• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iulie , 2022

Proiect de 6 milioane de euro pentru Spitalul de Psihiatrie Cavnic

 Spitalul de Psihiatrie Cavnic a fost ridicat în anul 1979 cu destinația de cămin de nefamiliști. Este construit într-o singură clădire, într-o zonă liniștită, cu priveliște de munte, deține curte şi spațiu verde. De la începutul anului 1980, a fost dat în folosință sub denumirea de Spitalul de Întreprindere Cavnic, în perioada când mineritul era principalul sector de activitate, unde lucrau mii de ortaci.
     
Având în vedere numărul mare de mineri care lucrau la Mina Cavnic şi faptul că prima unitate sanitară era la 40 de km distanță,  pentru acordarea primului ajutor în caz de accidente, s-a hotărât înființarea unei unități sanitare la Cavnic, care a fost preluată de Mina Cavnic şi condusă de dr. Andru Doina până în 1 august 1980. Din 1 august 1980, conducerea a fost preluată de dr. Dobre Vladimir până la 1 august 1981, urmând a fi preluată de dr. Vezentan Ioan până în 12 octombrie 1987.
Numărul mare de copii cu dizabilități şi copii aban­donați a determinat  înființarea unei secții cu două etaje și cu 90 de paturi, care a fost folosită ca leagăn de copii din noiembrie 1982. În aprilie 1991, unitatea sanitară este preluată de dr. Filip Dumitru, urmând ca, din  august 1992, să fie redenumită Spitalul Orășenesc Cavnic moment în care, la nivelul unității, s-a  creat o secție de medicină internă cu 40 de paturi, deservind astfel şi populația orașului.
Din iunie 1993, conducerea este preluată de dr. Cioc Valeriu Radu până în 01.03.2017, perioadă în care leagănul de copii a fost transferat în Baia Mare în centre sociale. Din 1999, ca urmare a nu­mă­rului mare de solicitări, s-a înființat un ambulatoriu cu spe­cialitățile: medicină internă, neurologie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie şi chirurgie generală.

În martie 2003, conform structurii, s-a aprobat reorganizarea unității medicale în Spital de Boli Cronice Cavnic, înfiinţându-se un ambulatoriu cu 11 specialități, respectiv: medicină internă, neurologie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, chirurgie generală, ORL, oftalmologie, dermatovenerologice, ortopedie şi traumatologie, recuperare medicină fizică şi balneologie, pediatrie, pe două secții: de medicină  internă, cu 40 de paturi, și psihiatrie, cu 90 de paturi.
Ca urmare a numărului mare de pacienți cu boli psihice, s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătății, solicitându-se transformarea în  Spital de Psihiatrie Cavnic, în noiembrie 2004, fiind singurul spital de psihiatrie din județ pe un segment de patologie (psihiatrie) deficitară în județul Maramureș, unde nivelul îmbolnăvirilor psihiatrice este mai mare decât media pe ţară, din cauza condițiilor specifice: obiceiurile nutriționale, condițiile  socioeconomice, respectiv desființarea sectorului minier, ceea ce a dus la o creștere a șomajului în rândul populației cu vârsta cuprinsă  între 30 – 50 de ani. Aceasta a făcut ca unul din patru  indivizi să sufere de o boală psihiatrică, cea mai frecventă fiind depresia. Din iulie 2019 şi până în prezent, conducerea interimară este asigurată de Mărginean Marius Doru până la ocuparea postului prin concurs”.
La ora actuală, condițiile de cazare din spital sunt deosebite, existând saloane cu două şi trei paturi, fiecare cu televizor, grup sanitar dotat cu chiuvetă, wc şi duș (condiţii hoteliere de trei stele).
De asemenea, Spitalul din Cavnic dispune de o sală în suprafață de 65 m2 pentru ergoterapie, respectiv meloterapie, art-terapie, ş.a.m.d. Situația geografică centrală în județ constituie un factor important având în vedere adresabilitatea bolnavilor psihic din județul Maramureș și județele limitrofe, fapt pentru care, în momentul actual, spitalul tinde să se transforme într-unul de talie regională.

Conform Ordinului MS nr. 685 / 24.05.2011, Spitalul de Psihiatrie Cavnic este clasificat în funcție de competență în categoria V, deoarece este un Spital cu o singură funcție – monospecialitate psihiatrică. Categoria V este ultima categorie de clasificare, ceea ce în­seamnă că are un nivel de competență limitat. Această categorie asigură următoarele servicii:
- servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronic;
- servicii medicale într-o singură specialitate (TBC, boli infecțioase, psihiatrie, de recuperare şi altele, după caz);
- servicii paliative.

Spitalul de Psihiatrie este cel mai mare angajator din orașul Cavnic, cu 87 de angajați, respectiv 8 medici, 30 de asistenți medicali, 31 de angajați - personal auxiliar (infirmiere, îngrijitor curățenie, brancardieri), 1 farmacist, 1 psiholog, 1 biolog, 1 statistician medical, 1 registrator medical, iar personalul tesa și muncitori sunt în număr de 13. Spitalul are 80 de paturi, respectiv 55 de paturi secția psihiatrie, 15 paturi compartiment medicină internă  și 10 paturi compartiment îngrijiri paliative. Totodată, este racordat la următoarele utilități: rețea stradală de apă potabilă, colector stradal canalizare, rețele electrice și de alimentare cu gaze  naturale, telefonie și internet.  
În anul 2017, Primăria orașului Cavnic a întocmit și depus spre finanțare proiectul ,,Reabilitarea, modernizarea și extinderea Spitalului de Psihiatrie Cavnic, județul Maramureș“, proiect care propune printre altele extinderea pe verticală a clădirii spitalului cu încă un etaj în care va fi mutat compartimentul de îngrijiri paliative, un  lift pentru persoane, lift alimentar, achiziție de aparatură medicală modernă, iar pentru economia resurselor energetice se vor monta 12 panouri solare pentru obținerea apei calde menajere și 70 de panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, precum și 15 pompe de căldură  aer-aer de 12000 BTU pe bucată pentru încălzirea spitalului pe timp de iarnă.
O mare parte din resursele proiectului sunt destinate achiziției de aparatură medicală, mobilier și  aparatură  electrocasnică  pentru asigurarea unui act medical cât mai complex.

Implementarea  proiectului,  în sumă de 6 milioane euro, va asigura servicii medicale la standarde înalte, modernizarea tuturor insta­lațiilor electrice, sanitare și termi­ce, amenajări interioare, sigu­­­ranță în exploatare, lucrări de extindere și de realizare a circuitelor medicale funcționale necesare obținerii autorizației sanitare de funcționare. Extinderea spațiului existent cu încă un etaj va duce la transformarea compartimentului de îngrijiri paliative în secție cu 28 de paturi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.