• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

„Să descoperi Maramureşul este o plăcere”

Asociaţia American International School of Transylvania (AIST) este o organizaţie non profit care derulează proiecte în cadrul programului Erasmus+, finanţat de Comisia Europeană.

Ei au găzduit până în acest moment un număr de 33 de voluntari din 11 ţări europene, Statele Unite ale Americii, şi Noua Zeelandă şi au trimis un număr de trei tineri români în mobilităţi europene în Polonia, Franţa şi Letonia. Am avut oportunitatea de a cunoaşte una din tinerele care se află în acest moment în Baia Mare prin acest program. O tânără din Germania, de 19 ani, Anna Holeck, care se află la noi în ţară de opt luni şi îi place cu adevărat acest loc, de care nici nu ştia până să ajungă aici.

 

 

Reporter: După aceste opt luni ce părere ţi-ai format despre Baia Mare, Maramureş, dar şi România?

Anna Holeck: Baia Mare nu este cel mai mare oraş, am avut ocazia să vizitez România, dar este unul din cele mai frumoase, îmi place pentru că în zece minute poţi să ajungi la munte sau la apă, dar şi centrul vechi al oraşului unde poţi merge să bei o cafea în linişte, fără trafic, însă pentru a ieşi seara în oraş aş prefera Cluj-Napoca. Să descoperi Maramureşul este o plăcere, este foarte rural comparativ cu orice altă parte a României, cu porţile care îl reprezintă peste tot şi odată ce ai trecut munţii spre Sighet, Vişeu se deschide o privelişte perfectă. Am avut oportunitatea de a călători foarte mult prin România, este chiar ieftin să faci o astfel de excursie. Este uimitor să poţi trece prin munţi şi să vezi acele privelişti. Dacă ar fi să aleg un oraş din România, ar fi Cluj-Napoca sau Braşov, din acelaşi motiv, este foarte natural şi natura este uşor accesibilă. Îmi place şi cum se completează trecutul cu modernul în centrul vechi al Braşovului, plus că poţi vizita foarte multe lucruri în jurul oraşului.

Înainte să ajung în România, sincer, nu am avut nici o părere, nu ştiam mare lucru despre această ţară. Ştiam de Dracula, că aveţi munţi şi dat fiind faptul că aţi intrat printre ultimii în Uniunea Europeană nu eram foarte sigură cât de diferit va fi faţă de Germania, economic vorbind, dar mi-am dat seama că românii au altfel de bogăţii. Oamenii sunt mult mai deschişi, calzi şi comunicativi, plus că dacă le zici că eşti din Germania sunt foarte interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre tine şi despre ţara ta. Pot să fac această comparaţie cu Germania, fiind cele două ţări unde am locuit, acolo oamenii nu sunt aşa.

 

Rep: Care a fost prima impresie şi care a fost primul lucru pe care l-ai observat diferit când ai ajuns în România?

A.H: Prima impresie pe care am avut-o despre România este de fapt chiar amuzantă. Eram în Cluj-Napoca la aeroport şi mi s-a spus că trebuie să iau autocarul spre Baia Mare, însă nu am găsit nici o staţie de autobuz, eram pierdută şi problema era că nu ştiam limba română. A fost amuzat, era foarte cald afară, umblam pe acolo şi întrebam lumea unde găsesc staţia respectivă. La un moment dat am văzut cum s-au adunat oamenii cu bagaje şi am mers şi eu în direcţia respectivă.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost cât sunt de deschişi oameni, comparativ cu Germania, acolo oameni sunt mult mai stricţi, acestea sunt nişte stereotipuri de care doream să scap dar sunt adevărate. Oamenii din Germania sunt foarte concentraţi pe ce anume trebuie să facă şi ştiu să facă acel lucru însă aici oameni sunt mai relaxaţi, flexibili şi găsesc diferite metode de a face un lucru. Mi-ar plăcea să mai vin aici, probabil că m-aş muta aici însă m-am gândit că România este o ţară frumoasă de vizitat, sunt atât de multe lucruri de văzut. Aici tradiţiile au rămas intacte, în Germania nu găseşti aşa ceva, plus natura a rămas neatinsă. Cred însă că este destul de greu să trăieşti aici, sunt câţiva tineri care după acest program au decis să rămână aici, dar pentru că salariul mediu este încă destul de scăzut este greu să trăieşti aici.

 

Rep: Cum te afectează acest schimb intercultural, locuind cu alţi câţiva tineri străini?

A.H: Se vede că am evoluat mult, la început era ciudat şi interesant să vezi diferenţa dintre ţări şi culturi, modul de gândire şi modul în care fiecare lucrează. Există diferenţe micuţe la care nu te aştepţi, de exemplu uni taie pizza cu foarfeca, poate suna ciudat, dar astfel de obiceiuri fac parte din cultura fiecăruia dintre noi. Am ajuns să fim o echipă, o familie, mergem peste tot împreună şi facem totul împreună. Dacă aş fi rămas acasă, în Germania nu m-aş fi gândit niciodată că pizza poate fi tăiată cu foarfeca, şi multe astfel de exemple micuţe, neaşteptate, care le învăţăm unii de la ceilalţi. Înainte de acest program nu am mai stat departe de familie şi pot să zic că m-am descurcat destul de bine încă de la început, însă cred că în România familia este mult mai importantă şi mai prezentă pentru copii, decât în Germania. Părinţii mei au fost să mă viziteze şi am mai mers şi eu acasă, cred că pentru mama mea a fost cel mai greu să accepte că plec.

 

Rep: Cum ai reuşit să ajungi aici şi de ce Baia Mare?

A.H: Eu am ales să vin aici, pentru acest program te înscrii într-o bază de date care conţine proiectele care se desfăşoară şi care te lasă să îţi alegi ţara unde ţi-ar plăcea să mergi. Organizaţia din ţara de origine te ajută să îşi găseşti organizaţia gazdă, AIST în acest caz. Eu nu am căutat după o ţară gazda ci un proiect care mi-ar plăcea şi astfel am fost anunţată de România şi ca să fiu sinceră am căutat pe Google despre ţară, însă partea bună este că dacă nu ştii nimic despre un loc anume, nu mergi cu idei preconcepute.

Programul este conceput pentru schimburi culturale, îi ajută atât pe voluntari, cât şi comunităţile respective să crească. Suntem 6 voluntari din 5 ţări, lucrăm cu copii, îi ajutăm pe profesori cu lecţii, dar avem diverse workshop-uri şi lucrăm şi în Dumbrăviţa, Chechiş, Unguraş, unde avem diferite activităţi cu copiii, acestea fiind şi unele dintre cele mai plăcute lucruri pe care acest program le oferă.

Eu vroiam neapărat să călătoresc în afara ţării, să am ocazia să cunosc lume nouă şi norocul meu este că există astfel de programe care îşi oferă această posibilitate. Când am auzit pentru prima dată nu am ştiut dacă este adevărat, totul este gratuit şi evoluez din punct de vedere personal.

Limba română am învăţat-o de la copiii cu care lucrez şi de la oamenii pe care îi cunosc în timp ce călătoresc. Pot să comunic, cel mai probabil greşit din punct de vedere gramatical, dar atâta timp cât lumea înţelege ce doresc să spun este perfect.

 
 

„Mi-am dat seama că românii au altfel de bogăţii. Oamenii sunt mult mai deschişi, calzi şi comunicativi, plus că dacă le zici că eşti din Germania sunt foarte interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre tine şi despre ţara ta. Pot să fac această comparaţie cu Germania, fiind cele două ţări unde am locuit, acolo oameni nu sunt aşa”.

Anna Holeck
 
 

„Primul lucru pe care l-am remarcat a fost cât sunt de deschişi oameni, comparativ cu Germania, acolo oameni sunt mult mai stricţi, acestea sunt nişte stereotipuri de care doream să scap dar sunt adevărate. Oamenii din Germania sunt foarte concentraţi pe ce anume trebuie să facă şi ştiu să facă acel lucru însă aici oameni sunt mai relaxaţi, flexibili şi găsesc diferite metode de a face un lucru. Mi-ar plăcea să mai vin aici, probabil că m-aş muta aici însă m-am gândit că România este o ţară frumoasă de vizitat, ai atât de multe lucruri de văzut şi mai ales că aici tradiţiile au rămas intacte, în Germania nu găseşti aşa ceva, plus natura care a rămas neatinsă”.

Anna Holeck

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.