• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

Scandal în Rona de Sus

Administrarea păşunii comunale a generat o adevărată revoltă în comuna Rona de Sus. Săptămâna trecută a avut loc o şedinţă de Consiliu Local care s-a lăsat cu scântei. Problema e departe de a fi rezolvată.

 
 

Peste 100 de oameni revoltaţi, strigăte şi ameninţări. Pe scurt, „coloana sonoră” de la ultima şedinţă de Consiliu Local din Rona de Sus. Totul a pornit de la o licitaţie pentru administrarea păşunii comunale.

 

Primarul Ioan Romaniuc explică: „Avem mari probleme cu gestionarea păşunii comunale. Şedinţele de consiliu local sunt publice, dar s-a făcut în aşa fel încât să se adune lumea şi să iasă scandal. Noi am făcut o hotărâre în Consiliul Local (CL) pentru aprobarea caietului de sarcini pentru licitaţie în cazul păşunii, dar o parte dintre consilieri au decis să se dea prin hotărâre de consiliu păşunea. Nu se poate prin simplă hotărâre, pentru că legea spune că dacă sunt cel puţin două persoane care fac cerere pe acelaşi loc, atunci trebuie organizată licitaţie. Există un contract cadru în acest sens. O parte dintre consilieri au decis să se dea direct păşunea, fără licitaţie, cu vot secret. Dar nu este legală o asemenea decizie, pentru că există norme metodologice clare. Problema este că unii interpretează legea după bunul plac, şi şi-ar fi dorit să semnez eu contracte pentru păşune, iar o parte dintre oameni cred că eu nu vreau să semnez, neînţelegând că nu pot face aşa ceva din moment ce nu este legal. Povestea a ajuns şi la Prefectură şi am înţeles că va fi atacată în Contencios, pentru că s-a dat hotărâre de CL să se dea păşunea direct, fără licitaţie. Dar hotărârea, nefiind legală, nu a fost contrasemnată de secretarul Primăriei. Înainte de a se lua decizia, noi ne-am interesat de subiect, şi am văzut cum au făcut şi alţii. Că nu putem face lucrurile cum vor unii, din moment ce sunt nişte criterii în lege. Noi am pus caietul de sarcini pe site-ul Primăriei şi acolo se văd clar toate criteriile. Noi am făcut caietul de sarcini în urma consultării cu jurişti, cu Prefectura şi cu Direcţia Agricolă. Cu toţi specialiştii cu care ne-am consultat, ne-au spus că am făcut un caiet de sarcini foarte corect”.

 

Primarul spune că miza o reprezintă banii de la APIA: „A venit cineva cu o întreprindere individuală şi a făcut cerere pentru păşune. De fapt, interesul este să se ia bani de la APIA. În anii trecuţi nu au fost probleme. Pentru că din 2007 nu au fost mai multe cereri, ci doar una, aşa că s-a putut da păşunea în baza hotărârii de CL. Dar acum, acordându-se subvenţii prin APIA au apărut alte interese. De exemplu, s-a dat păşunatul la Coştiui, 40 de hectare la cineva cu două vaci şi doi cai. Noi am cerut de la veterinar să ne spună câte animale deţine, şi apoi a venit cu o hârtie că are şi 65 de miei pe care i-a cumpărat acum. La presiunea oamenilor au fost 11 voturi care au decis să se dea prin hotărâre de CL distribuirea păşunii, iar apoi, prin vot secret, s-a dat

păşunea cu 6-7 voturi la cine s-a vrut.”.

 

Primarul spune că lucrurile sunt departe de rezolvare şi că, la următoarea şedinţă e aşteptat şi prefectul. Romaniuc crede că în urma scandalului toţi vor avea de pierdut: „Este o bătaie de joc ce se întâmplă, şi mă tem că în urma acestui scandal vom pierde şi noi şi oamenii din comună care într-adevăr deţin animale. Şi toate mi se vor sparge mie-n cap. Pentru că păşunea nu va putea fi folosită de cei care au într-adevăr nevoie. Asta pentru că au apărut acum diverse interese din cauza subvenţiilor date de APIA. Riscăm în felul acesta ca păşunea să nu fie folosită de nimeni şi să rămână în paragină. Asta în condiţiile în care în comună sunt în jur de 5 mii de oi, şi o păşune de circa 360 hectare”.

Vom reveni.
 
 

„Nu putem face lucrurile cum vor unii, din moment ce sunt nişte criterii în lege. (…) Cu toţi specialiştii cu care ne-am consultat, ne-au spus că am făcut un caiet de sarcini foarte corect”.

Primarul Ioan Romaniuc

 

„O parte dintre consilieri au decis să se dea direct păşunea, fără licitaţie, cu vot secret. Dar nu este legală o asemenea decizie, pentru că există norme metodologice clare. Problema este că unii interpretează legea după bunul plac, şi şi-ar fi dorit să semnez eu contracte pentru păşune, iar o parte dintre oameni cred că eu nu vreau să semnez, neînţelegând că nu pot face aşa ceva din moment ce nu este legal”.

Primarul Ioan Romaniuc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.