• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Românii din Ucraina nu sunt implicaţi în „revoluţie”

Comunitatea de români din dreapta Tisei nu e influenţată prea mult de protestele de la Kiev, deşi, şi aici, părerile sunt împărţite. Deşi românii sunt pro-UE, unii se tem însă că, dacă naţionaliştii din partidele de dreapta vor veni la putere, şi-ar putea pierde drepturile.

 
 

Capitala Ucrainei e scena unei noi revoluţii de câteva săptămâni. Sute de mii de susţinători ai integrării europene se adună în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului condus de premierul Mykola Azarov, ca urmare a deciziei autorităţilor de a renunţa la acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE). Rusia este acuzată că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a o descuraja de la semnarea acestui acord.

Deşi protestul de la Kiev a făcut mare vâlvă în Europa şi America, comunitatea de români din Transcarpatia nu e afectată de „revoluţie”. Ziaristul şi profesorul Ioan Huzău spune că părerile sunt împărţite: „Tinerii merg mai mult spre Europa, vârsta mijlocie crede încă că Rusia e mai bună decât Europa. Dar mai mulţi sunt totuşi cu Europa. Valorile Europene sunt mult mai bine pricepute, au fost mulţi plecaţi în străinătate şi chiar şi cei care au fost cu Rusia şi-au dat seama că valorile europene sunt mult superioare. Comunitatea românească nu-i afectată deloc pentru că limba română a fost declarată limbă oficială în întreaga Transcarpatia.

Oamenii percep că puterea actuală este mult mai aproape de cea românească decât cea care poate veni. Se tem unii că dacă vor ajunge la putere cei din opoziţie unde sunt şi partide de dreapta, care sunt naţionaliste, îşi vor pierde drepturile. Acum limba română a fost declarată limbă oficială şi pe raionul Teacev şi acum încercăm şi la Rahiv”.

 

Ion Botoş, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” spune că: „Comunitatea românească înclină o parte spre Europa, alţii spre Rusia. Cred că majoritatea sunt pentru Uniunea Europeană. Deocamdată, numai la nivel de Teceu, dar vom depune şi la raionul Rahiv. La nivel de raion trebuie să fie un reprezentant care ştie limba română, va fi introdus un cunoscător al limbii, vor apărea locuri de muncă pentru români, apoi publicaţiile vor fi şi în limba română”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.