• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Ianuarie , 2023

Spitalul Județean Baia Mare - un reper în regiunea Nord-Vest pentru servicii medicale de calitate

Investițiile făcute în ultimii ani în modernizarea Spitalului Județean Baia Mare și politica managerială de dezvoltare a serviciilor medicale oferite de spital au făcut ca această unitate medicală să devină un reper în regiunea Nord-Vest a țării.

Modernizările la Spitalul Județean se fac în mod constant, pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune echipamente medicale și de personal medical la cele mai înalte standarde profesionale.
Pentru a oferi pacienților servicii performante de diagnostic, la SJUBM a fost achiziționat un com­puter tomograf care acoperă toată gama de investigații CT necesare unui spital județean, cu ajutorul lui fiind făcută prima investigație angio - CT- coronariană din județul Maramureș.

Performanțele medicale din cadrul Spitalului Județean Baia Mare au dus și la intervenții chirurgicale în premieră. Astfel, la Secția Ortopedie Traumatologie au fost făcute două intervenții deosebite: artroplastie de genunchi cu proteze totale (a fost demarat și programul de artroplastie de genunchi cu proteze totale) și artroplastie de genunchi, utilă pentru tratamentul chirurgical al gonartrozelor limitate doar la unul dintre cele două compartimente ale genunchiului, limitând evoluția acestor afecțiuni degenerative.

De asemenea, la Secția Chirurgie toracică, s-a realizat  o intervenție chirurgicală unui pacient internat în spital pentru o formațiune tumorală mediastinală anterioară. Inter­venția chirurgicală este un exemplu de colaborare de succes între mai multe ramuri chirurgicale, respectiv chirurgie toracică și chirurgie cardiacă.

Seria premierelor medicale a continuat cu un complex de proceduri EVAR (reparare endovasculară a aortei abdominale infrarenale). O echipă multidisciplinară de medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie vasculară, ATI a efectuat cu succes procedurile necesare pentru cinci pacienți care  prezentau risc procedural major din cauza patologiei, vârstei și comorbidităților asociate, făcându-i candidați inadecvați pentru operație deschisă, clasică. Procedurile au fost mult mai ușor de suportat de către pacienți și, de asemenea, recuperarea bolnavilor a fost mult mai rapidă decât în urma unor intervenții clasice. Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii SJU Baia Mare în programul Național de Boli Cardiovasculare - subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul ane­vrismelor de aortă abdominală al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pentru a răspunde nevoii pacien­ților de a primi îngrijiri de sănătate diversificate și pentru a diminua afluxul acestora către unități sanitare din centre universitare, precum Cluj-Napoca sau Târgu Mureș, au fost înființate secții noi. Astfel, spre sfârșitul anului 2022, a fost inaugurat Compartimentul de Chirurgie Cardiovascular.
Înființarea compartimentului în cadrul spitalului este rezultatul unor eforturi și demersuri care s-au făcut cu gândul la creșterea calității actului medical. Astfel, Spitalul Județean Baia Mare se situează pe același palier cu unități medicale de referință din județele învecinate. În cadrul acestui compartiment, s-a realizat și prima intervenție pe cord deschis, o premieră istorică pentru spital. Această primă intervenție reprezintă o premieră și la nivel de țară, pentru că în niciun spital județean din țara noastră nu au avut loc asemenea intervenții.
Totodată, în decursul anului trecut, s-a pus accent pe implementarea conceptului de medicină integrată, fapt pentru care au fost realizate o serie de activități legate de amenajarea spațiilor, înființarea circuitelor organizatorice şi funcționale pentru spațiile chirurgicale şi medicale, dotarea cu tehnică şi aparatură medicală, de ultimă generație, respectiv unificarea Structurii Spitalizare de Zi.
Lucrurile sunt într-o continuă evoluție la Spitalul Județean, unde se lucrează în prezent la proiecte de viitor. Spitalul are în derulare proiecte pe fonduri europene prin PNRR care vizează:
- Modernizarea și dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare - 19.867.149.41 lei;
- Dotarea Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții noso­comiale -  35.319.199.21 lei;
- Dotare secție de terapie intensivă pentru nou-născuți -3.985.358 lei;
- Dotare cabinet planning familial - 251.260.45 lei;
- Instalarea unui sistem de detectare/ semnalizare alarmare a concentrației de oxigen și modernizare/ extinderea infrastructurii electrice și de fluide medicale  - 10.014.500 lei;

Cea mai mare unitate sanitară din județul Maramureș a beneficiat, și anul trecut, de o serie de sponsorizări în bani, bunuri materiale sanitare și aparatură medicală, de la sponsori generoși și inimoși, cărora le pasă de comunitate și care merită mulțumirile tuturor: ASOCIAȚIA PRIETENII SPITALULUI „DR. CONSTANTIN OPRIȘ” BAIA MARE,  SC RO­CHE ROMANIA SRL, SC OLAX DISTRIB TV SRL, EDIL BAUSTEEL SRL, ASCENDIS WELLNESS SRL, ASOCIATIA SALVAȚI COPIII, SC PFIZER ROMANIA SRL, EUROPHARM HOLDING SA, BAYER SRL, SENTINEL SRL, BILARDI PRODUCT SRL, VIFOR PHARMA ROMANIA SRL, SWEDISH ORPHAN BIOVITRUM AB, SC MEDIST SA, ARAMIS INVEST SRL, ITALSOFA ROMANIA SRL, LAGUNA, 4BRANDS SRL.
Deoarece investițiile făcute în sistemul sanitar județean vor salva vieți și vor îmbunătăți calitatea vieții maramureșenilor, colaborarea dintre conducerea Spitalului Județean și administrația județeană este esențială. Consiliul Județean Maramureș a achiziționat pentru Spitalul Județean aparatură medicală în valoare de 3.004.450 lei.  De asemenea, tot cu finanțare de la Consiliul Județean s-a  realizat  și amenajat  spitalizare de zi, un proiect în valoare de 370.400 lei. Studiile de fezabilitate pentru proiectele de extindere a spitalului, pentru digitalizare și pentru eficientizare prin recompartimentare, sunt finanțate tot de către Consiliul Județean, valoarea acestora ajungând la 370.400 lei.
Scopul nostru este acela de a oferi servicii medicale de calitate și accesibile  tuturor cetățenilor, indiferent de venituri, vârstă sau statut social. O mână întinsă omului bolnav aduce alinarea suferinței, însănătoșire și, în unele cazuri, salvarea vieții. Anul 2022 a fost unul cu multe provocări, în care am învățat că totul se realizează cu multă muncă și în echipă. Cu aceste gânduri, am încheiat anul și ne-am bucurat de succesele noastre, de frumusețea sărbătorilor petrecute împreună cu cei dragi. Să păstram ceea ce a fost bun, să privim cu încredere în noul an și să fim pregătiți pentru realizarea a tot ceea ce ne dorim și ne-am propus pentru  anul 2023, atât în plan profesional, cât și personal.

Manager,
Alexandru George Oros





 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.