• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Planorul lui Pintea

Haiduc, în aer şi pe pământ! Haiducul Pintea a încercat să zboare în aparate construite de el însuşi- planoare cu roţi învelite în piele de cerb

 
 

Geniul maramureşean a visat şi la zbor. Celebrul Haiduc Pintea este unul dintre „părinţii” aviaţiei. Legendele şi poveştile despre el cuprind şi o parte mai puţin cunoscută: haiducul ar fi fost pasionat de zbor. A construit el însuşi aparate pe care le-a testat. Se spune că, în arhiva Primăriei Baia Sprie s-ar găsi încă plângeri ale unor localnici deranjaţi că aparatele ciudate ale haiducului le ...calcă grâul.

 

Din lucrarea de doctorat a profesorului Valeriu Avram, susţinută în 1999, reiese că, în arhivele transilvane, cât şi în câteva documente din Ungaria, se vorbeşte des, în perioada ultimului deceniu al secolului XVII, despre Gligor Pintea, supranumit Viteazul din Magoaga Maramureşului. Datele vremii arată că Pintea era şi un haiduc al aerului.

Prima atestare este cuprinsă în textul unei note din 1701, descoperită în 1934 pe o pagina liberă dintr-un Apostol românesc, păstrat în manuscris fragmentat la biserica din Bontăieni, judeţul Maramureş, în care se arată că: "de pe Mogoşa, Pintea au sburatu cu sburătoare, făcută de elu, până în Dăneşti. Elu îi învaţă pe pandurii său să sboare. Scris-amu io Petre Fătu în anu 1701". A doua atestare, păstrată în aceeaşi forma, s-a descoperit la Biserica Jank, din Ungaria, în 1944, pe pagina 48 a unui Evangheliar românesc: "Pintea şi cu panduri de-ai săi au sburat pe imaşuri şi fâniţe de-ale oamenilor de la Viile Satu Mare. O sburatoare (planor - n.a.) ce au fostu araduitu de tri cai s-au opritu şi pre fâniţa vărului meu Popanu Irimie. Toata lumea s-au miratu de frumuseţea şi sborurile acesto sburatoare. Ele au fostu făcute din lemnu de paltinu, plopu, bradu şi stâjinaru. Roţile lor au fostu căptuşite cu pile (piele - n. a.) de cerbu deinu codru. Io ierohomanul Genadie încă am văzut cu mirare tot ce am scrisu aicea de pomenire, astăzi în ziua de 12 luna lui cuptoru, anul 1702". De asemenea, versuri populare confirmă că Pintea a fost "mare minte" şi că ar fi inventat un aparat de zbor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.