• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Periplu Expozițional. Expoziția de pictură „Reverie” - autor Bufan Octavian

De câțiva ani, Muzeul de Artă din Satu Mare s-a constituit ca un partener fidel, prin colaborările instituționale ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Specializarea Arte Plastice – Pictură, prin promovarea activității profesionale a studenților, masteran­zilor și absolvenților, precum și a ca­drelor didactice. Numeroasele expoziții care au avut loc pe simezele Muzeului de Artă, au întărit convingerea că Specializarea Arte Plastice Pictură de la Baia Mare, a depășit cu mult granițele „locale”, devenind un fenomen de anvergură națională și internațională.


În completarea spațiilor existente ale Muzeului de Artă sătmărean s-au adăugat două săli cu intrare separată din curtea muzeului, cu o rezolvare arhitectonică adecvată ce păstrează amprenta timpului prin prezența zidurilor de cărămidă, alternată cu pereți finisați în alb și cu dispozitiv de iluminare, ce poate pune în valoare fiecare lucrare expusă. De curând, această galerie a găzduit expoziția personală de pictură a studentului masterand de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Specializarea Arte Plastice – Pictură, intitulată  „Reverie”. Titlul poetic al expoziției propusă de către autor constituie o invitație la reveria naturii, în care omul se regăsește, se autodefinește și trăiește într-un echilibru armonic cu veșnicia acesteia. Este firească o asemenea invitație întrucât autorul, înaintea studiilor de licență în pictură la Specializarea Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare, a absolvit
cursuri de silvicultură, fiind în acest sens într-un permanent dialog cu pădurea și cu succesiunea anotimpu­rilor, timpul însemnând cernerea cli­pe­lor și a schimbării perpetue a frumu­seților ce ne înconjoară. Tocmai în acest sens Lucrarea de Licență a domniei sale, precum și cea de Disertație (care este în pregătire), gravitează în jurul acestor coordinate cosmice: noap­te-zi.

Stabilindu-și ca și coordonate de abordare picturală, motivul arborelui, legătura sa cu spațiul și timpul, autorul ajunge la realizări artistice, uneori imprevizibile. Dintotdeauna, pădurea, pentru pictori, a suscitat interes, prin misterul pe care îl provoacă și prin eterna luptă dintre lumină și umbră. Pictura de atmosferă pe care o regăsim în lucrările expuse, este susținută de acordurile cromatice, predilect complementare, dar totodată și de prezența expresivă a desenului, fără ca aceste lucrări să devină monotone și repetitive. Intențiile de la care pornește autorul sunt structurate în jurul liniei, ca element de limbaj plastic, iar mai apoi toate se subordonează structurii plastice a lucrării, realizând reliefuri și materialități din paste colorate, încercând să ne inducă starea de freamăt permanent și de mișcare ce o relevă natura. Racordările științifice prin cercetarea aplicată asupra, picturilor cu această temă, începând cu Renașterea, la Paolo Uccello, continuând cu pictura olandeză relevantă la Jan van Goyen, la pictura de plein-air, de la Barbizon și pădurea Fontainbleu (unde au pictat și Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu), până la plein-air-ismul interbelic românesc și nu în ultimul rând, fenomenul picturii din Centrul Artistic de la Baia Mare. Din toate acestea, precum și din frumusețea efemeră a naturii, autorul își extrage o sevă „hrănitoare”, pentru articularea coerentă a discursului său pictural.

Este prima sa expoziție personală, într-o instituție de artă, ce se adaugă în mod fericit la toate participările și expo­zițiile colective și de grup, nu numai pe plan local, la care autorul a participat. Să îl credităm cu încrederea cu­venită, dar și cu speranța că discursul artistic al domniei sale va contura în timp note cât mai personale.

 

 

„Titlul poetic al expoziției propusă de către autor constituie o invitație la reveria naturii, în care omul se regăsește, se autodefinește și trăiește într-un echilibru armonic cu veșnicia acesteia”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.