• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

Tomograful lui Sabin / Aritmetică

„Data viitoare când iei salariul, numără bine banii. Nu te uita pe fluturaş, că nu o să găseşti acolo datele complete şi clare, ci o ficţiune contabilă numită salariu brut. Întreabă-l însă pe şeful tău cât a virat la stat în luna asta şi vei vedea cât pierzi în mod real. Pentru că statul e perfid. Deşi îţi ia banii, nu ţi-i ia pe faţă. Nu, îl pune pe şeful tău să îi dea chiar înainte ca tu să-i vezi.

Mai exact, la un salariu în mână decent de vreo 3000 ron, iată cât îţi ia statul din buzunare pentru privilegiul de a fi contribuabil în ţara ta:
Asigurări sociale: 1338.7 ron, ăştia ar fi banii de pensii şi alte pomeni pe care trebuie să-i plăteşti în numele solidarităţii sociale. Dacă i-ai investi însă într-un fond de pensii private cu un randament de numai 10% pe an, te-ai putea retrage în numai 10 ani şi nu 40, cât îţi cer ei să lucrezi. Sau ai putea trimite cel puţin un copil la grădiniţă, şcoală, liceu privat.
Sănătate: 457.64 ron, ăştia sunt banii pe care-i plăteşti pentru servicii medicale infecte şi medicamente compensate pe care nu le găseşti.
Impozit: 571.41 ron, ăştia sunt banii fără destinaţie cu care statul poate să facă ce vrea. Şi chiar face, fără să-ţi dea ţie vreo socoteală.
Şomaj + diverse: 90.18 ron, ăştia sunt banii pe care nu o să-i vezi niciodată, apoi ce e contribuţia pentru concedii?
Ţi-a dat statul bani vreodată când ai fost în concediu? Sau garantarea salariilor? Singurul care-ţi garantează salariul este patronul care aleargă după clienţi.
 
În total, 45% din fondul de salarii se duce automat la stat. Fie că vrei, fie că nu vrei.TVA-ul îţi mănâncă 20% din jumătatea din buzunar, adică 10% din total. Restul taxelor mărunte adunate cam tot pe-atât. Maşina şi “luxul”, restul de 5%. Iar indirect, prin căpuşare datorită lipsei de performanţă a statului, mai pierzi 10 %. Deci în total 80% statul, 20% tu. Parcă seamănă a sclavagism...”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.