• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iulie , 2023

Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

 Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.

Cetățenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deține deja.

,,Obiectivul acestui proiect este debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, astfel încât interacțiunea cetățeanului cu statul să fie mai simplă și mai eficientă”, a declarat Călin Bota, deputat  PNL Maramureș, unul dintre inițiatorii legii.

Cetățenii au la dispoziție și site-ul www.romaniafaradosar.ro, unde pot citi în detaliu prevederile din lege și unde pot semnala  situații în care le este cerut un dosar sau copii după documente.

,,E important ca cetățenii să se implice în aplicarea acestei legi și să semnaleze potențialele abuzuri ale funcționarilor publici , pentru a le putea sancționa. Împreună putem realiza debirocratizarea pe care ne-o dorim de mult timp”, a mai precizat  deputatul  liberal Călin Bota.

Principalele prevederi ale legii sunt:

-Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică;

-Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice;

-Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail;

-Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate;

-Pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată, de exemplu plata cu cardul.

,,Debirocratizarea și simplificarea administrației publice este un obiectiv al PNL și al  tuturor  miniștrilor liberali. Instituțiile au la dispoziție 30 de zile pentru a se organiza în mod concret, astfel încât legea să fie aplicată întocmai. În calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi trimite o scrisoare către  toți prefecții pentru a supraveghea modul în care instituțiile statului aplică această lege. Actul normativ conține drepturi clare pentru cetățeni și vom monitoriza ca acestea să fie respectate.”, Cătălin Predoiu, vicepremier și ministru al Afacerilor Interne.

Partidul  Național  Liberal a avut de-a lungul timpului mai multe proiecte pentru digitalizare și simplificarea relației cetățeanului cu statul, printre care amintim: eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației de mobil  Ghișeul.ro și adăugarea mai  multor  servicii online în platformă, crearea hub-ului MAI, un portal  ce conține multiple servicii publice ale MAI, crearea ROEID, o singură identitate digitală a cetățenilor pe toate platformele statului.

 

Biroul de presă

PNL Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.