• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Octombrie , 2013

Pledoarie pentru „readucerea” înotului la Baia Mare

Avem create toate premisele înfiinţării în oraşul de pe Săsar a unui puternic centru naţional şi european de înot. Alături de handbal, înotul reprezintă încă o oportunitate ca oraşul nostru să iasă în faţă, în adevărata lume bună a sportului mondial. În situaţia înfiinţării unui centru de nataţie al municipalităţii, Adrian Gherghel se angajează, ca până în 2020, să aducă la Baia Mare o medalie olimpică.

 
 
 

Reporter: Readucerea înotului la Baia Mare? Credeam că oraşul nostru este deja un centru important în nataţia românească.

Adrian Gherghel: Mai exact, Baia Mare a fost cândva capitala sportului românesc, în principal prin două discipline: nataţie şi handbal. Suntem acum în situaţia în care avem şansa de a rescrie istoria acelor vremuri. Pe scurt, situaţia este în felul următor: La nivel de seniorat - deci, exact în momentul cel mai important pentru un club -, la Baia Mare nu se face nataţie. De aceea încerc să aduc înotul înapoi la Baia Mare. Baia Mare reprezintă un punct în nataţia românească pentru copii şi juniori, un loc foarte bun din punct de vedere al specialiştilor, după care, din cauza slabului interes şi a slabei finanţări care există pentru nataţie, înotul dispare. Practic, noi ne alegem cu investiţia în pregătire şi în momentul în care vin competiţiile importante nu mai găsim resurse să ne sprijinim sportivii. Să fim sinceri, după o anumită vârstă, sportivii se gândesc şi la ce ar putea obţine din sport şi atunci, dacă au o anumită valoare, vor pleca acolo unde vor obţine şi avantaje financiare.

 

Rep.: Când spuneţi avantaje financiare, mai exact, la ce vă referiţi?

A.G.: Să nu creadă cineva că vorbim de sume la nivel de fotbal sau handbal, e o mare distanţă. Mă refer la indemnizaţii de efort şi premierile care sunt reglementate la campionatele naţionale, nimic în afara legii, oricum departe de sumele pe care marile puteri sportive le investesc în sportivii lor.

 

Rep.: Înţeleg că ne oprim, nefiresc, exact în momentul în care Baia Mare ar putea fi prezentă în arena adevăratelor performanţe europene, mondiale, olimpice. Ce trebuie făcut?

A.G.: Am avut o discuţie cu domnul primar pe tema asta şi dânsul a spus că, în primul rând, va studia ideea şi va vedea în ce fel este realizabilă. Pentru ca Baia Mare să devină un pol important în nataţie va trebui să-i aducem aici pe cei mai valoroşi sportivi la ora asta din România. Deja, am început acest demers. Horea Cristea este venit de anul trecut, din toamnă, de la Bucureşti.

Urmează să plece în S.U.A., ca urmare a unei burse pe care a obţinut-o, dar în eventualitatea în care acest centru se va crea, va concura pentru Baia Mare. Un foarte bun potenţial internaţional îl au şi seniorii Alin Coste, Cătălin Ungur, dar şi Alexandru Sabău care este în ultimul an de juniorat şi care, deja, a plecat în S.U.A.. Din toamnă se antrenează la noi Robert Glinţă, un sportiv de talie europeană. Robert vine de la Piteşti şi a ales să vină la Baia Mare; e un gest care pe mine mă flatează, dar care spune multe fiindcă vă daţi seama că, fiind un junior foarte valoros, a avut oferte de peste tot din ţară. Nu există la mijloc nici cel mai mic interes sau avantaj financiar. Am înţeles că a avut o discuţie şi cu Răzvan Florea (la masculin, singurul medaliat român într-o probă olimpică –n.red.) care l-a îndrumat spre Baia Mare, ceea ce din nou ne onorează fiindcă Răzvan Florea ştie ce vorbeşte.

 

Rep.: Când va concura Robert Glinţă pentru culorile Băii Mari?

A.G.: Deocamdată Robert va concura tot pentru Piteşti, aceasta fiind una din condiţiile impuse pentru a putea ajunge aici fără să i se pună piedici, adică să i se facă suspendare pe un an sau doi sau alte restricţii. Nu doresc să arunc totul pe umerii primarului, dar răspunsul dacă Robert va concura vreodată pentru Baia Mare depinde în totalitate de domnia sa.

Cu siguranţă, domnul Cătălin Cherecheş înţelege importanţa imaginii pe care nataţia o poate aduce oraşului. Important este să găsească un moment propice şi pentru noi, pentru a începe crearea unui centru sportiv foarte puternic. Este similar, dacă vreţi, cu situaţia din handbal care, după atâţia ani, redevine emblema Băii Mari în lume, nu doar pe plan naţional. Aducând la Baia Mare sportivi de valoare, în jurul lor se va crea o emulaţie, vor apărea noi şi noi doritori, pentru că întotdeauna tinerii sportivi au idoli şi atunci, având exemplele acestea foarte puternice aici, lângă ei, cu siguranţă şi nataţia va beneficia de o mai mare atenţie din partea părinţilor, a profesorilor care vor orienta copiii spre acest sport, asigurând baza de selecţie necesară.

Şi, cu siguranţă, vor apărea alţi şi alţi ca Robert Glinţă sau Alexandru Coci, care este deja un nume în nataţia europeană, este băimărean, dar este legitimat la Braşov.

 

Rep.: Credeţi că putem reedita performanţa obţinută de Anca Pătrăşcoiu, băimăreanca care, în 1984, a adus la Baia Mare o medalie olimpică?

A.G.: Mi-au trecut prin mână şi îmi trec prin mână sportivi care au rezultate, am format sportivi cu rezultate, dar niciodată nu am luat un sportiv, aşa cum este Robert Gliţan, care este consacrat pe plan european şi să încerc să fac cu el performanţă, deci este o premieră şi pentru mine, dar am convingerea că o să iasă.

Din punctul meu de vedere, rezultatele lui sunt undeva mai bune decât cele obţinute de Răzvan Florea la vârsta lui, ceea ce spune foarte mult. Robert a obţinut anul acesta, la 100 m spate, medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Chiar dacă va fi încă destul de tânăr pentru Olimpiada din 2016, de la Rio, Robert ar trebui să fie pe podium. Dacă se ia decizia, la nivel de Consiliu Local, că Baia Mare poate să sprijine înotul, eu personal pot să spun că mă angajez că, până în 2020, va fi o medalie olimpică la Baia Mare.

 
 

„Am plecat de acasă pentru că au existat mai multe neînţelegeri între mine şi fostul meu antrenor, iar în momentul în care mi-am dat seama că aceste probleme nu mai pot fi depăşite, iar modul în care mă antrenam la Piteşti nu mi se mai potriveşte, am luat decizia de a veni la Baia Mare. Mă gândeam la Baia Mare încă de anul trecut, dar nu am fost lăsat să plec, chiar şi acum, cu greu am reuşit să ajung, doar cu condiţia ca la competiţii să concurez tot pentru Piteşti. Şi atunci, iată dovada că nu am venit aici pentru niciun fel de avantaj material, lucru pe care l-am subliniat şi la Piteşti, dar pe care doresc să-l fac cunoscut şi la Baia Mare. Singurul lucru important pe care îl am de câştigat aici sunt antrenamentele.

Despre Baia Mare cunosc mai multe lucruri, cunosc metodele de antrenament, îi cunosc, de la competiţii, pe colegii de aici. A fost opţiunea mea să aleg Baia Mare fiindcă ştiam că este, cred eu, cel mai bun club de înot din România.”


Robert Andrei Glinţă, 16 ani, multiplu campion naţional, medaliat cu bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European, Utrecht, 2013
 
 

„La nivel de seniorat - deci, exact în momentul cel mai important pentru un club -, la Baia Mare nu se face nataţie. De aceea încerc să aduc înotul înapoi la Baia Mare. Baia Mare reprezintă un punct în nataţia românească pentru copii şi juniori, un loc foarte bun din punct de vedere al specialiştilor, după care, din cauza slabului interes şi a slabei finanţări care există pentru nataţie, înotul dispare”.

 
Adrian Gherghel

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.