• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Şi tot zbor / Mulţimi

Există o serie de motive pentru care oamenii se adună. Am asistat, recent, la un motiv de bucurie, pentru care mulţimea de toate vârstele venise din cele patru zări pentru o sărbătoare a muzicii. Într-o atmosferă electrizantă, plină de artificii moderne (efecte speciale, coloane de fum sau ţâşniri de flăcări, ecrane imense şi imagini subliminale, corelate cu o împletire a sunetului care făcea să vibreze diafragma fiecăruia), o legendă a muzicii rock renăştea, la fel ca Pasărea Phoenix, din dragoste pentru cei din jur.

Mi-am adus aminte cum am participat la un moment în care Despina Vandi ridica în picioare, electrizant şi în culmile emoţiei, zeci de mii de oameni. Sau cum mari artişti reuşesc să transmită un suflu vibrant şi înălţător spre împreună-trăitori.

Ca o şi cu o asociere nereuşită, la celălalt pol, încă mai vedem cum tăvălugul comunist uniformizator care ne-a ucis o jumătate de secol de istorie face ravagii şi îşi mai întinde, gregar, tentaculele. La evenimentele partidului bine ştiut, oamenii sunt aduşi, contrar voinţei lor, din toată ţara, sub ameninţarea pierderii locului de muncă sau a tăierii avantajelor de care, într-un fel sau altul, beneficiază şi sunt puşi să aleagă sau - culmea, să voteze! - candidatul unic! Care, adeseori, ca să nu spunem ìntotdeauna, ajunge din singurul candidat să rămână pe locuri inferioare… Pentru că, peste câţiva ani, ei vor ajunge să fie refuzaţi chiar şi de lada de gunoi a istoriei...

 

Ce destine ciudate! Şi ce situaţie paradoxală! Pe de o parte e artistul, care se dăruieşte şi dă tot ce are celor pentru care simte şi respiră, renăscând şi hrănindu-se din bucuria lor iar pe de altă parte e politicianul care azi are toată lumea la picioare, iar mâine va fi, de toţi, uitat. După concert artistul se pierde în mulţime, având împlinirea unui lucru bine făcut, trecând necunoscut şi cu un zâmbet cald, iar politicianul este mereu în lumina reflectoarelor, cu un zâmbet fals care ascunde, voit, incompetenţa.

Generaţii întregi se vor hrăni din opera artiştilor adevăraţi, iar cei ce fac primele pagini ale ziarelor vor fi, în curând, daţi uitării - e o lecţie pe care poate să o dea, celor ce ne conduc, mulţimea.

Comentariile celorlalți

stefan pe 24.10.2015 la 10:28
Vai domnule Patrascu, chiar vibra diafragma. Care diafragma, o fi vorba de muschiul diafragma sin coprul uman, sau cea folosita de femei cand nu vor sa ramana gravide.
Artistul care se daruieste si da tot ce are - ce frumos suna!
Iar cand vorbiti de votarea candidatului unic, va referiti, poate, la Liviu Dragnea?!!!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.