• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2015

Şi tot zbor / Universitatea şi biblioteca

Văd, pe zi ce trece, cum învăţământul superior de la noi este terfelit, ciuntit, anihilat sau redus la stadiul de „normă”. Văd cum răsar universităţi şi cum se fac, peste noapte, formatori. Fabrici de absolvenţi care nu au nimic altceva decât o diplomă la sfârşitul studiului.

O altă formalitate care îi ajută doar ca piesă la dosar şi nu un sprijin real, nu o metodă pentru a-i călăuzi în viaţă. Cu mai bine de 10 ani în urmă, făceam parte din conducerea acestui sistem care începea să scârţâie. L-am abandonat cu senzaţia că nu vreau să asist la dezastrul lui. Dacă s-a întâmplat sau este pe punctul să se întâmple, nu sunt eu cel care să judece. Dar nici nu este un motiv de laudă pentru noi, ca ţară, nivelul învăţământului superior. Cel puţin în momentul de faţă. Atâta vreme cât nicio universitate românească nu este în topul celor 200 de universităţi europene... Ca să nu mai vorbim de nivelul cercetării de la noi... O altă suferinţă...

În acest context, în care absolvenţii de multe ori nu sunt capabili să întocmească o lucrare ştiinţifică, nu ştiu să caute în fişiere sau chiar nu cunosc ce înseamnă o lucrare de sinteză, biblioteca – pentru ei – pare să fie un muzeu. Un loc unde vin doar unii, care nu reuşesc, în dulcele stil românesc, să se descurce şi altfel. Un loc vetust care are valoare expoziţională... Cred că Biblioteca este locul unde se pun bazele unui învăţământ temeinic, ale unei formări ca individ şi ca specialist. O etapă esenţială şi de netrecut pentru cei care doresc să îşi clădească fiinţa după principii sănătoase şi durabile.

 „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” sunt vorbele lui Arghezi, dar pe care, în ultimul timp, le auzim tot mai puţin şi fără ecou. Pentru că prieteni ai cărţii sunt din ce în ce mai puţini şi pentru că societatea poeţilor dispăruţi este, în cel mai bun caz, un film care circulă pe DVD-uri, printre alte mii de filme mondene... Ce ar trebui să facă Biblioteca în ziua de azi pentru învăţământul superior, care e rolul ei şi care sunt priorităţile? O ierarhie e greu de întocmit şi nu face obiectul scurtei noastre intervenţii. O strategie nu ştiu dacă se pune problema de a se creiona, de vreme ce ar trebui coborât la rădăcinile educaţiei noastre .

Cu toate acestea, dincolo de a furniza informaţii, cred că Biblioteca trebuie să înlocuiască tot ceea ce nu se face de calitate în învăţământul superior. Să întindă mâini, să deschidă porţi, să creeze atmosferă, să dăruiască Oameni şi să izvorască încredere. Încrederea că, undeva, cândva, Modelul poate deveni sursă şi creatura poate deveni creator. Pentru a învăţa. Pentru a fi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.