• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

„Prin descentralizare, decizia va fi adusă mai aproape de cetăţean”

Reporter: Credeţi că va fi pus în practică proiectul descentralizării?

Gabriel Zetea: În momentul acesta nu mai vorbim despre descentralizare ca un proiect îndepărtat al unui partid politic, ci vorbim despre un mare pas făcut înainte, desigur, doar un prim pas. Nu vorbim despre finalul procesului de descentralizare. Am avut răspunderea guvernului în faţa Parlamentului într-un proiect de lege privind descentralizarea, el a fost adoptat, în momentul acesta, din anul 2014, cel puţin aceste prime 5 instituţii, şi vorbim aici despre Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia pentru Cultură, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Direcţia pentru Agricultură, sunt 5 instituţii care vor trece în subordinea Consiliului Judeţean.

Asta înseamnă că noi, ca şi autoritate locală, vom putea să generăm politici în aceste domenii, asupra cărora nu aveam pârghii de intervenţie până în momentul acesta. Dacă, de exemplu, un tânăr care are o problemă în domeniul sportului nu va merge niciodată la ministru când are o problemă, va merge tot timpul la omul pe care l-a ales direct, la primar, la preşedintele Consiliului Judeţean pentru a-i spune problema lui şi atunci ai nevoie de pârghii pentru a interveni şi a personaliza politica în domeniul respectiv, pentru fiecare zonă în parte. Faptul că acest lucru nu s-a făcut 20 şi ceva de ani în România şi faptul că un om politic - Liviu Dragnea, şi-a asumat acest lucru împotriva funcţionarilor de la Bucureşti, este o mare realizare a USL în România. S-a adunat foarte multă putere la nivel de Bucureşti, iar prin această descentralizare, decizia va fi adusă mai aproape de cetăţean.

 

Rep.: Ce veşti aveţi despre Podul peste Tisa?

G.Z.: Veşti foarte bune, în sensul că, din discuţiile pe care le-am avut până în acest moment cu reprezentanţii CNADNR alături de prefectul Anton Rohian, anul 2014 va debuta cu finalizarea proiectului tehnic, cu finalizarea înţelegerii cu partea ucraineană în ceea e priveşte finanţarea şi desemnarea executantului, astfel încât în 2014 să poată să demareze lucrările.

Finanţarea este asigurată prin fonduri FNDR, acest proiect trebuie finalizat până în anul 2015 când se pot depune ultimele facturi. Avem în acest moment un termen clar de finalizare a lucrărilor la podul peste Tisa, avem memorandumul aprobat de Guvern în ceea ce priveşte deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în Sighetu Marmaţiei -Solotvino, avem finalizarea discuţiilor la nivelul CNADNR.

 

Rep.: Despre aeroport?

G.Z.: Am avut o bătălie destul de grea în ceea ce priveşte includerea aeroportului Baia Mare pe lista priorităţilor de finanţare pentru perioada 2014-2020. În acest moment, Aeroportul Baia Mare, alături de 5 aeroporturi din România, este prins pe programul TEN-T, care reprezintă reţeaua internaţională de transport la nivelul Comisiei Europene. Avem posibilitatea, noi, ca şi Consiliu Judeţean Maramureş, să folosim bani europeni, între 2014-2020 pentru finanţarea lucrărilor la Aeroportul Baia Mare. Avem posibilitatea, nu înseamnă că ne dă cineva banii dacă nu depunem un proiect corect. Avem obligativitatea de a dezvolta acolo un proiect, astfel încât să fie avizat de Comisia Europeană.

A fost o bătălie dusă în special de secretarul general al PSD, Dragoş Titea. Atitudinea Ministerului Transporturilor s-a schimbat în ceea ce priveşte aeroportul Baia Mare din momentul în care Victor Ponta a preluat interimar funcţia de ministru al transporturilor, am văzut un discurs al său în care vorbea despre necesitatea dezvoltării a două aeroporturi în România: Baia Mare şi Oradea.

 

Rep.: Un scurt bilanţ al acestui an, din postura de preşedinte al PSD?

G.Z.: În primul rând, având în vedere necesităţile de investiţii pe infrastructura rutieră, principalele fonduri au fost în acest sens şi am dus discuţii alături de parlamentarii PSD, cu prefectul Anton Rohian, cu ministrul Dan Şova şi reprezentanţii CNADNR pentru continuarea lucrărilor pe DN 18 şi E 58, precum şi identificarea lucrărilor ulterioare. Am ajuns în anul 2013, care este un an de criză, să avem 100 de km de drum naţional reabilitat în judeţ, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în Maramureş. Sigur că discuţiile pe care le-am dus pentru investiţiile ulterioare nu s-au oprit aici şi i-am transmis ministrului Dan Şova că Maramureşul are nevoie în continuare de astfel de investiţii pentru a recupera decalajul faţă de astfel de judeţe. Anul viitor vor începe lucrările pe Gutin, pe legătura Moisei-Salva, legătura cu Bistriţa şi în zona Târgu Lăpuş, drumul spre Cluj.

Sunt convins că şi anul viitor vom avea încă 100 de km de drum naţional reabilitat în Maramureş, astfel încât să avem cele mai importante tronsoane de drum naţional reabilitate până în 2016. Apoi am reuşit în urma discuţiilor cu CNADNR identificarea resurselor financiare pentru a demara proiectul podului peste Tisa. Extrem de importante sunt finanţările din domeniul sănătăţii, împreună cu domnul Viorel Deghid am dus discuţii cu Casa Naţională de Sănătate, şi au dus la un plus de finanţare de 20% a activităţii spitalelor, astfel încât să avem servicii superioare din punct de vedere a calităţii.

Apoi, mă bucur că am reuşit să reluăm legătura cu cele două regiuni în Ucraina, Transcarpatia şi Ivano Frankivsk şi am avut mai multe discuţii legate de punctul de trecere a frontierei din Poienile de sub Munte, colaborarea în domeniul sănătăţii şi în acest moment prin legătura pe care judeţul Maramureş o are acolo, inclusiv Ministerul Sănătăţii are de câştigat pentru că se va implementa acolo un proiect similar SMURD.

Am reuşit de asemenea un proiect punctual extrem de important, este vorba despre trecerea bazelor sportive către municipalitate. Am reuşit prin intermediul CJ Maramureş să redeschidem Spitalul de la Şomcuta, şi acest lucru se va întâmpla în luna decembrie, sigur nu sub forma în care a fost închis de PDL, dar în aşa fel încât să poată furniza servicii populaţiei.

 
 

„Noi, ca şi autoritate locală, vom putea să generăm politici în aceste domenii, asupra cărora nu aveam pârghii de intervenţie până în momentul acesta. Dacă, de exemplu, un tânăr care are o problemă în domeniul sportului, nu va merge niciodată la ministru când are o problemă, va merge tot timpul la omul pe care l-a ales direct, la primar, la preşedintele Consiliului Judeţean pentru a-i spune problema lui şi atunci ai nevoie de pârghii pentru a interveni şi a personaliza politica în domeniul respectiv, pentru fiecare zonă în parte”.

Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.