• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Podul peste Someş, în Parlament

Proiectul podului peste Someş a revenit. Deputatul Călin Matei a făcut recent o interpelare, cerând finanţarea proiectului.

 
 

De luni bune, primarii din zona Codru şi Someş se luptă pentru promovarea la finanţare a unui proiect vital: un pod peste râul Someş, din beton armat, în locul în care în prezent se găseşte un bac, adică în aval de podul de cale ferată din Ulmeni. Cum şi celălalt pod peste Someş, din zona Ardusat, este într-o stare avansată de degradare, proiectul este extrem de important pentru zonă. Şi, ar putea fi finanţat, dacă s-ar dori, prin Programul Operaţional Regional.

Argumente există cu nemiluita şi au fost punctate recent şi într-o interpelare a deputatului de zonă, Călin Matei. În primul rând, proiectul e susţinut şi solicitat de 17 autorităţi publice locale şi ar fi cel mai important obiectiv de investiţii din zonă şi ar duce la dezvoltarea zonei Codru, asigurând legătura dintre Ariniş, Ulmeni şi Şomcuta Mare, extrem de importantă pentru desfacerea produselor agricole.

Apoi, proiectul ar mai fi benefic dintr-un punct de vedere: punerea în valoare a unor suprafeţe mari şi fertile de teren agricol, la care utilajele ajung foarte greu.

Ca să nu mai vorbim de legăturile dintre drumuri judeţene şi, mai mult, având în vedere construcţia Centrului de Management al Deşeurilor în satul Sârbi din Fărcaşa, s-ar realiza şi o economie importantă pentru transportul deşeurilor din zona Chioar şi Lăpuş la depozitul ecologic. Ca să nu mai vorbim de facilităţile pentru cetăţeni. De exemplu, locuitorii satului Chelinţa sunt nevoiţi să facă un ocol de 60 de km pentru a ajunge în reşedinţa de oraş Ulmeni, atunci când condiţiile meteo nu permit funcţionarea podului plutitor.

 

Deputatul Călin Matei a declarat că: „Am făcut această interpelare în primul rând pentru că sunt deputat din zonă şi, în al doilea rând, este un obiectiv extrem de important pentru toată zona respectivă şi nu numai. Pentru că acest pod leagă Codrul de Chioar şi, implicit, Chioarul de mediul urban.

Ce promisiuni am primit? Acum aşteptăm, pentru că investiţia respectivă era prinsă acum trei ani şi la Compania Naţională de Investiţii şi sunt mai multe etape de urmat. Sperăm să se facă lucrurile aşa cum trebuie şi, în final, să demarăm acest pod. Sunt probleme şi cu podul actual, pentru că trebuie consolidat, dar una e una, alta e alta. Dar a fost şi acesta un argument pentru nevoia construirii podului. Pentru că dacă se întâmplă ceva cu actualul pod peste Someş, se izolează toată zona, fiind singura cale de acces. Eu sunt optimist şi aştept răspuns în termenul de 30 de zile”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.