• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Tomograful lui Sabin / Am mai citit

„...La fiecare patru ani, la debutul fiecărui mandat prezidenţial în SUA, National Intelligence Council (NIC), birou de analiză şi anticipaţie geopolitică şi economică al CIA, publică un raport care devine automat o referinţă majoră pentru toate cancelariile din lume. Ultimul raport, prezentat preşedintelui SUA în ianuarie, a apărut sub titlul „Global Trends 2030 – Alternative Worlds“ („Tendinţe mondiale 2030 – noi lumi posibile“).

 

Cum va fi lumea peste un deceniu, sau două, sau mai mult? Pentru a răspunde, agenţiile specializate colectează informaţii la nivel mondial, care prefigurează viitorul şi mizele geopolitice. Deşi este vorba de o viziune parţială, raportul strategic al NIC prezintă un interes indiscutabil pentru că rezultă din reunificarea şi revizuirea datelor provenite de la toate agenţiile americane de informaţii şi a studiilor elaborate de experţi independenţi de la mai multe universităţi şi din numeroase state (Europa, China, India, Africa, America Latină, lumea arabo-musulmană etc).

Documentul amintit are ca şi constatare principală declinul Occidentului. Pentru prima oară din secolul al XV-lea, ţările occidentale vor pierde puterea în faţa ascensiunii noilor puteri emergente. Începe faza finală a unui ciclu de cinci secole de dominaţie occidentală în lume. Chiar dacă SUA vor rămâne una dintre principalele puteri planetare, vor pierde hegemonia economică în favoarea Chinei.

De asemenea, nu vor mai exercita „hegemonia militară”, aşa cum au făcut-o de la sfârşitul Războiului Rece (în 1989).

Ne îndreptăm spre o lume multipolară în care noi actori – China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud – au vocaţia de a constitui poli regionali solizi şi de a disputa supremaţia internaţională cu Washingtonul şi aliaţii săi istorici – Marea Britanie, Franţa, Germania, Japonia.

 

Cifrele oferă o imagine clară a rapidităţii declasificării occidentale care se anunţă: partea ţărilor occidentale în economia mondială va trece de la 56% cât este în prezent, la 25% în 2030...”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.