• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 17 August , 2019

Penalitățile datorate de Maramureş firmei Selina vor fi plătite din fondul de rezervă al guvernului

Acesta este singurul drum reabilitat între anii 1992 – 2016, în Maramureș, de către conducerile anterioare ale instituției județene, iar cei 56 de kilometri de drum au lăsat în urmă probleme uriașe pentru cei care conduc astăzi destinele Consiliului Județean Maramureș.

 

 

În cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a avut loc o conferinţă de presă în care au fost prezentate acte, documente cu privire la litigiului câștigat de Aso­cierea SC Selina SRL în insolvență – SC Drumuri Poduri Bihor SA – SC Drumuri Poduri Maramureș SA Baia Mare – SC Readymix România SRL Oradea pentru lucrările efectuate și neplătite realizate în vederea reabilitării drumului județean care leagă orașul Baia Sprie de comuna Bârsana. Po­vestea acestui drum începe pe la începutul anilor 2000 şi a dus, până la urmă, la un proces din care Maramureşul nu a avut nimic de câştigat.


Acesta este singurul drum reabilitat între anii 1992 – 2016, în Mara­mu­reș, de către conducerile anterioare ale instituției județene, iar cei 56 de kilometri de drum au lăsat în urmă probleme uriașe pentru cei care conduc astăzi destinele Consiliului Județean Maramureș.

În urmă cu două luni, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în baza Sentinței arbitrale numărul 21/04.04.2019, a obli­gat unitatea administrativ-teri­torială Județul Maramureș la plata unor sume foarte mari din bugetul Consi­liului Județean Maramureș, respectiv acordarea către Selina și firmele asociate a sumei de 21.000.000 lei. Din aceștia, 7.000.000 lei însumau contravaloarea lucrărilor executate de către asocierea firmelor mai sus menționate și certificate de către Beneficiar, iar 14.000.000 lei au reprezentat penalități de întârziere.
„Aceste plăți se referă la lucrări realizate de foarte mulți ani, respectiv în anul 2011 și începutul anului 2012, iar situația în care ne-am aflat în urmă cu două luni a fost una ine­dită, datorită faptului că, în acele momente alcătuiam bugetul jude­țului Maramureș pentru anul în curs. Și nu a fost deloc o decizie ușoară, deoarece ne-am aflat în situația de a alege dacă să plătim aceste penalități din resurse proprii și să sacrificăm toate proiectele de investiții ale Consiliului Județean Maramureș, sau să apelăm la un credit pentru a stinge o datorie făcută de administrația con­dusă de fostul președinte, Mircea Man. În calitate de principal ordonator de credite și președinte al Consiliului Județean Maramureș, am ales să menținem toate proiectele de investiții și, personal, m-am angajat să găsesc o soluție mult mai efici­entă pentru a efectua această plată din alte surse, respectiv nu din bugetul propriu al județului Maramureș”, a spus Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ Maramureş a vorbit şi despre ajutorul primit de la guvern pentru stingerea acestor datorii ale judeţului.
„Am ales să fiu discret și să nu comunic foarte mult pe acest subiect până în momentul în care nu voi găsi o soluție pe care să o prezint mara­mu­reșenilor. Iar astăzi pot să vă aduc la cunoștință că, în cadrul șe­dinței de Guvern de joi, 8 august 2019, s-a aprobat pro­iectul de Hotă­râre de Guvern propus de către Consiliul Județean Mara­mureș și In­­sti­tu­ția Prefectului, prin care s-a decis alocarea su­mei de 8.000.000 lei insti­tuției noastre. Acești bani repre­zintă plata penali­tăților implicate de sentința Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în favoarea Societății Selina și a firmelor asociate, pentru lucrarea de reabilitare a drumului județean Baia Sprie – Bârsana. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu experții din Ministerul Dezvol­tării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Finanțelor Pu­blice, Ministerul Fondurilor Euro­pene și cei ai Comisiei de Aprobare a Împrumuturilor Locale, am reușit să conving Guvernul României să aloce suma de 8.000.000 lei din fondul de rezervă”, a explicat preşe­dintele maram­ureşean.

Până în acest moment, Consiliul Județean Maramureș a achitat 7.000.000 lei, sumă care a reprezentat contravaloarea facturilor emise și neonorate de vechii conducători ai instituției județene, iar săptămâna viitoare se vor achita încă 8.000.000 lei. După rectificarea bugetară se va aloca județului Maramureș încă o sumă de 6.000.000 lei pentru a achita integral această datorie moș­tenită din mandatele trecute. În acest sens, Consiliul Județean Mara­mureș s-a întrunit în ședință extra­ordinară vineri, 9 august 2019, pen­­tru rectificarea bugetului de ve­nituri și cheltu­ieli pentru anul 2019, deoarece exis­ta o somație de plată și o poprire pe o parte din conturile Consiliului Județean Maramureș, a explicat președintele Gabriel Zetea.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.