• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2019

Record! Peste 50 de oameni au schimbat ghiveciul unei plante la Grusonii Party

Nici nu v-ați fi putut gândi că schimbarea ghiveciului unei plante poate fi motiv de sărbătoare. Ei bine, nu pentru orice plantă, ci pentru un cactus uriaș care are „în talie” peste un metru și jumătate.
În Baia Mare a avut loc o premieră națională: peste 50 de persoane s-au adunat să schimbe ghiveciul pentru un  Echinocactus Grusonii uriaș. Urmează povestea primului Grusonii Party din România. 

 

În 4 mai 2019 a fost organizat cel mai spectaculos eveniment cactusist din acest an, asta pentru că soții Carol și Silvia Biro din Baia Mare i-au invitat pe toți iubitorii de cactuși din România și Ungaria la Grusonii Party! Au dat curs invi­tației nu­meroși membri ai Asocia­ției Co­lec­ționarilor de Cactuși „Az­te­kium” din Satu Mare, Si­ghetu Marmației, Cluj, Turda, Oradea, Ungaria și bineînțeles din Baia Mare. Familia Biro s-a pregătit pentru acest eveniment într-un mod excep­țional, stabilind fiecare detaliu și implicându-i pe toți membrii fa­miliei.

Invitații au ajuns la ora 10 și după ce au admirat frumoasa grădină plină cu cactuși, au fost puși la masă. Apoi a urmat o poză de grup, iar surpriza a fost că deși era sâmbătă, „Ambasadorul” Cactu­șilor Ioan Nevezi a reușit să „developeze” fotografia, astfel încât la plecare, fiecare dintre cei prezenți a primit câte o poză care avea pe verso autografele tuturor celor care au participat la eveniment. În jurul orei 12 s-a trecut la treabă: Ope­rațiunea TRANSVAZAREA.

A fost urcat pe cântar un Echinocactus Grussonii (Scaunul soacrei) de 82,15 kg, cu circum­ferința de un metru și jumătate, care a fost apoi ancorat cu cordeline și spânzurat de grindă pentru a-i fi schimbat vasul și solul. Fiecare a ajutat cu cât a putut: unii au făcut fotografii iar alții au închinat câte un pahar să fie într-un ceas bun Transvazarea. Munca efectivă au depus-o Karcsi (Carol Biro), „Căpitanul Cactu­și­lor” Istvan Lőrincz și „Ambasadorul” Ioan Nevezi, nu de alta, dar era nevoie de specialiști pentru prepa­rarea solului (un amestec special de sol mineral și vegetal), tratarea cu fungicid și fixarea în ghiveci a plantei uriașe.
Când totul a fost aproape finali­zat, la rădăcina Grusonii-ului uriaș s-a pus o „capsulă a timpului” – un recipient cu lista și sem­nătura tuturor celor care au participat la această întâlnire, și care va fi redeschis peste 10 ani, când va avea loc următoarea trans­vazare a acestei plante.

Între timp, în curtea familiei Biro fierbeau două ceaune de gulaș. Ca printr-o minune, abia după ce s-a terminat lucrul a început ploaia, dar familia Biro era pregătită și pentru un asemenea episod. Erau deja amplasate corturi speciale și toată lumea s-a așezat la masă. Mai ceva ca la ospețele regale, vă spunem că băuturile au fost aduse cu roaba (din cauza ploii și a cantității). Și pentru că printre iubitorii de cactuși există și un preot, masa a început cu o rugă­ciune rostită de părintele Dorel Michiș. Nu vă putem descrie gustul gulaș-ului, pentru că în fața unei asemenea capodopere culi­na­re nu-ți mai găsești cuvintele.
Dincolo de Operațiunea Transvazarea, Grusonii Party a fost de fapt un eveniment al prieteniei, al revederii și al bucuriei de a fi împreună alături de cei dragi. Iar Carol și Silvia Biro știu foarte bine să împartă cu generozitate bună dispoziție, dar și bucate alese. La despărțire, fiecare participant a primit drept amintire câte un pui de Echinocactus Grusonii, așa că nu se știe pe viitor care dintre zecile de plante dăruite va avea nevoie de o nouă reîntâlnire a cactusiștilor pentru Opera­țiu­nea Transvazarea!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.