• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Performanţele şcolare au fost răsplătite

Chiar dacă este criză economică, Primăria Baia Mare a găsit, şi în acest an, resursele financiare necesare pentru a răsplăti performanţele şcolare. Pentru primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, Gala învăţământului băimărean a surclasat, în importanţă, rezultatele alegerilor parlamentare.

 

Luni, în prima zi după alegerile parlamentare, în sala Millenium din Baia Mare, a avut loc Gala învăţământului băimărean. La iniţiativa primarului, Consiliul Local a premiat elevii cu rezultate de excepţie obţinute la olimpiade şcolare internaţionale, naţionale, calificări în loturi naţionale lărgite, precum şi la olimpiada naţională şi campionatele şcolare sportive. În cadrul festivităţii, Cătălin Cherecheş a înmânat diplome de onoare unui număr de 68 elevi, 15 echipe şi 64 de profesori. De asemenea, au fost acordate şi recompense financiare a căror valoare totală se ridică, după cum a anunţat şeful executivului băimărean, la aproximativ 100.000 lei. Din partea Inspectoratului Judeţean Şcolar, la eveniment a participat Cristian Heuberger, inspector şcolar general adjunct. Dintre consilierii locali prezenţi, nu putea lipsi la o astfel de festivitate Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” şi preşedintele comisiei juridice, cultură şi învăţământ din cadrul Consiliului Local. Atât Cătălin Cherecheş, cât şi Teodor Ardelean au avut luări de cuvânt pline de substanţă, din care nu au lipsit, însă, şi momente de savoare, apreciate pe măsură - şi cu propria măsură - de auditoriu.

 
Har şi hărnicie
 

„Suntem, din păcate, într-o societate care are valorile răsturnate; unde, de multe ori, şcoala nu mai contează, unde cei care fac performanţă în învăţământ sunt priviţi ca şi ciudaţi ai societăţii. Din păcate, cei care nu au merite sunt mai bine apreciaţi în societatea noastră. Faptul că dumneavoastră nu v-aţi pierdut ambiţia, faptul că profesorii şi părinţii vă încurajează şi vă şlefuiesc drumul spre performanţă ne dă curaj mie şi colegilor din Consiliul Local. Cred că dumneavoastră sunteţi cei pe umerii cărora trebuie să cadă viitorul acestei ţări şi, doar voi, cu ceea ce veţi face în viitor, urmând universităţi de elită, perfecţionându-vă profesional, veţi putea să arătaţi că zona noastră, ţara noastră, sunt într-adevăr locuite de oameni deosebiţi, de oameni cu talent, cu har. E o chestiune pe care îmi place s-o spun: E una să fii harnic şi alta să fii silitor. Mulţi pot să fie silitori, dar puţini pot să fie harnici, pentru că a fi harnic înseamnă să ai şi har, iar voi, care aţi făcut performanţe, împreună cu profesorii care v-au îndrumat, aveţi acest har.

Am ales, acum mai bine de o lună, această dată, conştient fiind de data de ieri (festivitatea a avut loc în ziua următoare alegerilor parlamentare-n.red.). Pentru că dumneavoastră sunteţi cei care faceţi performanţă, sunteţi mai importanţi pentru municipiu Baia Mare decât o întreagă gloată de parlamentari care, provizoriu, se plimbă prin Parlamentul României. Am dorit ca aceste premii să nu fie date în tăcere, pentru că sunteţi mândria oraşului şi a judeţului nostru, şi cred că exemplul pe care voi îl daţi poate fi urmat şi de cei din generaţia voastră, dar poate fi urmat cu siguranţă şi de către cei mai în vârstă care, bulversaţi fiind de problemele cotidiene, de grijile financiare, uită câteodată ce înseamnă adevărata valoare, ce înseamnă să te orientezi spre performanţă şi să ai o adevărată scară de valori la care să te raportezi. O rugăminte şi un îndemn pe care le fac Consiliului Local sunt de a susţine în continuare performanţa dumneavoastră şi dacă acum avem o creştere faţă de anul trecut în ceea ce înseamnă premii, sperăm că acest trend se va menţine şi anul viitor, iar sumele vor fi mai consistente, pentru că meritaţi acest gest din partea noastră. Vreau să-mi îndrept gândul şi spre directorii de şcoli, licee şi colegii, din Baia Mare, care sunt partenerii noştri şi, de asemenea, spre toţi dascălii care trudesc pentru educarea tineretului. Cred că parteneriatul nostru pentru o comunitate cu mintea luminată este un parteneriat sănătos şi stabil. Cu siguranţă că planul nostru, început anul trecut, de a renaşte şi din punct de vedere material învăţământul băimărean, va continua şi vom putea spune, la un moment dat, că am atins standardele pe care atât profesorii, elevii, şi părinţii, cât şi noi, administraţia, ni le dorim”.

 
Cătălin Cherecheş

Solidari cu solitaritatea intelectuală

 

„Pentru mine este o mare plăcere, în primul rând, că dumneavoastră existaţi şi că sunteţi acum recompensaţi la iniţiativa primarului care s-a gândit să facem, la Baia Mare, această demonstraţie de apreciere, recunoştinţă şi recompensă, inclusiv financiară, pentru cei care au dovedit cu adevărat că pot să performeze. Pe parcursul vieţii mele, am reţinut vorbele înţelepte ale unor oameni cu adevărat valoroşi pentru istoria umanităţii. Chiar dacă, spre exemplu, Pitagora, marele matematician, dar şi filosof, n-a lăsat nimic în scris, vorba lui, tălmăcită şi trecută prin filtre de limbă, are sens foarte frumos şi în limba română.

„Numai înţelepţii se solitarizează, noi ceilalţi ne solidarizăm”. Dacă Pitagora nu se considera pe el înţelept, vă daţi seama ce lecţie ne dă? Solitaritatea şi solidaritatea sunt două elemente care, într-adevăr, despart apele de ape. Performanţa intelectuală se obţine prin solitaritate, chiar dacă, apoi, vine solidaritatea dascălului, a familiei. În situaţia de acum suntem exact în dialectica lucrurilor: Suntem solidari cu solitaritatea dumneavoastră!

România este o insulă de latinitate, Baia Mare e o insulă de altfel în multe lucruri şi acest altfel va fi din ce în ce mai interesant, încât, până la urmă, s-ar putea să devină chiar fenomenul Baia Mare în sensul că iată: La Baia Mare se întâmplă ce nu s-a putut întâmpla la nivelul ţării, această sărbătoare de recompensare a performanţelor intelectuale ale celor care acum se formează pentru viitor. Mă doare sufletul pentru faptul că în bătăliile ultimilor 50-60 de ani, în această ţară, au câştigat mediocrii, iar noi, ceilalţi, un pic ieşiţi din rândurile mediocrilor, am fost înfrânţi mereu în bătălii, odată sub comunişti, acuma sub capitalişti. Dacă mă doare inima pentru aceste lucruri, mi se bucură inima pentru ceea ce facem aici şi acum şi ceea ce vom face în viitor. În consecinţă, mulţumesc colegilor mei şi, în primul rând, primarului, pentru gândul acesta, cu adevărat bun, de a sprijini ceea ce merită a fi sprijinit. În data de 3 mai 1871, o călugăriţă din Lisabona a rostit pentru prima dată în istoria lumii o vorbă simplă: “Când vezi un bine de făcut, fă-l!”.

Da! era un bine de făcut; să fiţi dumneavoastră, astăzi, luaţi în seamă, recompensaţi, premiaţi!”.

Teodor Ardelean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.