• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Mai , 2013

„Paşte fericit pentru fiecare”

Ca de fiecare dată, în preajma marilor sărbători, „bisericuţa de lemn” de pe Bulevardul Republicii se îngrijeşte şi duhovniceşte, şi material, de credincioşi. Printr-un proiect intitulat sugestiv „Paşte fericit pentru fiecare”, au fost împărţite 200 de pachete cu alimente. 

 
 

Credinţa are şi o latură văzută. Şi, din toate timpurile, biserica nu şi-a luat în grijă numai sufletele, ci şi trupurile şi mintea credincioşilor. Ca un om deplin al „credinţei înfăptuite”, părintele Vasile Fodoruţ, preotul paroh de la bisericuţa de lemn Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul şi preşedintele asociaţiei filantropice cu acelaşi nume se îngrijeşte de ani buni de cei nevoiaşi. În fiecare duminică, la biserica sa se serveşte o masă caldă familiilor sărace şi, întotdeauna, în preajma marilor sărbători creştine, săracii primesc pachete cu alimente.

Şi în acest an, Asociaţia Filantropică „Sf. Iosif Mărturisitorul” a derulat un proiect similar, intitulat sugestiv „Paşte fericit pentru fiecare”. Preotul Vasile Fodoruţ explică: „În cadrul acestui proiect am pregătit câte un pachet specific pentru sărbătoarea de Înviere, care conţine produse tradiţionale, cum ar fi pasca, ouă, miel şi toate celelalte. Acest proiect se adresează nu doar celor care sunt abonaţi la noi la cantina socială de duminică, ci în mare măsură pentru cei care nu beneficiază de o masă caldă la noi. De aceea, am încercat să oferim o fărâmă de lumină, de speranţă şi bucurie prin oferirea acestor 200 de pachete familiilor nevoiaşe din parohia noastră şi nu numai, din întregul oraş.

 

Cum au fost selectate familiile care au primit pachete?

În evidenţa noastră se găsesc mult mai multe decât cele 200 de familii. Criteriile au fost în primul rând pentru familiile cu mulţi copii. Dacă până în momentul de faţă activităţile Asociaţiei Filantropice „Sf. Iosif Mărturisitorul” erau direcţionate spre toate categoriile sociale, anul acesta, care este un an mai special din punct de vedere spiritual, ne-am concentrat să-i ajutăm pe tineri, pe copii. Încercăm să punem accent pe tânăra generaţie, pe cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Dar pachetele nu au fost doar pentru familiile numeroase, ci şi pentru familiile care în baza unei anchete sociale se găsesc în baza noastră de date, iar noi le oferim, pe lângă o bucată de pâine, şi consiliere spirituală, consiliere psihologică, profesională şi alte activităţi de asistenţă socială”.

 

Valoarea unui pachet variază între 35 – 40 ron, pentru că darurile au fost diferenţiate în aşa fel încât să acopere cât mai bine nevoile celor care le primesc: „Sunt nişte pachete diferenţiate şi după nevoi, şi după numărul de persoane. Fiecare primeşte ouă şi pască, dar am pus şi dulciuri pentru copii şi alte alimente. Fondurile din care s-au făcut aceste pachete sunt exclusiv din donaţii şi sponsorizări care vin spre Asociaţia Filantropică, dar şi în urma activităţilor de la biserică, fiind credincioşi care ne ajută în astfel de proiecte. Această acţiune am pregătit-o din timp, vorbind cu diverse persoane, şi în acest fel, fiecare ne-a ajutat cu cât a putut”.

 
 

„Acţiunea aceasta se încadrează într-un program mai larg al Asociaţiei Filantropice. Pentru că, începând cu Sf. Nicolae, când acordăm o atenţie deosebită copiilor, oferim şi alte ajutoare. De Naşterea Domnului acordăm o atenţie deosebită bătrânilor, dar facem pachete şi de Paşte, de Rusalii, de Sf. Mărie, în preajma tuturor sărbătorilor importante oferim acest suport familiilor. De asemenea, acum, pe lângă cele 200 de pachete cu alimente vom împărţi şi 200 de colete de încălţăminte, la fel cum am împărţit şi de Crăciun. Am primit o cantitate însemnată de încălţăminte de la Industrial Com, cărora ţin să le mulţumesc. Au avut magazine de încălţăminte care s-au închis, iar încălţămintea rămasă ne-a fost donată. Este vorba de încălţăminte nouă. Iar acum vom împărţi şi încălţăminte de vară, care se pretează pentru această perioadă”.

Preot Vasile Fodoruţ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.