• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, are un „tiz”. E vorba tot despre un fiu al comunei Dumbrăviţa, tot preşedinte al Consiliului Judeţean, dar cel al elevilor: Răzvan Cândea, un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”.

 
 

Comuna Dumbrăviţa a dat Maramureşului doi preşedinţi de Consiliu Judeţean: Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi Răzvan Cândea, preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor din Maramureş.

 

Răzvan are 17 ani, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, unde de altfel ocupă şi funcţia de preşedinte la Consiliul şcolar şi e bucuros de comparaţia cu preşedintele Ciceu: „Toată lumea face mişto pe tema asta”.

Cariera lui în „administraţia pentru elevi” a început în 2011. Atunci, la insistenţele colegilor, a candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Şcolar la nivelul colegiului, adică reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al Şcolii: „Apoi, tot colegii m-au susţinut să candidez mai departe la Consiliul Judeţean. Am fost ales şi reales. Acum sunt la al doilea mandat. Apoi am fost ales vicepreşedinte pe Colegiul Regional Nord-Vest, acolo mandatul mi-a expirat şi nu am mai candidat pentru o altă funcţie, iar la un moment dat, în mandatul trecut, am deţinut interimar funcţia de secretar al Consiliului Naţional al elevilor, respectiv a doua funcţie din Consiliul Naţional al elevilor”.

 

Consiliul Judeţean al elevilor este de fapt „liantul” dintre elevi şi autorităţile din domeniu. Iar preşedintele este ales anual: „Consiliul Judeţean al elevilor este structura reprezentativă a tuturor elevilor din Maramureş, începând cu cei de la grădiniţă, până la cei de clasa a XII-a. Reprezentăm peste 80.000 de elevi din judeţ. Suntem structură reprezentativă a Inspectoratului Şcolar, funcţionăm prin inspectoratul şcolar, ei ne finanţează, ne asigură existenţa.   Suntem invitaţi la diverse consultări, de exemplu, pe tema bacalaureatului sau proiectului „Şcoala altfel”. Ei ne pun şi aparatura la dispoziţie pentru consultări cu ministerul. Suntem chemaţi adeseori la consultări şi cu ministerul”.

 

Din această postură, Răzvan a avut ocazia să organizeze numeroase dezbateri şi să implementeze numeroase proiecte: „organizez destul de multe proiecte, am făcut dezbateri cu elevii cu problemele lor la zi. Când a fost propunerea pe bacalaureatul profesional, am făcut o dezbatere cu elevii, am centralizat propunerile lor şi le-am trimis Consiliului Naţional care a pus la dispoziţie ministerului un draft cu toate propunerile din Maramureş şi din Ţară. La programul „Şcoala Altfel” am participat cu o lună înainte de implementarea acestuia la o întâlnire la Minister, cu doamna secretar de stat Oana Badea, în care am expus problemele şi părerile elevilor”.

 

De unde această implicare? Răzvan răspunde simplu că: „Mi-a plăcut de mic să mă implic în viaţa comunităţii, de aceea am candidat la această funcţie. E o pregătire pentru viitoarea carieră”. Mai mult, la momentul interviului se afla în drum spre Galaţi, la Adunarea Generală a Elevilor, unde urma să candideze pentru funcţia de secretar general pe Departamentul de organizare internă, practic a doua funcţie din Consiliul Naţional al elevilor.

 

După absolvirea liceului, tânărul preşedinte îşi doreşte să urmeze Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, să urmeze o carieră în politică şi administraţie. Mărturiseşte că a avut până acum propuneri de la mai toate partidele politice, iar din toamnă, după ce mandatul de preşedinte îi va expira, îşi doreşte să se înregimenteze în politică, având credinţă că doar o schimbare de generaţie va aduce schimbarea mult visată de români: „în momentul de faţă e destul de greu de spus dacă noi avem o clasă politică sau e altceva. În momentul de faţă, clasa politică e destul de degradată şi nu merită să ne reprezinte. Sper că odată cu noua generaţie să vină şi schimbarea în România. Populaţia are un grad de încredere din ce în ce mai scăzut faţă de clasa politică şi faţă de valorile româneşti”.

 

În numeroasele drumuri prin ţară, preşedintele CJ al elevilor Maramureş a avut parte şi de numeroase faze hazlii. De exemplu, era cât pe ce să se prezinte în faţa ministrului Andronescu în ...pantaloni scurţi: „A fost un moment haios când am ajuns la minister, aveam întâlnire cu doamna Andronescu şi îi dădusem colegei mele din Bucureşti cămaşa şi pantalonii să mi-i calce şi, fiind timpul foarte scurt, am zis că ne vedem la minister. Eu am mers foarte sport îmbrăcat, am zis că o să mă schimb acolo. Ea a venit cu cămaşa, dar pantalonii i-a uitat acasă. Urma să merg în faţa doamnei ministru în pantaloni scurţi şi cămaşă. Norocul meu a fost că un coleg era îmbrăcat în blugi şi avea pantalonii de stofă în plasă şi mi i-a împrumutat mie pentru că trebuia să-i înmânez un memoriu doamnei ministru şi nu puteam merge în pantaloni scurţi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.