• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Şi tot zbor / Primăvara

„Afară era de mult primăvară”, iar gândul lui Romulus Guga, autorul romanului Nebunul şi floarea (în titlul său original, care nu a putut să apară astfel în anul 1968, când a fost publicat, fiind Isus şi ceilalţi) este „toată noaptea am stat şi m-am gândit: ce să fac, cum să alung moartea, moartea lui?”... Este întrebarea pe care ne-o punem cu toţii, în multe din trecerile noastre prin semnul şi lemnul crucii pe care trebuie să ne-o ducem cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste. Este o întrebare care se completează perfect cu o altă interogaţie, la fel de măcinătoare de fiinţă: „oare dacă nu am făcut în viaţă ce era necesar sau ce ar fi trebuit?”

 

Zăpezile de pe Kilimanjaro ale lui Hemingway, la fel ca şi nebunul şi floarea lui Guga, sunt elemente fulgurante care ne dau, în diferite momente ale existenţei noastre, temperatura culorii de a şti sau de a fi. De a în-făptui. Ele sunt stadiile prin care realizăm că noi trecem prin timp (şi nu timpul trece), că noi suntem supuşi perisabilului, fulguranţei, degradării.

 

Trecem, petrecem, prea trecem şi ne pe-trecem prin spectacolul ciclic al anotimpurilor din jur.

Se duce-o vară peste noi, şi-i iarna foarte-aproape, când toamna-i plină de nevoi şi din pământ vin ape...

 

În spectacolul rânduirii culorilor din jur, primăvara rămâne ca un plus - parcă incurabil - de energie. Toată râvna acumulată în seminţe stă să ţâşnească întru verde, tot freamătul mocnit sub îngheţ este pus sub descătuşatul unui sens al lumii.

E semnul că, indiferent de câte încercări am fi avut de-a lungul iernii, dincolo de toată apăsarea la care am fost supuşi, scopul nostru este de a ne reface, de a creşte, de a ne înălţa, pentru că locul nostru e de a fi acolo sus puşi.

La înălţimea faptelor noastre, în decorul nuanţelor solare, în ritmul simfoniei naturii. E una din lecţiile pe care primăvara ni le serveşte discret şi fără de greş.

Un dram de nebunie are fiecare, atâta vreme cât vor mai fi flori, după cum Iisus e-n noi – şi-n ceilalţi – atâta vreme cât dăm şi cât primim fiori!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.