• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

„Schimb de tineri” pentru binele naturii

 „Schimburi de tineri cu ţări partenere din vecinătatea Uniunii Europene” a fost un program derulat, în luna octombrie, de Asociaţia de Tineret pentru Protecţia Mediului (A.T.P.M.) Baia Mare. Acţiunea, parte a proiectului „Together for a Green Europe”, a fost finanţată din fonduri europene şi s-a desfăşurat la Hoteni, în colaborare cu studenţi şi asistenţi universitari de la Universitatea de Petrol şi Gaze Naturale din Ivano-Frankivsk, Ucraina.

 
 
 

În cadrul proiectului, 32 de tineri din România şi Ucraina au beneficiat de un program complex prin care s-a urmărit în principal creşterea nivelului de conştientizare privind problemele de mediu cauzate de activităţile miniere şi încălzirea globală. Tinerii, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au participat la diverse activităţi de educaţie ecologică cu ajutorul metodelor non-formale de învăţare, dezbateri pe teme de mediu, vizionări de filme, concursuri de eseuri, vizite la diverse obiective cu relevanţă pentru scopul proiectului.

 

„Scopul principal a fost creşterea nivelului de conştientizare a 32 de tineri din Ucraina şi România cu privire la problemele actuale de mediu din cele două ţări, precum şi promovarea voluntariatului. Am avut activităţi de educaţie ecologică, discuţii libere cu ingineri de mediu şi profesori universitari. Am făcut vizite la Staţia de tratare a apei din Baia Mare, la Muzeul de Mineralogie şi la Centrul Universitar de Nord din Baia Mare. Am făcut ieşiri la Creasta Cocoşului, la Tăurile de la Hoteni, la Lacul Albastru din Baia Sprie, la sate tipic maramureşene (Sat Şugatag, Hoteni, Deseşti). Dar, în toată această perioadă, am avut şi activităţi interculturale: am fost la Hramul bisericii din Hoteni, la horă la sat, s-au prezentat dansuri tradiţionale, mâncăruri tradiţionale”, a spus Remus Pop, membru activ în A.T.P.M.

Deşi grupul ţintă avea în vedere 32 de tineri din Ucraina şi România, în acţiunile derulate în cadrul programului au fost implicaţi, după cum a declarat Tudor Năforeanu, preşedintele A.T.P.M., peste 1000 de tineri din Sat Şugatag, Hoteni, Mara, Sighetu Marmaţiei, Baia-Sprie, Baia Mare.

 

„Unele din rezultatele proiectului se vor vedea în timp, altele s-au concretizat în această perioadă. Tinerii au învăţat importanţa menţinerii unui mediu curat, metode de depoluare, de curăţare a mediului, reguli de mers pe munte, etică ecologică. Acum, după terminarea activităţilor, se fac nişte diseminări de rezultate şi, cu tinerii formaţi, urmează să mergem mai departe cu alte activităţi concrete. Unii din colegii din Ucraina sunt asistenţi universitari cu activităţi concrete în probleme de mediu, au lucrări ştiinţifice şi iniţiative comunitare practice”, a menţionat Tudor Năforeanu.

 

După cum declară Tudor Năforeanu, preşedintele A.T.P.M. Baia Mare, pe lângă colaborarea, care va deveni de acum permanentă, cu asociaţia ecologică afiliată Universităţii din Ivano-Frankivsk, Ucraina, tinerii maramureşeni au o bună colaborare cu asociaţia internaţională IofC (Initiatives of Change). De asemenea, A.T.P.M. are încheiate parteneriate cu asociaţii pentru protecţia mediului din Istambul şi Ankara, iar peste câteva zile urmează dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu asociaţii din Germania.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.