• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

Războiul de ocupaţie dintre Borşa şi Moisei

În ciuda faptului că autorităţile statului cu competenţă, ca şi ANCPI, au dat câştig de cauză Moiseiului în disputa pentru „Valea Hotarului” şi există un proces pe rolul instanţelor de judecată, Borşa continuă politica de expansiune teritorială. Recent, autorităţile locale au amplasat un punct de control pe teritoriul comunei Moisei.

 
 
 
După o mini-revoltă, şedinţă şi multe drumuri la arhive şi la autorităţile competente, disputa teritorială dintre Moisei şi Borşa pentru zona numită Valea Hotarului părea că s-a finalizat. Numai că, noua conducere a primăriei Borşa continuă răzmeliţa, deşi toate documentele dovedesc că zona respectivă aparţine comunei Moisei. Mai mult, pe rolul contenciosului administrativ există un proces, care a avut ca termen 20 martie şi s-a amânat pentru studierea dosarului până la mijlocul lunii mai. Iar Instituţia Prefectului a sfătuit în mod oficial autorităţile locale să aştepte sentinţa. Totuşi, primăria Borşa se comportă ca un vătaf, ocupând teritoriul aflat în litigiu. Într-o scrisoare postată pe internet, primarul Tony Mihali spune că primarul de Moisei, Toader Şteţcu: „face o mare greşeală dorind să stabilească o limită fixă între localităţi pe Valea Hotarului şi în Zăvoi, mergând înainte cu procesul de limitare a localităţilor. Am insistat către dânsul în mod repetat să renunţe la acest proces, pentru că nu face altceva decât să genereze un conflict între comunităţi, de care va fi responsabil, şi să lase limita aşa cum este, dar refuză. Probabil are dreptate sau poate că nu are. Dar oricare va fi rezultatul, odată pronunţat, între cele două comunităţi va apărea o răceală nedorită în rândul populaţiei, mediului de afaceri şi locurilor de muncă, dar şi între vecinătăţi. Moiseiul a încălcat legea în trecut în mod repetat, punând în posesie multe păduri şi păşuni alpine în mod ilegal pe raza oraşului Borşa. (...)
Conducerea din Moisei este foarte deranjată de noua amploare a postului de control la limita oraşului, iar motivul exprimat este că acesta ar fi pe teritoriul lor. Dar când am făcut reparaţia la calea ferată, exact în acelaşi loc, nu au venit să dea o mână de ajutor pentru că era în Borşa. Valea Hotarului este în administrarea oraşului Borşa, iluminatul public este alimentat de Borşa, locuitorii muncesc în Borşa, copiii sunt duşi la creşă în Borşa, autorizaţiile de construcţie sunt eliberate de către Borşa (cu excepţia câtorva eliberate total ilegal de către Moisei) şi cu toate acestea, dl. Şteţcu ar mai vrea puţin pământ, de parcă l-ar lua cu el”.
 
De fapt, povestea amplasării postului de control nu îi deranjează pe cei care conduc Moiseiul, ci pe moiseieni. Un grup de cetăţeni au depus o sesizare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş, prin care solicită: „retragerea avizului/acordului dat pentru amplasarea unui punct de control pe raza asdministrativ-teritorială a comunei Moisei, în zona Valea Hotarului, întrucât între cele două unităţi administrative există un litigiu pe rolul Tribunalului Maramureş. Menţionăm că, iniţial, punctul control a fost amplasat în oraşul Borşa, în zona Complex, mutat ulterior în Borşa-Gară, iar acum urmează să fie mutat pe raza comunei Moisei. În altă ordine de idei, nicăieri în România pe un drum naţional nu există un punct de control fix. Datorită faptului că începând cu data de 1 ianuarie 2013 şi până în prezent a crescut simţitor numărul furturilor din locuinţe, considerăm că este de bun augur suplimentarea lucrărilor de poliţie din oraşul Borşa care să se ocupe direct de prevenirea acestor fapte antisociale şi nu grevarea acestora cu activităţi de pază în cadrul punctului fix. Pe de altă parte, prin amplasarea acestui punct control fix se creează suspiciuni serioase în legătură cu faptul că doar autovehiculele care vor ieşi din Borşa spre Moisei vor fi supuse controlului, în timp ce vehiculele care vor intra în Borşa dinspre Prislop, vor circula fără a fi controlate”.
 
Primarul Toader Şteţcu a declarat că: „Noi suntem în momentul de faţă în proces, am avut pe 20 martie la contenciosul administrativ, s-a amânat pe 18 mai, ca să aibă timp judecătorul să studieze dosarul. Noi am depus toate documentele care demonstrează că Valea Hotarului şi Zăvoiul fac parte din teritoriul Moiseiului. Am depus de la arhivele Naţionale un act că Valea Hotarului face parte din comuna Moisei, din 1939, am scos harta din 1956 care dovedeşte că Valea Hotarului este între Moisei şi Borşa, am depus tabele cu cetăţenii din zona respectivă care au locuinţă acolo şi toţi, în unanimitate, vreo 140 de familii, doresc să aparţină de Moisei. Am depus hârtia de la ANCPI care spune clar că Valea Hotarului aparţine de Moisei şi toţi cetăţenii au domiciliul în Moisei. Plus cheltuielile cu investiţii făcute în zonă. Şi sperăm că în luna mai ni se va da răspunsul pozitiv. Dar primăria Borşa s-a cam pripit, în sensul că a mutat punctul de control după Valea Hotarului, mai jos, punct de control care nu există în momentul de faţă pe drumurile naţionale, a fost pe vremea lui Ceauşescu şi s-a desfinţat. Au pus punctul sus la complex, au mutat la gară şi s-au hotărât că nu mai verifică transportul lemnelor în Borşa şi s-au mutat în Moisei.
În primul rând paralizează activitatea a 9 oameni, 3 pe schimb. Le plăteşte salariile degeaba şi n-au confiscat niciun băţ până acum. Ei ar trebui să-şi concentreze toate forţele, să-şi păzească pădurea, că e tăiată în ultimul hal. L-am rugat să nu facă punctul de control pe teritoriul comunei Moisei, au zis că de ce nu am intervenit când au investit bani în calea ferată în zona punctului de control. Primăria Moisei nu avea de ce să investească bani în calea ferată. Calea ferată e a CFR şi e concesionată. Nu aveau voie să investească într-un obiectiv care nu aparţine de Borşa şi nici de primărie. Puteau asfalta o stradă sau două. E deturnare de fonduri”. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

stetco vasile pe 16.04.2013 la 12:53
DCA UNIUNEA EUROPEANA INCEARCA SA FIE UN TOT, FARA GRANITE,INTRE MOISEI SI BORSA DE CE TREBUIE GRANITA...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.