• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Decembrie , 2020

Raportul parlamentarului maramureșean Sorin Bota. Azi: Economie, Învățământ, Sănătate

Parlamentarul maramureșean Sorin Bota a avut în ultimii ani o activitate parlamentară deosebită, având inițiative legislative, declarații, luări de cuvânt. Cu trei mandate de parlamentar duse la sfârșit, Sorin Bota este unul dintre cei mai activi maramureșeni aflați în Parlament. Am început în numărul trecut prezentarea proiectelor propuse de parlamentarul maramureșean, a legilor adoptate și efectele acestora. Am vorbit despre infrastructură, social și agricultură. În acest număr urmează economia, învățământul și sănătatea.
 

Proiectele pe partea eco­nomică
sunt foarte importante deoarece se creează premise favorabile pentru dezvoltarea economică a Româ­niei cât și a celor care lucrează.
„Am depus recent, la registratura Parlamentului, un proiect de lege care are două paliere. Unul vine să reglementeze problema lucrărilor sub 100 de milioane de lei și care nu vor avea un termen de execuție mai mare de un an de zile, iar cele de la 100 de milioa­ne până la un miliard de lei, vor avea maxim doi ani de zile. Se va reglementa bram­bureala cu proiectele care nu se fac, dar și situația firmelor românești care nu sunt plătite la timp și care au obligații de plată a salariilor, impozitelor, TVA-ul, aferente facturilor emise, să se elimine.
Sper să pot susține acest proiect de lege, în activitatea mea de parlamentar, anul viitor, așa cum le voi susține și pe celelalte pe care le-am prezentat.
Tot în domeniul economiei, am pregătit proiectul de lege Start-Up export, destinat românilor din diaspora, românilor care nu au sau care au început o afacere în țările în care locuiesc în acest moment, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Cei care vor să deschidă o afacere, prin acest proiect de lege, afacerea lor se va putea baza pe produsele românești. Este un proiect pe modelul Start-Up care se bazează pe ajutorul de minimis și care urmează să fie acordat în două tranșe, în doi ani de zile, practic sunt subvenționate produsele românești care sunt destinate exportului și destinate celor care vor să dezvolte o afacere acolo. Astfel, balanța de export a României va fi îmbunătățită, producția în România crește, practic, îi ajutăm pe ei, dar ne ajutăm și pe noi. Ar fi o măsură benefică pentru toată lumea”, a spus Sorin Bota.
 

 

Pe partea de învățământ,
parlamentarul maramureșean a depus un proiect de lege foarte important.
„Pe partea de învățământ am depus un proiect legislativ, dar care stă la sertar, nu doresc cei care sunt în drept să îl supună aprobării plenului. Mă refer aici la manualul electronic și tabletele necesare pentru studiu. Proiectul este la Senat, cameră decizională. Practic, prin acest proiect sunt eliminate manualele clasice, nu în totalitate, rămân manuale pentru bibliotecă, câte un exemplar la clase pentru răsfoit, de văzut cum arată manualul. Dar copiii trebuie să aibă acces la manualele digitale, descărcate pe tabletă, și acces total la bibliotecile locale, județene și naționale, după caz.
Astfel problema greutății ghiozdanului elevilor este oarecum rezolvată, dar facem și economie la celuloză. Se oferă posibili­tatea ca orice informație necesară în procesul de învățământ să fie oferită imediat elevilor prin intermediul tabletei”, a spus parlamentarul maramureșean.
 

 

Pentru sănătate,
Sorin Bota are, de asemenea, inițiative legislative.
„Pentru sănătate, proiectul meu legislativ așteaptă doar o singură zi de lucru și de vot, dacă majoritatea PSD-PNL constituită în Parlament binevoieşte să supună legea la votul final. Din septembrie este pregătit acest proiect, un proiect prin care costul testelor COVID să fie suportat de C.A.S. Cred că suntem țara cu prețul cel mai mare la aceste teste. În alte țări ele sunt gratuite, dar noi, nici măcar atât nu putem face. Chiar și testele rapide ar putea fi o soluție pentru a putea face testare în masă, imediat.
Din păcate, noi nu facem, iar rata de infectare este tot mai mare. Realitatea ratei de infectare nu o știe nimeni și asta este tragedia României! O realitate pe care decidenții de astăzi refuză să o vadă”, a spus parlamentarul maramureșean Sorin Bota.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.