• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 24 Februarie , 2015

Podul viselor

După ani de memorii şi intervenţii, podul peste Someş, care leagă ţara Codrului de Chioar e aproape de realitate. Vineri, 20 februarie a avut loc predarea către constructor a amplasamentului pentru podul rutier de peste Râul Someş de la Ulmeni. Un pas mic pentru un proiect, un salt imens pentru un vis ce părea imposibil de realizat!

 

Vineri, 20 februarie, a avut loc predarea către constructor a amplasamentului pentru podul rutier de peste Râul Someş de la Ulmeni. Primarul oraşului Ulmeni, Lucian Morar, a spus că: „În sfârşit, este un pas concret pentru realizarea acestui vis al oamenilor din zona noastră. Podul va fi amplasat pe cursul drumului judeţean, unde este în momentul de faţă bacul care deserveşte zecile de mii de locuitori din zonă, şi nu numai. De sute de ani se traversează Râul Someş cu bacul, dar de acum lucrurile se vor schimba. Podul va fi între localităţile Mireş şi Ulmeni”.

 

Durata execuţiei este de doi ani, dar primarul din Ulmeni speră că această perioadă va fi scurtată: „Sper să scurtăm din această durată. Lucrările vor începe imediat după predarea amplasamentului. Principala sursă de finanţare este de la Ministerul Dezvoltării, pe Hotărârea de Guvern nr. 28, bugetul local, şi alocarea unei sume din bugetul Consiliului Judeţean (CJ) pe anul acesta. O să solicităm în acest sens o alocare de fonduri, cu atât mai mult cu cât zilele următoare va avea loc şedinţa CJ în care se va dezbate bugetul judeţului. Sperăm că cei din fruntea judeţului vor aloca o sumă de bani din bugetul CJ, având în vedere că este un obiectiv al judeţului Maramureş. Chiar dacă de execuţia podului se ocupă Primăria oraşului Ulmeni.

Valoarea proiectului este de 2 milioane de euro plus TVA. Lungimea construcţiei este de 170 m, din care 100 m va fi podul şi vor mai fi două tronsoane de 35 m care vor fi rampele de urcare şi coborâre de pe pod.

Podul va avea două benzi, lăţimea carosabilului va avea 7,40 m plus încă două benzi pietonale de câte 1,5 m”.

Evident, greul proiectului nu s-a terminat, ci abia acum începe, pentru că, deocamdată există doar 15-20% din fondurile necesare.

 

Lucian Morar spune că: „urmează ca în perioada următoare să merg la Ministerul Dezvoltării. Am discutat la sfârşitul anului trecut cu domnul vicepremier Dragnea şi voi merge să semnez pentru primirea unei sume importante de bani pentru realizarea acestui pod. Avem semnat încă de anul trecut contractul cu Ministerul Dezvoltării, care este de fapt o garanţie pentru realizarea acestui obiectiv. Acum, prin predarea amplasamentului pot începe lucrările.

Constructorul îşi deplasează utilajele în zonă pentru a începe efectiv realizarea podului. Contractul l-am semnat la începutul săptămânii, iar predarea amplasamentului s-a realizat la finalul săptămânii. Dăm ordinul de începere a lucrărilor.

În primul rând vreau să mulţumesc întregii prese din Maramureş pentru faptul că a fost alături de oamenii acelei zone, care îşi doreau realizarea acestui pod, şi în mod special vicepreşedintelui CJ Gabriel Zetea şi consilierului judeţean Emil Ambruş, care s-au preocupat îndeaproape şi care au susţinut nu doar declarativ realizarea acestui obiectiv.

Au mai fost mulţi care au declarat că îşi doresc realizarea acestui pod, dar nu pot să nominalizez pe nimeni că ar fi făcut ceva deosebit pentru a mă susţine şi a susţine locuitorii din zona noastră. Sper că cei din conducerea CJ, preşedintele Zamfir Ciceu, consilierii judeţeni, măcar acum vor considera că realizarea podului rutier peste Someş este un obiectiv important pentru Maramureş şi poate unul dintre puţinele proiecte care s-ar putea realiza până la sfârşitul mandatului nostru”, a spus primarul oraşului Ulmeni.

 

„Oamenilor nici azi nu le vine să creadă că se va face podul. Eu de 7 ani sunt vocea poporului, şi nu doar a locuitorilor oraşului Ulmeni, ci cel puţin al celor din zona Codru şi Chioar care îşi doresc realizarea acestui pod. Încă din 2008 există un protocol comun pe care l-au semnat 16 primari şi mulţi alţi oameni din zonă de susţinere a acestui proiect, care va lega Ţara Codrului de Ţara Chioarului. Zilnic trec pe acolo doar maşinile cu tonaj mic, sute de maşini, dar se trece doar în perioada cât bacul este accesibil. Mai exact noaptea nu se trece, iarna sau când apa Someşului este mare nu se trece”.

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.