• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2013

Politicienii unguri instigă maramureşenii la extremism

Maramureşul a devenit teren de propagandă şi instigare pentru extremiştii unguri. Întâmplător, în preajma marelui miting pentru Ţinutul Secuiesc, o delegaţie din Ungaria, în frunte cu preşedintele Comisiei Uniunii Naţionale din Parlamentul Ungariei, Potapi Arpad, membru al FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban au ajuns în Maramureş. Oficial, motivul a fost sărbătorirea cetăţeanului maghiar cu numărul 9000 din Maramureş. Neoficial, s-a încercat mobilizarea pentru participarea la mitingul din Secuime.

 
 
 

Imixtiune în treburile interne ale statului Român, instigare şi propagandă extremistă! Pe scurt, coordonatele unei vizite efectuate în premieră în Maramureş de o delegaţie de prim rang din Ungaria, în frunte cu preşedintele Comisiei Uniunii Naţionale din Parlamentul Ungariei, Potapi Arpad, membru al FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban. Aceeaşi delegaţie, înainte de a veni în Baia Mare a avut o întâlnire la Bucureşti cu liderii comisiei similare din România şi cu membrii comisiei pentru drepturile omului din România. Evident, inevitabil, s-a ridicat problema spinoasă a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Potapi a declarat fără menajamente că: „A venit vorba şi despre mitingul de duminică şi le-am spus că datoria noastră este să susţinem autonomia secuilor. Chestiunea autonomiei teritoriale nu a fost agreată de partea română, dar eu mă bucur că efectiv am reuşit să ridicăm această problemă în clădirea Parlamentului României. Este un pas înainte uriaş”, a declarat Potapi, citat de mon.hu.

 

„În cadrul discuţiilor am mai ridicat problema drepturilor minorităţii de a folosi limba maghiară, soluţionarea liniei în limba maghiară de la UMF Târgu-Mureş şi retrocedarea averilor confiscate de la biserici. Le-am transmis că actualul proiect de regionalizare este inacceptabil pentru partea maghiară, în condiţiile contopirii într-o regiune în care minoritatea maghiară nu ar mai fi majoritară”, a adăugat parlamentarul ungar.

 

Conform lui Potapi Arpad, Consiliul Naţional Secuiesc “trebuie să fie pentru autonomie teritorială şi trebuie să continue această idee în Ardeal”. Şi, până s-o continue Consiliul, au continuat-o ei.

În Maramureş, delegaţia ungară a punctat câteva puncte sensibile. O vizită a avut loc la Liceul Nemeth Laszlo, unde, din cauza numărului mic de elevi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a propus „contopirea” clasei de matematică-informatică cu cea de biologie-chimie, urmând totuşi ca elevii să-şi facă specializările separat. Decizia, perfect argumentată economic şi logic, a generat proteste din partea conducerii liceului, pe motiv că este singura clasă de matematică-informatică cu predare în limba maghiară din judeţ. Numai că, nici contopite, cele două clase nu fac cât o clasă normală de la CN Gheorghe Şincai. Deci, pentru ce să plătească Statul Român câteva salarii în plus profesorilor maghiari, discriminând în acelaşi timp majoritatea? Oricum, problema a fost expusă şi delegaţiei ungare, care, din datele noastre sprijină, evident, ideea nedesfiinţării clasei.

 

Un alt punct, de altfel motivaţia oficială a vizitei, a fost ceremonia de decernare a cetăţeniei pentru al 9.000-lea maramureşean care şi-a depus dosarul pentru dobândirea cetăţeniei maghiare, Kristian Kosa. Vizita a continuat şi la Coltău şi la bisericile reformate. Evident, având loc în preajma „marelui miting”, oficialii unguri au încercat să urnească cetăţenii de etnie maghiară din Maramureş spre miting, dar foarte puţini au răspuns solicitării.

Evident, interesul pentru creşterea artificială etnicilor unguri este unul electoral. Mai mulţi cetăţeni unguri înseamnă mai multe voturi. Şi, potrivit analizelor, următoarele alegeri generale din Ungaria ar putea fi influenţate de alegători, care nu au trăit niciodată în această ţară, iar partidul aflat la guvernare se bazează că acest fapt va acţiona în favoarea sa.

Pentru prima dată, etnicii unguri din străinătate vor avea dreptul să voteze la alegerile naţionale din Ungaria de anul viitor.

 

Guvernul de la Budapesta susţine că 480.000 de persoane au aplicat pentru cetăţenia ungară şi că mii s-au înregistrat pentru a vota, după ce o lege din 2010 a permis non-rezidenţilor de origine ungară să devină cetăţeni şi să participe la alegerile naţionale. Premierul Viktor Orban este convins că noii cetăţeni vor sprijini partidul său, Fidesz. De altfel, mesajul populist şi naţionalist al guvernului include trimiteri frecvente la politica de a uni etnicii care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei.

 

Potrivit sondajelor de opinie, aceşti alegători ar susţine aproape sigur Fidesz. Un sondaj recent a indicat că 80% dintre maghiarii cu drept de vot la alegerile din Ungaria, din Transilvania - regiune unde trăiesc mulţi dintre cei 1,2 de milioane de etnici maghiari din România - au declarat că susţin Fidesz. Oficialii guvernamentali i-au curtat pe aceşti alegători, susţinând lupta etnicilor ungari pentru mai multă autonomie în România. Iar din 1 noiembrie, voturile pot fi date chiar şi pe… mail.

 

Conform legii ungare, cetăţenii ungari care trăiesc în afara graniţelor se pot înregistra pentru a vota pe mail începând cu 15 august şi vor avea opţiunea de a se înregistra online de la 1 noiembrie.

Practic, încet, dar sigur, se vede unde bate „generozitatea” cu care ungurii împart cetăţenii. Înspre cabina de vot. Până la urmă, un troc simplu: ia cetăţenia care îţi dă drept de muncă în SUA şi Anglia şi asigurări medicale şi dă-ne votul. Altfel spus, cetăţenia a devenit un fel de “pomană electorală” pentru românii de etnie maghiară şi chiar pentru românii get-beget.

 

Dar cum rămâne cu implicaţiile constituţionale şi istorice a unor astfel de acţiuni? Cum ar fi dacă parlamentarii români i-ar instiga, de exemplu, pe românii din dreapta Tisei să ceară autonomie? Sau pe cei din Bucovina de Nord? Sau din Ungaria?

 

Mitingul secuilor prezentat cu surle şi trâmbiţe n-a avut anvergura care se aştepta. Numărul participanţilor s-a ridicat la 100.000 de persoane. Demonstranţii au făcut un lanţ viu pe 54 de km între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu Braşovul şi Breţcu, la ieşirea către Bacău. Preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie. Potrivit acesteia, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi “reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.

“Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare”, se arată în proclamaţie.

“În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp un dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se mai arată în proclamaţie.

 

Dar cu dispreţul faţă de Constituţia României şi atacurile la integritatea teritorială a Statului Român cum rămâne ?

 
 

Potapi Arpad, preşedintele comisiei, membru FIDESZ, a declarat recent că problema autonomiei secuieşti nu depinde numai de secui:

 

„Una din scene este Pământul Secuiesc, iar celelalte sunt Bucureşti, Budapesta, Europa şi Uniunea Europeană. Dacă CNS va reprezenta în continuare atât de eficient această cauză, atunci problema autonomiei nu va putea fi evitată pe viitor, a apreciat el, adăugând faptul că pentru ei singurul rezultat acceptabil este autonomia teritorială. În opinia lui Csoti Gyorgy (FIDESZ), este vorba despre cauza întregii naţiuni, nu numai despre cauza ţării-mamă. Trebuie să luptăm împreună pentru diferitele forme ale autonomiei”.

Comentariile celorlalți

A4a4a4a4 pe 13.11.2013 la 22:58
Atol o pareer in termotechnica despre negentropie eventual? ca vad ca la politica minoritatilor esti repetent. Eu as citi mai degraba declaratia de la 1 Decembrie 1918 cu mare atentie la cele scrise acolo. se poate gasi si pe net declaratia si nu a fost scrisa de unguri................
atol pe 12.11.2013 la 18:06
Maramuresul face parte din asa zisul culoar pe care ungurii il vor pentru legatura cu tinutul secuiesc, pe care il vor autonom. De aici si disperarea scaderii numarului de unguri din Baia Mare( chestia cu manifestul).

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.