• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Noiembrie , 2012

Şcoală nouă la Petrova

În comuna Petrova s-a finalizat construcţia unei şcoli destinate învăţământului primar. Inaugurarea a fost anunţată pentru 17 noiembrie la ora 10.30. Cum s-a ajuns să se construiască o nouă şcoală?

„În urma calamităţilor din 2008 ne-au fost aprobate două proiecte pentru construirea unei şcoli noi şi a unei grădiniţe. Asta pentru că în 2008 grădiniţa a fost distrusă în totalitate şi şcoala a fost afectată în proporţie de 90%. Aşa că s-a construit o şcoală nouă, printr-un proiect finanţat prin Banca Europeană de Investiţii. Mai exact, prin acest proiect s-a realizat construcţia, iar Primăria a trebuit   să-şi asume racordarea la reţeaua de alimentare cu apă, instalaţia electrică, anexele pentru lemne, un teren de joacă pentru copii de 300 mp, împrejmuire etc.”, ne-a declarat Ioan Petrovai, primarul comunei Petrova.

 

Construcţia şcolii a început anul trecut în toamnă, iar anul acesta, în august, a fost terminată. Zilele trecute s-au finalizat ultimele lucrări de detaliu. Este situată la intrarea spre Crasna Vişeului, pe locul unde mai demult era piaţa de alimente a Petrovei. Primăria a investit circa un miliard de lei vechi pentru lucrările ce îi reveneau să le execute conform proiectului. Ceea ce a avut de executat autoritatea locală ar fi costat în mod normal 4 – 5 miliarde lei vechi, dar primarul ne-a explicat că totul   s-a făcut în regie proprie, cheltuindu-se bani doar pe materialele de construcţie.

 

„Şcoala veche era amplasată lângă Biserică, dar şcoala nouă nu s-a putut face pe vechea locaţie pentru că o normă europeană prevede că nu este voie ca elevii să vadă din sala de clasă biserici sau cruci, pentru că le distrage atenţia.

Este o clădire cu 4 clase de studiu, o sală pentru bibliotecă, dar care va fi folosită momentan pentru Clasa zero, direcţiune, sală pentru depozitarea materialului didactic. Şcoala are încălzire centrală şi toate dotările conform cu prevederile Uniunii Europene.

 

Este o mare realizare pentru noi că putem să-i transferăm pe elevi să înveţe într-o nouă locaţie, pentru că până acum învăţau într-o clădire insalubră, cu două clase dimineaţa şi două clase după-masa. Iar acum vor putea să meargă toţi elevii în program de dimineaţă”, a adăugat primarul Ioan Petrovai. Aşa că, de luni, copiii din Petrova se vor muta în noua locaţie pentru studii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.