• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 26 Mai , 2012

România şi judeţul Maramureş în faţa unor noi investiţii în sectorul apă canal

România şi judeţul Maramureş în faţa unor noi investiţii în sectorul apă canal, dar şi a îndeplinirii unor obligaţii din tratatul de aderare la Uniunea Europeană

 

Pentru a aduce un plus de informaţii în legătura cu mecanismele instituţionale şi financiare care privesc investiţiile în infrastructura de apă şi canalizare în Baia Mare şi în întreg judeţul Maramureş, finanţări susţinute în cea mai mare parte cu titlu gratuit de Uniunea Europeană, facem următoarele precizări:

În negocierile purtate de reprezentanţii ţării noastre cu oficialii de la Bruxelles în vederea conturării condiţiilor de aderare a României la Uniunea Europeană, pentru capitolul alocat sectorului “Mediu” au fost convenite, de comun acord, o serie de obiective strategice şi în domeniul serviciului de apă şi canalizare. Astfel, pornindu-se de la starea precară a serviciilor de apă şi canalizare (grad de acoperire, calitate apă potabilă/apă uzată) s-a fixat un orizont de timp (cu etape intermediare de monitorizare) pentru îmbunătăţirea calităţii acestor servicii. Pentru punerea în operă a acestor intenţii, ulterior lui 01.01.2007 (aderarea României la UE), s-a decis, la nivel guvernamental şi a Comisiei Europene, constituirea unor instrumente operaţionale de tipul planuri sectoriale. Astfel, importantul domeniu al apei – canalizării este inclus în Planul Operaţional Sectorial Mediu, axa prioritară 1 apă, apă uzată, căreia pentru perioada 2007 – 2013 UE a acordat României 3,2 miliarde euro.

Această sumă importantă este pusă la dispoziţia României, cu titlu gratuit, numai dacă sunt îndeplinite condiţionalităţi de natură financiară şi instituţională stabilite de comisia Europeană. Astfel:

  1. O schemă de finanţare a proiectelor regionale de investiţii, în care componenta de gratuitate (UE+ Guvernul României) ajunge la 90% din valoarea proiectului, o contribuţie a comunităţilor locale (de 1,8 – 2% din valoarea proiectului) şi o coparticipare a beneficiarilor acestor investiţii – colectivităţile locale printr-un împrumut contractat de operatorul serviciilor şi rambursat din ajustarea anuală a taxelor şi tarifelor.
  2. O restructurare a raporturilor dintre furnizorul de servicii şi utilizatorii acestuia în sensul înfiinţării unui operator regional de apă canalizare, a unei structuri asociative a colectivităţilor locale în care operatorul regional prestează/furnizează serviciile de apă canalizare şi un document juridic – Contractul de delegare a serviciilor, prin care unităţile administrativ teritoriale grupate în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de apă canal încredinţează activitatea de furnizare a serviciilor de apă canalizare operatorului general.
  3. Existenţa unor studii de fezabilitate/proiecte tehnice care să susţină cererile de finanţare înaintate Comisiei Europene de fiecare Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară judeţeană şi operatorii regionali.

Acceptarea, pentru fiecare judeţ în parte, a solicitărilor de finanţare pentru importantele proiecte de investiţii, aproximativ 100 milioane euro/judeţ, este condiţionată de respectarea, cumulativă, a celor 3 obligaţii mai sus enumerate.

Este bine de ştiut, în acelaşi timp, că neîndeplinirea obiectivelor cuprinse în Tratatul de Aderare a României la UE atrage procedura de sancţionare a ţării noastre, care se aplică gradual, de la suspendarea plăţii fondurilor gratuite către România, la penalităţi aplicate ţării noastre, bani pe care îi vor plăti într-un final tot cetăţenii din comunităţile locale responsabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor în cauză.

Judeţului Maramureş, în parametrii instituţionali financiari şi tehnici înainte amintiţi, i s-au alocat 120 milioane de euro, din care 89% cu titlu gratuit, 1,82% contribuţii ale bugetelor unităţilor administrativ teritoriale beneficiare şi 9,05% aport al utilizatorilor pe baza unui împrumut contractat de SC VITAL SA şi rambursat în timp prin ajustarea preţurilor şi tarifelor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.