• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2013

Pictorii s-au întors la Cavnic

Este deja o tradiţie ca în oraşul Cavnic să fie câte o săptămână din luna august dedicată artei plastice.

 
 

De şapte ani încoace, la începutul lunii august se cazează la Pensiunea Elisabeta din oraşul de la poalele Gutâiului un grup de artişti plastici din Ungaria. Aceştia au venit în urmă cu 7 ani, din întâmplare, la Cavnic şi au fost atât de încântaţi de ce au găsit aici încât se reîntorc în fiecare an, dacă se poate chiar şi cu prieteni.

Sunt artiştii Cercului Artistic „Benczur”, ce aparţine de Casa de Cultură Nyiregyhaza. Anul acesta a venit un grup de 9 pictori. Dacă la început erau artişti amatori în căutare de locuri pitoreşti, acum vorbim de artişti în adevăratul sens al cuvântului, pentru că între timp au urmat cursuri de specialitate.

Ba mai mult, au determinat-o chiar şi pe gazda din Cavnic să se apropie de pictură, aşa că Elisabeta Veress a absolvit Facultatea de Artă, având chiar o expoziţie personală.

Şi în acest an, Elisabeta Veress le-a fost ghid prin Maramureş, dar mai mult decât atât, a pictat cot la cot cu ei.

Am mai aflat că pe parcursul săptămânii care tocmai s-a încheiat, fiecare dintre cei 9 artişti au pictat cel puţin câte un tablou.

Gazdele de la Pensiunea Elisabeta le-au pus la dispoziţie şi un atelier unde să-şi retuşeze lucrările dacă simţeau nevoia la sfârşitul zilelor de lucru. Aventura artistică a pictorilor din Ungaria a fost apreciată şi de localnici, pentru că aceştia au avut posibilitatea să admire lucrările realizate în cadrul acestei tabere şi să se bucure că locurile pe care le ştiu de atâta timp sunt imortalizate pe pânză.

 

Faptul că artiştii din Ungaria se întorc în acelaşi loc în fiecare an este un avantaj pentru Cavnic, pentru că în felul acesta pictorii devin adevăraţi ambasadori ai locurilor din Maramureş. Ei îşi expun lucrările în Ungaria şi bineînţeles că discută despre ceea ce au găsit în Cavnic şi în excursiile prin judeţul nostru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.