• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Noiembrie , 2016

Şi tot zbor / Krems

Krems este numele unui orăşel din Austria, pe Dunăre, mai sus de Viena şi situat la capătul Străzii Romantice, o poezie care durează 380 km în lungime şi o eternitate ca să o poţi savura! Râul care dă numele oraşului trece aproape neobservat, de vreme ce, la sfârşitul vieţii lui, Dunărea îl înghite fără niciun efort geografic. O combinaţie perfectă între diferite forme de relief te face să te simţi, aici, ca şi cum ai fi acasă. Pentru că la un capăt al privirii ai întinsul liniştit al Dunării, cu luncile aferente care dau sentimentul unui timp încetinit, iar la celălalt se deschid munţi accesibili călătorului la pas, care, cu un efort minim, poate savura măreţia unui peisaj de vis.

 

Krems este însă şi locul unde, la nivelul învăţământului superior, tradiţia a fost înlocuită de ambiţie, iar rezultatele sunt spectaculoase! De zeci de ani, crema ospitalităţii austriece trece prin stagii la Şcoala din Krems. Rigoarea germană, ambiţia fără tăgadă sau continua perfecţionare a gesturilor şi procedurilor din „industria serviciilor” fac din şcoala de aici un reper important în educaţia austriacă. Oricine aude că un tânăr a absolvit la Krems are parte de un gest similar cu o recunoaştere a valorii, iar fericiţii posesori ai unor certificate de absolvire de aici au un plus de mulţumire sufletească: trecerea prin furcile caudine ale sistemului şi prin săbiile înroşite ale inteligenţei profesorilor a fost încununată cu un final fericit.

 

Mă uit la ceea ce este aici şi înţeleg mai bine sloganul unei companii germane: „Noi nu facem compromisuri!”. În Şcoala de la Krems nu există compromis. Iar aceasta poate fi soluţia pentru un sistem sănătos. În educaţie, societate, muncă. Atâta vreme cât, la noi, şcoala este un lung şir de închideri din ochi, în ciuda tradiţiei, vom genera boli ale întregului sistem. Un organism sănătos se bazează pe o alimentaţie - fizică şi mentală - sănătoasă. Dacă nu vom învăţa din lecţii ca şi aceasta, nu vom putea să avem acces niciodată (sau poate doar întâmplător) la „crema Krems-ului”!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.