• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Martie , 2022

Protecție în caz de accident nuclear

Posibilitatea unui accident nuclear în condițiile unui război dus printre sonde de petrol, conducte de gaz și reactoare nucleare e reală.

Cu toții știm despre consecințele iradierii în cazul unei explozii nucleare, a norului radioactiv, a contaminării pe termen lung.
Ce nu prea se știe e ce se poate face imediat, pentru o protecție eficientă. Iodura de potasiu e bună, dar nu suficientă. Ea protejează doar glanda tiroidă și doar în cazul în care iodul radioactiv este cel împrăștiat. Dar restul corpului nu e protejat de iodură.
Mai mult, dacă după accidentul nuclear se răspândește alt radionuclid, iodura devine inutilă.  
În zilele acestea înfierbântate de un război ce sperăm să se încheie cât mai repede, mi-am adus aminte de protocoalele utilizate de doctorii flotei sovietice din Marea Neagră. Vă scriu câteva lucruri extrase din experiența unor oameni calificați, pe care am avut norocul să-i întâlnesc și din propria mea experiență.

Mai întâi, o să vă spun despre propolis și eficiența sa ca radioprotector. La Hiroshima și Nagasaki au supraviețuit trei feluri de ființe: copacul Gingo biloba, șobolanii ascunși sub pământ și albinele, protejate de propolis, cu care își spoiesc în mod normal întreg stupul, ramele, fagurii.
Ulterior, s-au făcut mai multe studii asupra proprietăților radioprotectoare ale propolisului. Mai întâi în Croația, pe șoareci cu tumori canceroase tratate prin iradiere. Starea generală, parametrii sanguini și durata de viață a celor care primeau și propolis au fost net superioare celor care făceau doar radiere, fără a primi propolis. Iar tumorile au scăzut mai rapid la cei care au primit și propolis, semn că el a potențat efectul terapiei prin iradiere. Iar cei la care administrarea de propolis a început dinaintea iradierii, rezultatele au fost cele mai bune.
În Japonia, într-un spital de oncologie, s-a făcut un studiu pe pacienți cu cancere tratate prin iradiere. Au fost împărțiți în trei grupe, dintre care unul a făcut doar iradiere, al doilea a primit iradiere și propolis oral în paralel cu aceasta, iar al treilea a primit propolis în timpul și înainte de iradiere. În grupurile cu propolis, au fost evident mai bune starea generală, calitatea vieții, parametrii sanguini și involuția tumorilor, toate mai bine exprimate la cei care au luat propolis dinainte de a începe iradierea.

Așadar, în situație de expunere nucleară,  puteți consuma propolis sub orice formă aveți la dis­poziție. Desigur că un extract serios și de calitate este de dorit. În doze mari, fără zgârcenie, căci corpul are consumuri și nevoi mari într-o asemenea conjunctură.
Pentru eficiența radioprotectoare, trebuie minimum două doze pe zi, dimineața și seara. Adulții, femei sau bărbați, să ia cate 5 ml de tinctura de propolis bună sau alte produse similare de calitate, care sunt la îndemână.
Cei care evită alcoolul e util să știe că, în asemenea situație, pericolul a câțiva mililitri de alcool este infinitezimal și la distanță în timp, față de cel imens și imediat al iradierii.
Copiii pot utiliza și ei tinctura sau produse cu propolis fără alcool, dar la fel în doze mari, cu mult mai mari decât sunt precizate de producători, căci recomandările de pe etichete au fost făcute pentru situații obișnuite.
Între 1 și 2 ml/ zi la 10 kg masă corporală ar varia o doză utilă în funcție de starea generală și a sistemului imunitar.

V[ rog rețineți că măsurarea cu picurătorul este imprecisă, din cauză că picurătoarele existente pe piață au dimensiuni variate. Așa că putem număra de la 20 până la 40 de picături într-un mililitru. Și cred că nu v-ar conveni să aflați că ați luat o doză la jumătate din cea utilă pentru radio­protecție...
Altul pe care îl cunoașteți deja, zeolitul, este un radioprotector performant. Puteți lua zeolit sub orice formă puteți, pulbere, capsule, tablete, dar la fel în doze mari. Spre exemplu, un adult poate lua fără probleme cel puțin de două ori pe zi câte o linguriță de ceai (sau de desert), mediu încărcată cu pulbere de zeolit, și să bea apă. Ceea ce înseamnă aproximativ 8-10 grame/ zi. Dacă utilizați capsule sau comprimate, ele însumate ar trebui să ajungă la cantitatea aceasta.
În cazul în care, dintr-un motiv sau altul, nu puteți utiliza zeolit, con­sumați măcar argilă. Are efecte detoxifiante, nu la fel de intense ca zeolitul în acest domeniu al ra­dio­protecției, dar va avea un efect. E mai mult decât nimic.
Ambele produse creează o radio­protecție, prin faptul că elimină debriurile (resturile) biologice care suprasolicită sistemul imunitar, radicalii liberi, metalele grele. Și reduc riscul de transfecție, adică de îmbolnăvire a celulelor sănătoase prin preluarea de ADN modificat, de la celule iradiate sau bolnave, căci preiau acest ADN și îl elimină. Iar propolisul este și un puternic antioxidant.

În ce mă privește, dacă aș fi expusă la iradiere, aș lua combinat, propolis și zeolit, de două ori pe zi timp mai îndelungat, în funcție de persistența radionuclidului. Iar în faza inițială, de maximă iradiere, până s-ar constata că radioactivitatea a scăzut semnificativ, trei doze pe zi.
Iar dacă aș ști dinainte că urmează așa ceva, aș lua cu anticipație două doze pe zi în loc de una cum iau curent pentru întreținere. Căci efectul protector e mai intens când corpul e surprins cu o încărcătură de principii bioactive, în momentul începerii expunerii.


Alte măsuri protectoare:

- Consumul de produse care au efect puternic antioxidant, din care amintim polen crud, păstură, propolis, vitamina C, orice fruct bogat în vitamina C, limonada, orice alt produs cunoscut pentru efectele sale detoxifiante.
- Consumul de produse care interferează pozitiv hematopoieza, adică sporesc calitatea sângelui: po­len, păstură, produse cu apilarnil, lăp­tișor de matcă, alge marine, ceai de urzică, vin roșu, vin de coacăze.
- Orice aliment intens nutritiv, orice aliment considerat funcțional, lapte adevărat, miere, ouă de calitate, pește proaspăt pescuit.
- Lichide în cantitate optimă, care pot susține buna funcționare a sistemului imunitar și facilitează detoxifierea.
- Ceaiuri detoxifiante, din care amintesc ceaiul de urzică, simplu eficient și disponibil, ceaiul de Trei frați pătați, Sulfina, Sânziene, Codita șoricelului, în cantitate semnificativă de un litru pe zi pentru adulți.

Cam atât deocamdată despre radioprotecție. Se discută mult și înfricoșător, în aceste zile, despre subiecte care aruncă omenirea în alte frici, după ce abia am ieșit dintr-o pandemie. Credem că cei care țin în mâinile lor frâiele societății ar trebui ca, dimpotrivă, să manifeste compasiune, armonizare, pacifiere.
Sper și murmur în inima mea ca vorbele acelea să zboare după felul vorbelor, iar puritatea esenței din noi să prevaleze sclipitor deasupra tuturor incertitudinilor.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.