• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iunie , 2015

Parlamentarii de Maramureş şi pensiile mărite

Proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari a primit votul final şi a fost adoptat. Deputaţii şi senatorii care ies la pensie, după ce au avut un singur mandate, vor primi cu cel puţin 1.200 de lei mai mult. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei.

 

Deputaţii şi senatorii au votat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă” şi două abţineri. Potrivit legii, „cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”.

 

Altfel spus, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Cum văd, actualii şi foştii parlamentari de Maramureş această lege?

 

Fostul deputat Angela Buciu spune că: „Eu nu am beneficiat nici rândul trecut când s-a acordat această pensie, am refuzat-o. Dacă nu aţi ştiut, vă spun acum. Şi din capul locului spuneam că pe mine nu mă încântă ideea. Atunci era de vreo 27 de milioane lei vechi. Şi m-am mulţumit cu pensia mea normală după prestaţia mea de o viaţă în câmpul muncii. Acum, cu această indemnizaţie care s-a votat, nici nu cred că am dreptul la ea. Pentru că eu am o indemnizaţie de care beneficiază artiştii profesionişti, jumătate din pensia lunară, aşa că nici nu m-am gândit la indemnizaţia aceasta.

Atunci am refuzat-o pentru că am zis că mă complic, plus că m-am gândit că va fi vremelnică. Am zis că mă mulţumesc cu pensia mea. Pentru unii e o exagerare această indemnizaţie, unii nu merită, trebuie să spun asta. Sunt unii care într-adevăr nu ar merita aşa ceva, pentru că nu fac nimic şi ajung întâmplător acolo. Eu mi-am petrecut 4 ani numai pe drumuri şi m-am agitat continuu, dar mă mulţumesc cu pensia mea normală. Eu nu am fost un om al banului, ci mi-am făcut meseria din pasiune şi cu multă decenţă”.

 

Deputatul Mircea Man spune că a votat „împotrivă”, împreună cu întreg grupul parlamentar din care face parte: „Bineînţeles că am votat împotrivă. Tot grupul parlamentar PNL a votat împotrivă. Dacă nu o să formăm altă majoritate responsabilă, sigur că preşedintele are puţine şanse de a bloca legea. Chiar dacă o trimite înapoi, ar trebui motive, iar acestea nu prea sunt. Am încercat să trimitem o reacţie către Curtea Constituţională şi nu sunt elemente solide. În consecinţă, doar o majoritate responsabilă poate schimba lucrurile. Nu spun că dacă ne gândim la alte state nu există argumente pentru, dar văzând situaţia economică a României, starea celorlalţi pensionari şi atâtea alte situaţii, cred că la toate trebuie găsite înţelegere. Eu spun că nimeni niciodată nu va refuza indemnizaţia aceasta. Eventual pot fi dude de campanie electorală, dar să vină cineva să spună că va refuza pensia, mi-e greu să cred. Se va aplica şi retroactiv, aşa că oricine are un mandat de parlamentar va intra în această căruţă”.

 

Senatorul Liviu Marian Pop spune că nu a fost prezent la vot, dar susţine că ar fi votat împotrivă: „Eu nu am fost prezent la vot când s-a votat indemnizaţia pentru parlamentari. În condiţiile în care Guvernul României are punctul de vedere negativ şi nu susţine această iniţiativă, iar eu fiind membru al Guvernului, gândiţi-vă cum aş fi putut vota. Dacă ipotetic Dumnezeu ne va ajuta să ajungem la vârsta de pensionare, pentru mine se va întâmpla asta peste 24 de ani, deci, credeţi-mă că tot împotrivă aş fi votat. Practic, pensia specială nu se poate refuza. Ea se virează şi eventual se poate dona după aceea. Dar fiind un drept de natură materială, nu se poate refuza”.

 

Onest, deputatul Istvan Boniş recunoaşte că a votat legea şi spune că: „PSD, UNPR, UDMR au votat pentru. Cu indemnizaţia aceasta trebuie spuse nişte lucruri. De exemplu, anii petrecuţi în Parlament nu sunt calculaţi la vechime, iar în cazul meu, 8 ani nu există. Iar asta e o pierdere la pensie. În afară de asta, foarte mulţi colegi parlamentari nu au voie să facă şi ce au lucrat înainte. Indemnizaţie de aceasta se dă peste tot în ţările UE. De exemplu, în Portugalia, la terminarea unui mandat primeşti două mii de euro ca să poţi să revii în activitatea pe care ai avut-o înainte. Nu am descoperit noi această indemnizaţie, ci e normală în UE. Bineînţeles că aceşti bani sunt impozitaţi şi plăteşti pentru ei. Această indemnizaţie nu înseamnă că n-au avut ce să facă parlamentarii, ci s-a primit înapoi ceea ce a fost luat de către premierul Boc. Boc a tăiat la toată lumea, iar acum Guvernul Ponta a dat înapoi, iar parlamentarii au rămas ultimii.

Plus că dacă n-ar fi şi o facilitate, un om serios nu s-ar mai duce în Parlament. Şi uitaţi-vă cât au cei de la Curtea Constituţională, cât au procurorii, judecătorii etc. Trebuie însă subliniat un aspect: aceste indemnizaţii nu vor fi plătite din bugetul de pensii, ci din bugetul Camerei Deputaţilor, deci nu este un mare efort pentru că este vorba de câteva sute de persoane”.

 
 

„Pentru unii e o exagerare această indemnizaţie, unii nu merită, trebuie să spun asta. Sunt unii care într-adevăr nu ar merita aşa ceva, pentru că nu fac nimic şi ajung întâmplător acolo. Eu mi-am petrecut 4 ani numai pe drumuri şi m-am agitat continuu, dar mă mulţumesc cu pensia mea normală. Eu nu am fost un om al banului, ci mi-am făcut meseria din pasiune şi cu multă decenţă”.

Angela Buciu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.