• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 30 Ianuarie , 2013

Premieră naţională: Primarul, şofer de microbuz şcolar!

Se spune că un şef bun este acela care poate înlocui orice om din subordinea sa. „Axioma” este perfect valabilă şi verificată în comuna Repedea, unde primarul Pavel Ţiudic îndeplineşte temporar şi funcţia de ...şofer de microbuz şcolar. Şi, evident, nu e incompatibil!

 
 

Conduce primăria şi, totodată, copiii la şcoală! Primarul comunei Repedea, Pavel Ţiudic, a stabilit o premieră naţională: îndeplineşte temporar şi gratuit funcţia de şofer de microbuz. De fapt, tot în materie de învăţământ, comuna ar putea înregistra încă un record: o şcoală într-o casă construită pentru sinistraţi.

 

Primarul Ţiudic povesteşte cum s-a ajuns în situaţia actuală: „La începutul lunii septembrie am făcut o adresă de înaintare către Inspectoratul Şcolar Maramureş în atenţia doamnei inspector general Ana Moldovan.

Am avut o mare problemă cu Şcoala generală cu clasele I –VIII Micluşa. Mai exact, clădirea acestei şcoli nu mai era în siguranţă pentru a continua activitatea educaţională.

Şcoala a fost construită în 1960, din material lemnos vechi, adus în urma demolării unor grajduri de la Vişeu de Jos, iar acum reprezenta un adevărat pericol pentru copii şi cadrele didactice. Aşa că, în urma adresei, doamna inspector general a venit în câteva zile la faţa locului şi a constatat că imobilul într-adevăr nu prezintă garanţia de a continua anul şcolar 2012 – 2013. Aşa că ni s-a cerut să găsim o soluţie. După ce m-am consultat cu domnii directori, am stabilit că rezolvarea este să îi transportăm pe copiii de la Şcoala Micluşa la Şcoala Nr. 1 Repedea. De asemenea, o altă parte dintre copii să studieze în casele construite pentru sinistraţi. Este vorba de trei case noi, care au fost puse la punct, dar care nu au fost preluate de sinistraţi pentru că aceştia nu au vrut la momentul respectiv să renunţe la vechile gospodării aflate în calea apelor. Aşa că noi aveam clădiri bune şi funcţionale nefolosite, deci i-am putut aduce aici pe o parte dintre copiii de la Micluşa”.

 

La Şcoala Micluşa au studiat 190 de copii. Astfel că, pentru a-i putea transporta, primarul a mai solicitat inspectoratului încă un microbuz. Numai că, pe când a venit şi cea dea doua maşină, primăria a rămas, temporar, fără şofer: unul dintre cei doi şoferi s-a îmbolnăvit. Aşa că, primarul a fost nevoie să preia... volanul microbuzului şcolar: „nu am avut pe cine să pun să conducă microbuzul, pentru că pentru această maşină trebuie să fie cineva care să aibă permis categoria D. Aveam un şofer angajat la Primărie, dar nu are categoria corespunzătoare şi nu ne putem juca să punem pe oricine, pentru că Doamne fereşte de un accident, sunt mari probleme. Aşa că singura soluţie a fost să îl înlocuiesc eu pe şoferul bolnav, pentru că eu am permis de conducere cu toate categoriile. Aşa că mi-am asumat eu sarcina să-i transport pe copii la şcoală până se însănătoşeşte şoferul de microbuz”.

 

Evident, vestea că primarul duce şi aduce copiii de la şcoală a generat vâlvă în comună.Unii s-au amuzat, alţii s-au bucurat, alţii s-au întrebat dacă primarul va primi două salarii, dar Ţiudic spune că „cumulul de funcţii” nu înseamnă şi „cumul de salarii”, aşa că face pe şoferul gratis: „ O fac chiar din drag pentru copii, pentru că nu am avut altă soluţie şi nu puteam să-i las, din moment ce eu eram singurul care puteam să ajut în acest sens. Nu mi-aş fi iertat-o niciodată dacă s-ar fi întâmplat să fie vreun accident, iar eu să ştiu că am pus un şofer care nu corespundea, doar să mă spăl pe mâini de problemă.

 

Mă trezesc dimineaţă la ora 6, iar prima cursă o fac la 6 km, după care, a doua cursă o fac la 3 km. Iar după-masă merg să îi duc la 13 şi la 17. Nu pot să mă plâng de nimic pentru că îmi fac înviorarea cu cei mici de dimineaţă, pentru că sunt foarte veseli copiii şi mă binedispun. Unii chiar nu pot să-şi ascundă bucuria şi strigă „primarul ne duce la Şcoală!”, altă dată îmi dăruiesc mere şi nuci. Nu fac chestia asta din obligaţie şi nici nu aş putea să iau bani pentru aşa ceva. Este felul meu de a munci în folosul comunităţii, pentru că oamenii m-au ales şi eu trebuie să fac tot posibilul pentru a le fi bine. Iar ajutându-i pe copii, îi ajut şi pe părinţi, că stau liniştiţi ştiind că cei mici sunt în siguranţă”.

 

Locuitorii comunei se amuză, spunând că Ţiudic vrea să se se asigure că va fi „primar pe viaţă”, punându-se bine cu viitorii votanţi. Dar primarul spune că el este cel care are de câştigat, pentru că cei mici îl binedispun, îi cântă pe drum şi glumesc că au ajuns mari VIP-uri din moment ce îi duce primarul la şcoală.

Mai mult, Ţiudic spune că nu este primul său contact cu cei mici, deoarece obişnuieşte să-i ducă în excursii.

Comentariile celorlalți

Viseuan pe 07.03.2013 la 11:09
Cu toate ca primarul Tudic Pavel, este un fost angajat al Autobazei Viseu, sofer profesionit, nu este obligatoriu, ca numai primarul sa "sofeze" pe microbuzul scolar. Spun asta deoarece, viceprimarul comunei Repedea,Ciorei Vasile, a fost si el angajat al aceleiasi autobaze. Ceea ce il recomanda ... in plus, ... soferul Ciorei Vasile, lucra ... pe autobuz!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.