• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2013

Rectificarea top secret

Rectificarea de buget a venit, dar banii nu. Prima rectificare bugetară din acest an prevede, printre altele, împărţirea sumei de 1 miliard pe judeţe pentru plata arieratelor. Nimeni nu ştie însă dacă şi cât va primi Maramureşul.

 
 
 

Zeci de firme funcţionează la cota de avarie, cu securea falimentului deasupra capului din cauza faptului că primăriile sau instituţiile statului nu şi-au achitat bunurile şi serviciile achiziţionate. Tăvălugul FMI şi măsurile impuse de guvern au reuşit să mai reducă arieratele, însă lucrurile au rămas tot la cote alarmante. Toată lumea aştepta rectificarea bugetară ca pe o mană cerească. Într-un final, rectificarea a venit. Dar degeaba.

 

Deocamdată se ştie doar că o sumă de 1 miliard lei va fi alocată, pe judeţe, pentru achitarea plăţilor restante înregistrate în contabilitatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor din reţeaua administraţiei locale, la 31 iulie 2013, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări. Câţi bani vor ajunge în judeţul nostru, nu se ştie însă.

 

Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Maramureş, spune că: „Nu am foarte multe date în plus vizavi de rectificare. Zilele acestea vine în Maramureş Valeriu Zgonea şi vom vorbi mai mult cu el în ceea ce priveşte banii care pot să vină în judeţ.

Într-adevăr, se iau bani dintr-o parte şi se pun în alta. Dar să nu ne aşteptăm la lucruri spectaculoase. 2013 este totuşi un an de criză, un an în care Guvernul Victor Ponta s-a angajat să plătească arieratele care au fost făcute de către PD-L, astfel încât să deblocheze situaţiile atât în privat, cât şi la stat.

Care-i situaţia arieratelor în Maramureş? Atâta vreme cât administraţiile publice locale au respectat metodologiile prevăzute în cadrul ordonanţelor de urgenţă şi au depus documentele în timp, au putut să acceseze bani de la Trezoreria Statului cu o dobândă mică. De asemenea, unităţile aflate în subordinea administraţiilor publice locale, mă refer aici chiar şi la spitale, au putut să-şi plătească arieratele vechi. Au fost măsuri extrem de importante ale Guvernului Ponta pentru reducerea arieratelor. Ele sunt vizibile şi în Maramureş. Sunt foarte multe localităţi care au scăpat de arierate, dar în acelaşi timp, avem şi primării blocate. Şi pot să dau exemplul Vişeului de Sus, unde în urma auditului comandat de către primar apar în continuare facturi vechi, neînregistrate în contabilitate, iar aceste lucruri nu le înţeleg şi spun că acolo sunt chestiuni de natură penală.

Unde este nevoie de bani la rectificare? Este nevoie peste tot, dar în special pentru finanţarea lucrărilor aflate în continuare ale primăriilor. Sunt şantiere deschise de un an, lucrările se degradează şi este nevoie de bani pentru a pune măcar în siguranţă şantierele respective”.

 

Nici Emil Marinescu, celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, nu ştie multe despre rectificare: „pentru că în această perioadă toţi sunt în concediu. Nu răspunde nimeni pe acest subiect până după 15 august. La mare lucru nu ne aşteptăm. Poate va fi o rectificare mai semnificativă prin septembrie-octombrie. Dar nu cred să aducă ceva spectaculos de la bugetul consolidat al statului pentru transferuri la bugetul judeţului sau la primării.

După părerea mea, povestea cu arieratele este o lipsă de disciplină financiară. Ideea asta cu arieratele nu o agreez neapărat, pentru că ea trebuie, în mod evident, o dată să-şi producă efectele şi reparaţiile la ceea ce s-a întâmplat, dar nu-i o chestiune care trebuie perpetuată la nesfârşit. Pentru că aici îi „premiem” pe cei care de fapt au fost indisciplinaţi. Sigur, nu în totalitate, dar în anumite zone cei care au avut curajul să înceapă lucrări fără acoperire financiară, ăia primesc bani. Iar cei care au fost disciplinaţi aşteaptă şi tot aşteaptă şi nu-i corect.

Din punctul meu de vedere, pe viitor mi-aş dori disciplină, dar la tipul acesta de politică nu ştiu să dau soluţii cum este bine să procedeze primarii. Dacă vom fi disciplinaţi, în mod cert va fi o procedură care nu va suporta niciun fel de comentarii şi atunci fiecare va avea acces la bani în funcţie de importanţa proiectului şi de maturitatea pe care o are la un moment dat acel proiect şi dacă are şi resurse financiare acoperitoare pentru cofinanţare”.

Marinescu recunoaşte că, tot din cauza concediilor, nu prea are cine să facă lobby pentru Maramureş în această perioadă: „În acest moment nu prea este la cine să se facă lobby pentru Maramureş în ceea ce priveşte rectificarea, pentru că până în 15 toţi din Guvern care contează sunt în concediu. Sigur că avem cine să facă lobby pentru Maramureş, s-a făcut acest lucru şi chiar unii miniştri au fost la noi şi vor mai veni. Nu se mai prea practică să meargă direct primarii la Bucureşti cu sticla de horincă să încerce să-şi rezolve singuri proiectele. Nu ştiu să meargă primarii direct să ceară singuri bani”.

 
 

„În acest moment nu prea este la cine să se facă lobby pentru Maramureş în ceea ce priveşte rectificarea, pentru că până în 15 toţi din Guvern care contează sunt în concediu. Sigur că avem cine să facă lobby pentru Maramureş, s-a făcut acest lucru şi chiar unii miniştri au fost la noi şi vor mai veni. Nu se mai prea practică să meargă direct primarii la Bucureşti cu sticla de horincă să încerce să-şi rezolve singuri proiectele. Nu ştiu să meargă primarii direct să ceară singuri bani”.

 
Emil Marinescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.