• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

România nonsensului giratoriu / Dragul meu copil în curs de educare …

 

M-am gândit multă vreme ce anume mă scoate din minţi atunci când stau la ghişeele statului. Iniţial, am crezut că e prostia sau incompetenţa. Ca să scoţi o hârtie de la Finanţe (care - o să înţelegi mai târziu - este un fel de Agenţie în care se practică furtul calificat şi la vedere), trebuie să stai la 5 ghişee. 5. Pentru o foaie A4 (nici nu vreau să mă gândesc la câte ghişee ar trebui să stau dacă actele s-ar lista pe un A5).
La primul ghişeu, trebuie să plăteşti o taxă de 18 lei. La al doilea ghişeu, trebuie să plăteşti o altă taxă de 5 lei. Cred că la plătit s-au făcut special 2 ghişee, pentru că tantile de aici nu ştiu să adune cu trecere peste ordin.
La al treilea ghişeu te trimite să-ţi listeze ce ţi-a încasat la primele două ghişee!
La al patrulea ghişeu ţi se ştampilează hârtia şi trebuie să treci şi pe la al cincilea ghişeu ca să ţi-o şi semneze cineva.
Explicându-ţi, parcă înţeleg şi eu de ce plătim impozite şi pe hârtia igienică. Oamenii ăştia trebuie şi ei plătiţi, chiar dacă nu ni se par nouă utili. La fel şi curentul consumat în cele 5 ghişee.
 
Prostia şi incompetenţa mă scot de obicei din minţi. Însă am descoperit ce mă irită şi mai mult: astea două, adunate cu faptul că tot inutilii ăia ne consideră proşti.
Primesc un plic sigilat bine, care conţine 2 foi A4 (probabil că pentru asta au lucrat 15 ghişee. Sau 10, dacă au listat plicul în altă parte).
Prima foaie se numeşte „Somaţie”, în care, mi se aduce la cunoştinţă că dacă nu plătesc diferenţa de impozit în termen de 15 zile, mă execută. Silit. Nu mă întreba ce fac cu mine, că nici eu nu ştiu. Nici în Piaţa Revoluţiei, nici în Millennium, cel puţin, n-am văzut instalată nicio ghilotină, nicio spânzurătoare, nici măcar un butuc pretabil la o execuţie serioasă.
A doua foaie se numeşte deja „Titlu Executoriu” (care a fost eliberată la aceeaşi dată cu prima foaie), în care mi se aduce la cunoştinţă că a expirat deja scadenţa din prima foaie.
 
Din asta nu se pot extrage decât 2 variante:
1. Ori celor 10-15 ghişee le trebuie 15 zile să scrie o foaie A4 (care nici măcar nu este plină)
2. Ori cei de la Finanţe consideră că, dacă trăiesc în România, e clar că sunt destul de tâmpită încât să-mi trebuiască 15 zile să citesc o foaie A4. Nici aia plină.
 
Deci, dragul meu copil în curs de educare, învaţă şi emigrează!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.