• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Prima rectificare, ultima speranţă

Modul de împărţire a banilor pentru primării a lăsat comunităţile mari fără bani de investiţii. Noile formule au diminuat bugetele locale chiar şi de 20 de ori, situaţie în care chiar şi iluminatul public a devenit un lux pentru multe comune. Ar trebui ca nedreptatea să fie îndreptată la rectificarea de buget. Dar nu se ştie încă nimic.

 
 

Anul acesta, modul de distribuire a banilor către „puşculiţa” primăriilor a condamnat la sapă de lemn comunele mari. Pentru banii de la bugetul de stat de anul acesta s-au stabilit nişte bareme de venituri pe categorii de localităţi: comunele - 1,5 milioane ron, oraşe – 6 milioane ron, municipii – 20 milioane ron, municipii reşedinţă de judeţ – 50 milioane ron, şi judeţe – 80 milioane.

Sumele acestea erau plafonul de venituri. Dacă localitatea are venituri proprii de 300 mii, de exemplu, înseamnă că de la bugetul de stat. se transferă 1,2 milioane pentru a ajunge la 1,5 milioane ron (15 miliarde lei vechi). La fel, dacă localitatea realizează din venituri proprii 1,5 milioane, nu mai primeşte nimic. Dacă depăşeşte această sumă din venituri, îi rămân banii, dar nu. se mai dau alţii.

 

Aşa s-a ajuns la situaţii aberante, cum a fost şi cazul comunei Moisei, unde, de la 22 de miliarde de lei vechi, comuna a ajuns să primească doar un miliard de lei vechi. Evident, banii nu ajung nici măcar pentru iluminatul public. Iar efectul măsurilor tâmpite s-a văzut prin furtul plăcii de la Monumentul Eroilor. Acum, cum premierul Ponta a promis că toată lumea câştigă la rectificarea bugetară, primarii aşteaptă cu sufletul la gură banii. Dar, deocamdată, nu ştiu nimic.

 

Toader Steţcu, primarul comunei Moisei a declarat că: „nu s-a comunicat în teritoriu, ieri am sunat la Direcţia Finanţelor Publice. S-au lăudat că vom primi fiecare cât am primit anul trecut. Dacă e aşa, ar trebui să ne dea peste 20 de miliarde de lei vechi. Dar nu cred. Ne-au dat 1,1030 miliarde pe tot anul şi ce mai încasăm noi şi ce mai primim de la impozitul pe venit e 4-6 miliarde de lei vechi. Anul trecut am primit 22 de miliarde, anul acesta, 1 miliard. Anul acesta n-am putut face nimic cu banii, n-am avut nici bani de iluminat public, am oprit şi iluminatul public. Din cauza asta ne-au furat şi placa de marmură de la monument. Noi am discutat cu toată lumea, toată lumea ştie de cazul nostru şi nu suntem singurii. Mai sunt situaţii similare la Poienile de sub Munte, Copalnic Mănăştur, în mai toate comunele mari”.

La fel şi cei care au încasări mari la buget nu au primit bani aproape deloc. Acum rămâne de văzut dacă, cum şi cu cât va fi îndreptată nedreptatea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.