• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Aprilie , 2012

Pelerinajul de la Moisei spre UNESCO

Biserica Monument Istoric de la Mănăstirea Moisei are mari şanse să fie declarată monument istoric din patrimoniul UNESCO, tocmai pentru a se scoate în evidenţă frumuseţile spirituale din jurul acestei mănăstiri, unde se perpetuează manifestări de credinţă extraordinare închinate Maicii Domnului.

  

Moiseienii spun că în urmă cu vreo 12 ani a fost la Mănăstire actualul Patriarh, pe atunci era Mitropolitul Moldovei, şi a apreciat în mod deosebit Pelerinajul închinat Maicii Domnului, „spunând că parcă în nicio zonă din ţară nu există atâta credinţă şi spiritualitate ca şi la Moisei şi mai ales obiceiul cu procesiunea”.

„În pelerinajul pe care îl fac, tinerii de la biserici, îmbrăcaţi în straie populare, purtând icoane şi cântând cântece religioase, vin de la distanţe foarte mari. Vin pe jos la Mănăstirea Moisei, chiar şi de la 30 – 40 de kilometri. Pornesc din timp de la biserici, şi ajung la Mănăstire în 14 august, în ajunul sărbătorii Sfintei Marii. Aici înconjoară Biserica, iar a doua zi, după ce se termină Slujba, înconjoară din nou Biserica. E un ritual foarte complet, un ritual de credinţă, care dovedeşte spiritualitatea şi credinţa populaţiei din zonă.

Tinerii veniţi în pelerinaj dorm la Mănăstire. Noaptea înconjoară Biserica şi participă la rugăciuni, iar în perioada cât nu sunt slujbe, cântă cântece religioase. După ce se termină Slujba de Sfânta Maria, cei veniţi în Pelerinaj pleacă acasă tot pe jos, în alai”, ne-a explicat Toader Şteţcu, primarul din Moisei.

 

Recent, s-au făcut două propuneri pentru a intra în Patrimoniul UNESCO, una vizând Pelerinajul de la Moisei şi încă o biserică din ţară, una greco-catolică. „Dar domnul Vasile Timiş, fostul secretar de stat de la Ministerul Culturii, care a iniţiat acest proiect, mi-a spus că şansele sunt ale Moiseiului. Dacă nu se poate să intre în Patrimoniul UNESCO amândouă propunerile, cel puţin Moiseiul va intra. Acum două săptămâni a fost o primă comisie la Cluj pe acest subiect pentru evaluare. Iar acum, la nivel de ţară s-a luat decizia şi se trimit propunerile mai departe. Dar şansele sunt foarte mari ca Pelerinajul de la Moisei să intre în parimoniul imaterial universal”, spune primarul.

 

Începuturile acestor procesiuni s-au pierdut în timp, dar sunt în medie cam 30 – 40 de tineri într-un grup, şi vin de pe toate localităţile din zonă. În total, sunt circa 600 – 700 de tineri cuprinşi în acest Pelerinaj. Toţi sunt în costume populare, poartă prapori, icoane şi cântă cântece religioase. „Este ceva fascinant, care te cutremură şi îţi dă parcă ceva divin în suflet.

Ce ar însemna pentru Moisei să intre Pelerinajul în Patrimoniul UNESCO? Ar însemna în primul rând o confirmare a credinţei poporului, a moiseienilor, un mijloc de promovare a zonei şi în special a bisericilor din Moisei şi, bineînţeles, a Mănăstirii, un lăcaş de înaltă spiritualitate, care dăinuieşte de la 1600 (mă refer la Mănăstirea Veche)”, spune Toader Şteţcu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.