşule, care mi-ai spus că ai visat că dincolo de ocean alegerile s-au terminat altfel iar tu rămăseseşi blocat cu Madonna în lift, îţi sugerez să nu mai mănânci naibii ciolan cu fasole la cină şi să te mai uiţi din când în când şi în buletin, al tău, bineînţeles.

Încolo... somn uşor şi vise/visuri plăcute!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.