• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Mai , 2015

Şcoala de batjocură

De 3 ani guvernul îşi bate joc de câteva sute de copii din Repedea! Vechea şcoală din zona Micluşa a fost dărâmată din cauza stării avansate de degradare, iar elevii sunt transportaţi, ca vitele, câte 50 în microbuze de 16 locuri! Cursurile se ţin pe 2 schimburi şi chiar în case de sinistraţi. Primarul cere de ani buni bani pentru o şcoală nouă.

 

În timp ce zeci de şcoli moderne au fost construite degeaba şi stau goale din cauza lipsei elevilor, pentru aproape 200 de copii din Repedea educaţia a devenit un lux plătit cu umilinţă şi batjocură. Din cauza stării de degradare şi a pericolului de prăbuşire, clădirea în care îşi desfăşura activitatea Şcoala Gimnazială nr. 2 a fost închisă încă din data de 16 august 2012, iar cei 190 de elevi de aici au fost mutaţi provizoriu la Liceul Tehnologic Repedea pentru a-şi putea continua cursurile.

Pentru transportul elevilor, Primăria Repedea dispune de două microbuze şcolare cu 15+1 locuri, unul fiind al primăriei, iar unul primit prin transfer de la Primăria Ieud. Numărul elevilor transportaţi dimineaţa şi la prânz este de 200, necesitând câte 4 curse în fiecare dimineaţă şi la prânz, însumând câte 30 de km pe zi. Poate părea incredibil dar, pentru efectuarea transportului elevilor, microbuzele pornesc de la ora 5.30 dimineaţa pentru asigurarea începerii cursurilor la ora 8.00. Soluţia transportului copiilor cu microbuzele şcolare este una provizorie, fiind foarte obositoare pentru copii, mai ales pentru cei care locuiesc pe dealurile din zona Micluşa. Mai mult, copiii sunt înghesuiţi câte 50, în microbuze de 15 locuri!

 

Primarul Pavel Ţiudic spune că: „Documentaţia pentru construcţia şcolii este depusă în 2012. Ne-a promis domnul senator Liviu Marian Pop că anul şcolar 2013 copiii îl vor începe în şcoala nouă dar nu s-a ţinut de cuvânt. Şcoala aceasta s-a închis în 2011 iar copiii i-am transferat la Şcoala nr. 2 din Repedea. Şcoala Micluşa era într-o stare avansată de degradare şi reprezenta un pericol pentru copii, aşa că am luat decizia să o închidem, pentru că structura de rezistenţă şubredă făcea inutilă reabilitarea. De acolo am mutat 190 de elevi la Şcoala 2, aşa că vă daţi seama că această locaţie nu face faţă numărului mare de elevi. Asta pentru că aici avem doar 12 săli de clasă.

Avem mari probleme şi cu transportul elevilor. Pentru că vă daţi seama că transportul celor 190 de elevi complică lucrurile. Încă din momentul când s-a închis şcoala ni s-a spus că vom primi încă un microbuz, dar am rămas doar cu promisiunea. Noi dispunem doar de două microbuze a câte 16 locuri, şi vă daţi seama că dacă mergem cu microbuzele doar cu câte 16 elevi, trebuie să facă fiecare microbuz 4 – 5 curse, ceea ce i-ar întârzia pe elevi la orele de curs. Aşa că am reuşit „performanţa” nefericită să băgăm câte 50 de copii în câte un microbuz de 16 locuri, ca în felul acesta să facem mai puţine curse pentru ca elevii să ajungă la şcoală la timp. Sunt copii care vin zilnic de la o distanţă de 6 km pentru a ajunge la şcoală”.

Copiii învaţă inclusiv în casele sinistraţilor: „Vă daţi seama că neavând suficiente clase nici la Şcoala nr. 2, se fac cursuri toată ziua, copiii învăţând şi în program de dimineaţă dar şi pe după masă. La Şcoala 2 am făcut o extindere pe cont propriu şi am mai făcut trei săli de clasă şi sala profesorală, aşa că în final am ajuns la un număr de 12 săli de clasă. Acestea trebuie să facă faţă la un total de 850 de elevi. Tocmai pentru că avem probleme cu spaţiile, facem cursuri şi în casele construite pentru sinistraţi. Două case dintre cele construite în urma inundaţiilor le-am ocupat cu elevi pentru a avea unde să studieze”, spune primarul.

 

Deşi investiţia n-ar fi extrem de mare şi autorităţile locale au tot cerut sprijin, până acum au primit doar promisiuni: „Cu toate că situaţia învăţământului de la noi din comună este critică, de fiecare dată când vorbesc cu Liviu Marian Pop, îmi spune „Daaa, şcoala va începe!”, dar nu se întâmplă nimic. Chiar săptămâna trecută am vorbit cu el şi după ce mi-a spus că va începe în curând construcţia şcolii, i-am răspuns cu o întrebare: când va începe, în 2020? El se bazează pe funcţia sa de ministru când face această promisiune, dar deja ne-a ajuns cuţitul la os. Nu există nicio hotărâre sau vreo sursă de finanţare prin care să vedem ceva concret că ar exista şanse să înceapă lucrările.

 

Proiectul estimează că este nevoie de circa 40 de miliarde lei vechi pentru construcţia noii clădiri. Dacă am primi aceşti bani, într-un an am ridica şcoala cu oamenii noştri din comună. M-am gândit şi la varianta să ridicăm şcoala printr-un proiect multianual, dar ar fi nevoie de o licitaţie pe o perioadă de 2 – 3 ani. Ne-am bazat pe promisiunile domnului Liviu Marian Pop, iar asta ne-a făcut să batem pasul pe loc. Asta pentru că dacă nu mă apucam să fac şcoala 2 din Repedea, puteam începe construcţia de la Micluşa iar acum era gata. E drept că am fi rămas cu datorie, dar măcar aveau copiii unde să înveţe. Dar nu se poate cu aceştia! Cei de la Inspectoratul Şcolar Maramureş ne-au promis şi ei că ne ajută. Ni s-a promis că în septembrie 2014 primim un microbuz şcolar pentru că se ştie situaţia în care facem noi transportul elevilor. Ministrul Liviu Marian Pop era la televizor şi l-am sunat. Acolo a zis că în octombrie - noiembrie 2014 vom primi microbuz. I-am spus că nu vorbesc aceeaşi limbă cu cei din conducerea Inspectoratului Şcolar, cu toate că sunt PSD. A promis din nou că vom primi un microbuz şi uite că suntem în luna mai 2015 şi situaţia a rămas neschimbată, iar noi urcăm în continuare 50 de copii în microbuz de 16 locuri. Îşi bat joc de noi! Părinţii la mine vin şi se plâng de situaţia în care sunt transportaţi copiii, dar eu ce să fac? Ştiu cel mai bine situaţia dar sunt blocat că ni se oferă doar promisiuni. De multe ori, dimineaţa când vin la Primărie iau în maşina mea 4 – 5 copii ca să îi aduc la şcoală”.

 
 

„Noi am predat documentaţia la Bucureşti în 2012 pentru construcţia noii şcoli, avem proiectul şi tot ce e nevoie din perspectiva actelor. Mai mult, şcoala care se dărâma am demolat-o şi am pregătit terenul pentru a fi gata în orice moment pentru începerea lucrărilor. Consiliul Local a aprobat prin hotărâre demolarea clădirii vechi. Oricum, destinaţia acelui teren nu poate fi schimbată, dar chiar avem nevoie de o clădire nouă pentru învăţământ. Liviu Marian Pop, în calitate de membru al Guvernului, s-a angajat solemn că ne ajută, dar nu s-a întâmplat nimic. Proiectul noii clădiri vizează construirea a 8 săli de clasă”. - a spus primarul Pavel Ţiudic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.