• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Senatorul Liviu Titus Paşca se autodenunţă

Exclusiv: Senatorul Liviu Titus Paşca se autodenunţă! După ce a fost acuzat de conflict de interese pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul senatorial, în 6 noiembrie, Paşca a completat o nouă declaraţie de avere în care recunoaşte că Mariana Nicoleta Paşca a încasat 27 324.10 lei ca şi consilier juridic la cabinetul senatorial, venituri ce nu figurau în declaraţiile de avere mai vechi ale senatorului, nici măcar în cea completată cu o lună în urmă. Pe scurt, audenunţ pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.

 
 

Paşca. Liviu Titus Paşca. Un fel de James Bond şi Bruce Willis al politicii maramureşene. Un senator care rescrie “greu de ucis” în varianta de Maramu’. Politică, desigur. Vreţi argumente? Vă dăm argumente. La început a fost scandalul pentru candidaturi. S-au căznit şi pesediştii şi liberalii să-l înlocuiască de pe listă. Dar a “supravieţuit atacului”.

Numai că, se pare că senatorul Paşca nu e numai mai presus de influenţe politice, de presiuni şi evaluări. Ci şi de lege. Prin 2011, presa centrală vuia de cazuri de parlamentari care au fost serviţi pe tavă Parchetului General de către Agenţia Naţională de Integritate, pe motiv de conflict de interese. Mai exact, o serie de parlamentari şi-au angajat fii, fiice, neveste şi fraţi în cabinetele parlamentare.

 

Potrivit legii ANI, angajarea unei rude de gradul I înseamnă conflict de interese şi atrage după sine încetarea mandatului. În ciuda acestor prevederi legislative, a ieşit la iveală faptul că, de aproape doi ani, soţia senatorului Paşca este angajată pe post de consilier la cabinetul acestuia. Ba mai mult, în ultima declaraţie de avere, completată în 6.11.2012 şi postată pe site-ul Senatului, deşi cu un scris aproape ilizibil, Paşca recunoaşte că soţia sa, Mariana Nicoleta Paşca este angajată la “Senatul României” “birou senatorial, consilier juridic”, de unde ar fi încasat suma de 27 324.10 lei. Culmea e că, în declaraţia completată în 8.10.2012, postată tot pe site-ul Senatului şi a ANI, Paşca nu aminteşte nimic despre acest venit. Ceea ce se traduce, conform codului Penal în fals în declaraţii: „Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal”.

 

Da’ ce înseamnă un astfel de mizilic pentru un “titan” ca şi Paşca?

 

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003, “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar potrivit dispoziţiilor art. 253 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

 

„Deci cu nevasta nu eşti rudă, vă rog frumos să vă interesaţi”

 

Întrebat de ce şi-a angajat soţia la cabinetul senatorial, contrar legii şi de ce nu a trecut acest lucru în declaraţiile de avere de până acum, senatorul dă un răspuns şocant: soţia nu îi este rudă:

 

„Este trecut în declaraţia de avere că soţia mea lucrează la cabinet. Da, da, este trecută în declaraţia postată în 8 noiembrie şi completată în 6 noiembrie. De ce nu am trecut-o înainte? Ă... e la zi, e ok. Nu a apărut înainte povestea asta. Este trecută în declaraţia la zi. E ok. Bine! N-are nicio importanţă altă declaraţie, ultima declaraţie este declaraţia cea ok.

Ce conflict de interese? Ocupaţi-vă dumneavoastră de chestia asta. Conflict de interese cu nevasta... nu e nici frate, nici soră, nici rudă. Nu, nu, nu! Deci cu nevasta nu eşti rudă, vă rog frumos să vă interesaţi. Deci nu este conflict de interese pentru că este angajata Senatului. Deci Senatul a făcut angajarea. Deci vă rog frumos să vă mai interesaţi şi pe urmă discutăm. Bine?” - Liviu Titus Paşca.

 

Deci ne-am interesat şi tot conflict de interese se cheamă („conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”).

Şi deci şi alţi colegi ai dvs., parlamentari, cum ar fi Mate András Levente este cercetat de Parchet pentru o cauza similară, deşi probabil nici el nu se consideră “rudă” cu soţia angajată la cabinetul lui. Bine?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.