• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Miliardele otrăvite cu uraniu din Repedea

În două comune maramureşene, Repedea şi Poienile de sub Munte, sunt 100 de copiii cu handicap. Copiii uraniului, o generaţie iradiată, otrăvită sistematic de peste un deceniu cu ştiinţa autorităţilor. Minele de uraniu deschise de Ceauşescu nu au fost ecologizate nici acum, deşi, de plătit s-au plătit circa 11 miliarde de lei vechi. Recepţia lucrărilor nu a fost semnată însă de autorităţile de mediu pentru că nivelul radiaţiilor continuă să depăşească limita admisă. Scandalul a ajuns până la Corpul de Control al Primului ministru, care a efectuat un control în zonă şi s-a lăsat cu plângeri penale.

 
 

Apa şi pământul care ucid. Locuitorii din două comune maramureşene sunt condamnaţi la „otrăvire” cu uraniu. Singura lor vină e faptul că s-au născut într-o zonă în care, în “epoca de aur”, Ceauşescu vroia să exploateze uraniu. Explorări s-au făcut, apoi perimetre au rămas abandonate. 

În zonă s-au amplasat plăcuţe de avertizare, “Plăcuţe cu ventilator”, cum le spun localnicii. Numai că, bucăţile de tablă nu sunt suficiente pentru a opri radiaţiile.

 

Numărul copiilor cu handicap şi malformaţii e extrem de mare. Bate spre 100. Numai că autorităţile nu par să fie îngrijorate din această cauză. După ce presa a început să vuiască despre comunele iradiate, Compania Naţională a Uraniului a făcut nişte măsurători şi a apărut un proiect de ecologizare estimat la vrea 14 miliarde de lei vechi. Teoretic, lucrările s-au făcut, banii s-au dat, dar radiaţiile au rămas. Acesta este şi motivul pentru care recepţia lucrărilor nu a fost semnată de ani buni de autorităţile de mediu.

 

Călin Crişan, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Maramureş din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu ,explică: “Acum o săptămână a fost Corpul de Control al Primului Ministru. Au fost şi acolo şi m-au verificat pe mine de ce am sesizat aspectele neconforme cu legea de acolo şi au verificat Conversmin-ul să vadă dacă au respectat Acordul de Mediu. Conversmin este titular al Acordului de mediu pentru investiţia numită ecologizarea Perimetrului Repedea – Poieni. Conversmin a organizat o licitaţie publică în 2008, pe care a câştigat-o Cuarţ-ul în tandem cu Castrum Corporation. Au început în toamna lui 2008 şi în 2009 în decembrie s-a organizat recepţia la terminarea lucrărilor.

Singura instituţie care nu a validat recepţia am fost noi şi Agenţia de Mediu. În rest toţi au validat.

Nu am validat pentru că Acordul de Mediu avea următoarea prevedere: la terminarea lucrărilor se vor prezenta măsurătorile care să ateste că radioactivitatea pe haldele respective se încadrează în limita maximă admisă. Dar acele măsurători nu s-au prezentat la acel moment.

A trecut iarna, a venit mai 2010 când ni s-a adus de către constructor primul set de măsurători în care se preciza că avem depăşiri la radiaţii. Din nou am refuzat să semnăm.În august au adus alte măsurători şi din nou au fost depăşiri. Iar am refuzat. A venit toamna şi am făcut un control, după care le-am spus să respecte Acordul de mediu.

În 2011 în mai au prezentat alte măsurători şi din nou erau cu depăşiri. În august 2011, un alt set de măsurători, din nou cu depăşiri. Deja era prea mult pentru oricine cu bun simţ, aşa că după doi ani de la organizarea unei recepţii am considerat că lucrurile nu pot rămâne aşa şi i-am înştiinţat oficial că vom face o nouă inspecţie programată. În octombrie 2011 am făcut acea inspecţie împreună cu reprezentanţii Conversmin.În actul încheiat am scris că nu este respectat Acordul de mediu aşa cum prevedea legislaţia”.

Drept urmare, reprezentanţii Gărzii au dat o amendă în valoare de 400 de milioane de lei vechi şi au depus şi o plângere penală împotriva Conversmin pentru că nu a pus în siguranţă pentru mediu deşeurile radioactive existente în halde. Pare-se că gestul a provocat rumoare prin Ministerul Economiei şi, după ce problema a fost discutată şi în Colegiul Prefectural, prefectul a cerut să vină Corpul de control al primului ministru care să verifice şi Garda şi Conversmin-ul.

Crişan povesteşte: „A venit comisia, pe mine m-a verificat, pe Conversmin i-a verificat. S-au luat vreo 2000 de pagini de documente în copie şi au plecat la Bucureşti, să vedem cine a minţit sau cine a spus adevărul. Probele de apă care au fost recoltate şi prezentate în evaluările întocmite nu pun în evidenţă depăşiri ale nivelului de radioactivitate. Primarul nu are dreptate dacă se leagă de apă. Poate a vrut să spună că nivelul de radioactivitate e depăşit pe haldă, în corpul haldelor. Dar în buletinele de analiză, apa de mină nu are depăşiri faţă de nivelul maxim admis”.

 

Închiderea acestui perimetru nu este una clasică. Specialiştii spun că trebuie reintrodus în subteran tot materialul contaminat. Ori, în condiţiile în care măsurătorile arată că limita este depăşită, înseamnă probabil că nu        s-a respectat această soluţie. Mai mult, cică ar exista documente oficiale care arată că malformaţiile n-ar fi din cauza uraniului. Cât despre bani, prin Hotărâre de Guvern, pentru acest obiectiv s-au alocat 15 miliarde de lei vechi, iar valoarea lucrărilor după licitaţie a ajuns la vreo 10-11 miliarde.

 

Pavel Ţiudic, primarul comunei Repedea, spune că în prezent se lucrează din nou în zonă: „Acum au început să se schimbe lucrurile pentru că au venit acolo muncitori şi lucrează. Dar am făcut mare gălăgie. Au venit cei de la firma care s-a ocupat cu închiderea perimetrului şi au adus vreo 20 de oameni care lucrează acum în foc continuu. Eu am făcut numeroase sesizări, iar în urma plângerilor au venit de la Bucureşti să lucreze. Este unul care e diriginte de şantier şi el verifică zilnic ce se lucrează. Primele lucrări de închidere au început în 2009. Până atunci totul a fost deschis şi prezenta mare risc. Dar lucrările s-au făcut atunci de mântuială. Dacă nu făceam eu gălăgie, tot aşa rămâneau. De ce spun că erau de mântuială? Perimetrele nu erau închise, apa curgea pe unde nu trebuia, halda nu era izolată, ar fi trebuit pus pământ vegetal pe steril, ar fi trebuit să planteze acolo nişte pomi etc. Acum s-au schimbat lucrurile. De trei săptămâni lucrează întruna. Dar sincer n-am fost acolo, însă ştiu că se lucrează. Halda de steril a rămas în urma lucrărilor de acolo. Găurile de intrare sunt acum betonate, însă acum sunt discuţii dacă să spargă acel beton şi să pună altul sau să-l lase aşa. Vor să-l spargă, că n-a fost bine făcut, sau ce ştiu eu? Acolo nu se mai poate intra că-i sigilat, numai că apa curge de acolo. Iar ei vor să vadă de ce curge apa, că apa trebuia să curgă prin alt loc, din câte am înţeles, prin nisip. Că acele ape de mină sunt radioactive. Apele acestea se scurg în râul Tomnatic, iar de aici se scurge pe valea Repedea. Sigur că se contaminează şi fântânile şi sursele de alimentare cu apă. Că lumea trăieşte în Repedea aproape de apă, pe ambele maluri. Sunt case şi la 20 de metri de apă, iar cele mai îndepărtate la 200 – 300 m”.

 

Un localnic ne-a declarat că s-ar spune că pruncii se nasc cu malformaţii din cauza alcoolului. Deh, cum să recunoască cineva că se joacă cu sănătatea şi viaţa oamenilor? 

 
Vasile Onujec, fost primar în Bistra, profesor de istorie interesat de problema din zonă spune că: „Unul dintre cei care s-a ocupat de securizarea zonei, de la Bucureşti, a spus că din cauza alcoolului se nasc copii cu malformaţii. Dar se bea în multe părţi ale ţării şi nu sunt atâtea cazuri. Plus că sunt familii de pocăiţi care nu au băut în viaţa lor şi au copii cu malformaţii. Eu am văzut peştii morţi când a venit viitura şi a antrenat sterilul. Am văzut cum mureau peştii. Borşa era ferită şi viitura a venit de pe Valea Ruscovei. Oamenii îşi spală hainele, îşi adapă animalele din acele ape. Nu pot proba că din această cauză sunt probleme, dar efectele sunt clare. Cert este că există radioactivitate”.

Comentariile celorlalți

A4 pe 15.05.2012 la 11:24
Probabil daca era in Ungaria Maramuresul deja de mult se exploata cu ajuotrul bioxidului de carbon Uraniul respectiv in conditii ultra ecologice asa cum se lucreaza deja in zona Mecsek pentru a scoate uraniul din zona. De catre canadieni sub jurisdisctia ungureasca in conditii de redeventa clar net pozitive ptr guvernul maghiar:)________dar cum santme in romania lucrurile merg ca si *c*u*r*u*l adiak "normal" :)

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.