• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 August , 2014

Tomograful lui Sabin / Alo

Într-un articol din mai 2014, Eric Barnes de la Aunt Minnie a revelat publicului informaţii despre o listă cu 26 de investigaţii şi proceduri medicale cu valoare extrem de scăzută din perspectiva beneficiului pentru pacient, proceduri care costă sistemul de sănătate american 8.5 miliarde de dolari anual! Asemenea proceduri au fost statistic considerate ca prevalente în practica medicală în perioada evaluată de departamentul de politici sanitare al Harvard Medical School.

Dintre aceste 26 de examinări cu valoare medicală extrem de scăzută, 12 sunt de imagistică medicală, de la radiografia toracică preoperatorie până la examinarea ecodoppler carotidiană la pacienţi asimptomatici, examenul RMN pentru durerile de spate, examenul CT pentru durerile de cap şi sinuzită sau pentru criza unică de pierdere a cunoştinţei, ecografia cardiacă preoperatorie sau repetarea osteodensitometriei la intervale frecvente de timp. Aceste servicii medicale cu valoare extrem de scăzută au fost incluse în 6 categorii: screening oncologic, diagnostic profilactic, evaluare preoperatorie, evaluare imagistică, evaluare cardiovasculară, altele. Cei ce au condus studiul au trebuit să menţină echilibrul analitic între senzitivitatea care definea utilizarea total necorespunzătoare a acestor investigaţii şi specificitatea rezultată din potenţiala etichetare ca inutile a unor investigaţii şi proceduri cu beneficiu pentru pacient.

 

Studiul a inclus peste 1.350.000 de pacienţi, la care au fost identificate 1.094.374 proceduri fără valoare diagnostică netă care, extrapolate la un an întreg, ajung la valoarea de peste 21.000.000...

 

La noi dezastrul este cel puţin la fel de mare. Bineînţeles că din tot ceea ce povestesc eu aici ne interesează doar cum sunt folosiţi banii CAS, adică ai noştri, ai contribuabililor, deoarece tot ceea ce este plătit din buzunarul propriu... să fie primit şi să ne fie de bine! Enorm de mulţi bani se duc aiurea, fără rost şi asta nu numai din cauza practicii medicale de tip defensiv şi medicinei de aşa-zisă urgenţă şi mai ştiu eu ce, dar nu poţi pune toată răspunderea pe medici, obligându-i să lucreze după protocoalele făcute tot de ei pe baza unor ghiduri extrem de laxe în condiţiile în care expunerea lor este maximă, iar protecţia în caz de „probleme” este ZERO!

 
Alo, Ministerul?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.